Skocz do zawartości
Xavanger

I5 Czy I7 A Może Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak... Miałem złożyć sobie teraz zestawik za ok ~3k z monitorkiem :P ale myślę że zrobię to dopiero koło pazdziernika/listopada. Grafika pewnie hd 4850 ew. gtx 260 core 216. Ale nie w tym rzecz...

Zastanawiam się czy inwestowanie w i5 ma przyszłość a czy nie lepiej złożyć coś sobie pod amd i rozbudowywać dalej w tym kierunku.... Nie jestem na topie i nie wiem czy płyty i technologia z i5 i socket LGA1156 będzie dalej do przodu szła czy wyprze go i7 i socket LGA1366. Bo zainwestować ok. ~3k(w samą jednostkę centralną) warto ale wtedy tylko gdy mam pewność że za np. rok/półtora dołożę lepszą grafę/lepszy proc/troszkę ramu nie wyjdzie lepiej niż budowa teraz kompa za 2500zł pod amd a za ten rok czy półtora znów budowa nowego od podstaw.

Niestety nie mam żadnych części ze starego kompa więc w moim przypadku będzie to budowa zestawu od podstaw :P od obudowy po monitor i na myszce kończąc ;P

/////

wychowałem się na Intelu i boje się zmian na AMD :P ofc. ich grafike mam ale jakoś sentyment mam do intela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie kręcisz to czego się bać, nic nowego poza tym nawet OC przeprowadza się w inny sposób niż do tej pory na intelu. 1156 oraz 1366 będą funkcjonować równolegle. No i najważniejsze do czego ci ten komp i czy podkręcanie wchodzi w grę?

andrzejs82@ ty myślisz chyba o 1366 nie o i7 samym w sobie.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie do gier pewnie żeby sobie pograć w coś z przyjemnością :) i być na topie ;) lubie patrzeć na full detale :) a o i7 nie mówie że ma być za 3k ale czy nie lepiej dopłacić i mieć potem duuży zysk w jakości i mniejszych wydatkach w przyszłości na upgrade.

OC wchodzi w grę obowiązkowo zarówno procka jak i grafiki/ramu.

po prostu wole poczekać miesiąc/dwa i złożyć coś na jakiś czas i tylko dopłacić potem tysiąc na upgrade niż potem płakać że nic nie pasuje na płytę i od podstaw składać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrzejs82@ Dlaczego tak sądzisz?? i7 ma Ht które gry nie wykorzystują, zwiększ tylko ono zużycie energii.

Proponuje Albo PhenomII x4 wyjdzie taniej od i5 do tego jakiś dołożyć do monitora bo on jest na lata.

Albo i5 masz kilka klatek więcej w grach.

Co do grafy to uwzględnij to że zaraz wyjdzie DX11.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro tak to i7 bedzie najlepszym wyjsciem

to ile mniej więcej może mnie kosztować ta inwestycja?? i czy potem procesor nie będzie znów droższy pod 1366? i jak duży jest to skok wydajności?

////edit///

tzn? ale szkoda mi bedzie wydac z 1000zł na grafe za pare miechow...

Edytowane przez Xavanger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy to chyba poczytać sobie możesz sam. :]

Nowy PhenomII x4 2,8GHz BE to ok 530zł

i5 750 to już minimum 700zł

i7 860 to ok 1050zł (1156)

na 1366 są płyty główne strasznie drogie do tego dochodzi ram w trybie 3 kanałowym.

EDIT:

Gry są pisane pod konkretne API, DX 11 wymaga kompatybilności sprzętowej. Kupisz teraz kartę na DX10 nie pograsz na DX11.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testy to chyba poczytać sobie możesz sam. :]

Nowy PhenomII x4 2,8GHz BE to ok 530zł

i5 750 to już minimum 700zł

i7 860 to ok 1050zł (1156)

na 1366 są płyty główne strasznie drogie do tego dochodzi ram 3 kanałowy.

chyba wybiorę i5 :)

ps. Czy Windows 7 ew. Vista 64 bitowa odpali wszystkie gry?? Bo wiem ze 32 bitowy system nie rusza wiecej niz 3,2gb ramu czy cos takiego... a w przyszlosci dorzuce pewnie 4gb ramu :) po paru miechach ;)

//////////edit////////////

wiem wiem ale czy gra bedzie warta świeczki tak z miejsca... dx 10 od razu nie zadomowił się ;) tj. nie było tylu gier....

ps. za szybko piszemy :P i tyle editow leci :P

Edytowane przez Xavanger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź

i5 750+ jakiś cooler no bo kręcić będziesz

2x2GB DDR3 np OCz, Patriot, Crosair, Adata itp

Mobo jakiś Asus serii P7P55D albo jakieś MSI itp podobno dobre płytki :-)

Grafa ja bym nie brał niczego drogiego bo Dx11 idzie wszytko zależy od ciebie.

Zasilator na wszelkie rozbudowy 600W-650W OCz albo Pentagram oraz Fortron powinien starczyć, chyba że chcesz coś droższego ale te zasilacze są ok.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź

i5 750+ jakiś cooler no bo kręcić będziesz

2x2GB DDR3 np OCz, Patriot, Crosair, Adata itp

Mobo jakiś Asus serii P7P55D albo jakieś MSI itp podobno dobre płytki :-)

Grafa ja bym nie brał niczego drogiego bo Dx11 idzie wszytko zależy od ciebie.

Zasilator na wszelkie rozbudowy 600W-650W OCz albo Pentagram oraz Fortron powinien starczyć, chyba że chcesz coś droższego ale te zasilacze są ok.

Procesor : Intel Core i5 750 - 749 zł

Chłodzenie Procesora : AC Freezer Xtreme Rev. 2 - 135 zł

Płyta Główna : Gigabyte P55-UD3R - 469 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 250 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4890 1GB - 699 zł <---- to bym na jakąś tańszą zamienił ale żeby nie psuła całego zamierzonego efektu... skoro ma dx 11 wyjść na dniach :)

Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W - 349 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

RAZEM : 2941 zł

czyli zestaw z faq będzie odpowiedni?

a jak z tymi 64 bitami?

wszystkie gry na nich działają i aplikacje z windynp. xp ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz systemu 32 bitowego bo ramu nie obsłuży. Zestaw jest odpowiedni karta tańsza to nawet od biedy 8800- 8600 starczy będzie ograniczała procka to mocno ale chyba o to chodzi aby jak najtaniej wyszło może być też 4830 albo 4850. Potem zmienisz na coś lepszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy warto kupic 2x2gb 1600mhz ramy ?? a potem dorzucic kolejne 2x2gb? czy moze o nizszym taktowaniu lepiej? tj. 1333mhz? ddr 3 oczywiscie ;]

////edit////

ile moze potem kosztowac karta pod dx11?

i czy z ta hd4850 pogram na w7 w gta4 z full detalami? albo chociaz bardzo plynna grafa?

windows 7 64 bit wybralem ;]

a co do plyty glownej to czym sie rozni od wybranej przeze mnie a tej od Gi3r3k??

Edytowane przez Xavanger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołóż do MSI P55-GD65.

Karta - może używka HD4850/8800GTS 512MB? Albo nówka HD4850 - za 369 zł, dużo nie stracisz, jak będziesz sprzedawał.

A ty płyta Asusa, którą posiadasz nie jest dobra. Bo ja tak myślę nad zestawem z i5 750. I ta płyta jest stosunkowo niedroga i ma wszytko co jest mi potrzebne. MSI ma więcej bajerów, ale Asus jakoś bardziej przyjazny dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ty płyta Asusa, którą posiadasz nie jest dobra. Bo ja tak myślę nad zestawem z i5 750. I ta płyta jest stosunkowo niedroga i ma wszytko co jest mi potrzebne. MSI ma więcej bajerów, ale Asus jakoś bardziej przyjazny dla mnie.

co masz na myśli mówiąc bardziej przyjazny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi