haaz Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Otóż niedługo zbliżają się studia, dlatego postanowiłem zakupić sobie komputerek przenośny. Komputer ma być do gier. Wiem wiem, kto kupuje przenośne kompy do gier ? - człowiek w potrzebie. Nie mogę sobie pozwolić na zakup stacjonarki gdyż, muszę przemieszczać się wraz z komputerem, a to coś zgrać koledze, a to mieć kontakt z rodzicami + dostęp do internetu. Dla przykładu - przewożenie komputera stacjonarnego z monitorem i innymi akcesoriami pociągiem mija się z celem. Dlatego przenośny komputer. Jednak nie chę bulić kasy na byle co, chcę żeby mój notebook / lapek był idealny do najnowszych gier i tych co dopiero wyjdą za rok czy dwa m.in. starcraft2 i diablo3 Wybrałem dosyć ciekawe według mnie zestawy : http://www.komputronik.pl/index.php/produc...o_IdeaPad_Y550_ http://www.bluemobility.pl/blueberry-compa...dr3-p-3822.html Oba mieszczą się w przedziale cenowym ( >= 3500 zł ), który mam do rozdysponowania. Dlatego pytam was: 1. który z tych notebooków jest lepszy, bardziej przyszłościowy ? 2. wiem, że compal to jakiś kadłubek, ale nie do końca wiem co to znaczy ? 3. jaka jest różnica między notebookiem a laptopem ( słyszałem, że coś z chłodzeniem ) 4. może znacie jakieś lepsze, które dadzą radę z wy/wy grami ? Na koniec dodam, że komputer przenośny który poszukuje praktycznie może mieć niesamowicie niską baterię, gdyż zawsze będę go podłączać do prądu, no chyba, żeby sprawdzić na szybko jakiś news w internecie jadąc pociągiem, ale to nie wymagam żeby bateria mi trzymała 2-3h ba! wystarczy mi 10-15min ;] Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Zamiast Compala, lepiej wziąć pod uwagę MSI EX625 - wolniejszy proc, ale lepsza grafa. Jednak proca jeszcze można jako tako zmienić - o szybszej grafie można zapomnieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haaz Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 np. takiego ? http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=42938 No ale ten MSI ma ram ddr2 i wolniejszy dysk niż compal Czy lepsza grafa sprawi, że komputer będzie wydajniejszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) akurat w wydajności pomiędzy DDR2 a DDR3 nie ma praktycznie różnicy (mówie tu o pamięci głównej nie graficznej) DDR3 pobierają tylko troche mniej prądu lepsza grafa sprawi że komputer będzie wydajniejszy w grach i aplikacjach 3D, poza nimi nie będzie odczuwalnej różnicy dysk również można wymienić ;) jednak IMO wystarczy - przynajmniej będzie cichszy Edytowane 9 Września 2009 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...