Skocz do zawartości
Gość MaRuH

Czy Już Czas Zmienić Zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam już od lekko ponad 4 lat zasilacz huntkey hk350ap, zasilał już wiele konfiguracji i nigdy nie sprawiał żadnych problemów, jednak mam zamiar zmienić sprzęt na coś od amd phenoma II x2 lub athlona II x4, jakaś nowa płytka + pamięci ddr3 4GB i w niedalekiej przyszłości pewnie nowa grafa typu gtx260 lub nowy radek serii 5xxx. Szkoda mi trochę ładować kasy w nowy zasilacz i mam pytanie czy ten huntkey który ma trochę ponad 400W z tego co czytałem dał by radę pociągnąć jeszcze taki zestaw czy już lepiej go wymienić na jakiś nowy świeży zasilacz?, jeśli nie dałby to co kupić do max 200zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanowczo zmiana zasilacza na ten konfig co napisałeś.

A jak nie chcesz popalić sprzętu to ja bym nie podłączał GTX'a 260 i pII x4 nawet do niego :).

Potrzebujesz coś z conajmniej 33A na linni 12V , a żeby był jakiś zapas to najlepiej ok 40A.

Do 200 zł to trochę mało $$ na jakiś średni zasilacz, a co dopiero dobry . Ale jak już Tobie zależy to ok 200 zł kosztuje http://www.agito.pl/zasilacze/ocz-stealthx...l?attr=1:350960

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie ten sam dylemat.

Chcę wymienić grafikę na coś lepszego gtx260 lub jak wyjdą nowe radki 57xx lub nawet na 5850.

Zasilacz obecnie daje radę bez zająknięcia komp przy max obciążeniu bierze 224W w idle 123W.

Zasilacz do max 250 zeta. myślę ze 450-500W starczy spokojnie tylko jaki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie popalić? Każdy cywilizowany zasilacz się wyłącza jak jest przeciążony. Spróbujesz i powinno się udać, ale bez fanswapa, będzie wył jak potępiony. Moim zdaniem X2/X4 i ten gf nie zrobią huntkeyowi problemu.

Każdy cywilizowany zasilacz , czyt. z wysokiej półki a ten hutkey to przeciętniak. bynajmniej "powinien" się wyłączyć, a jaką masz pewność że to zrobi, zanim np. uszkodzi Tobie sprzęt ??. A jak sam mówisz ze zasilacz ma 4 lata, to pewnie linia +12V to bardzo słabiutka jest. W najlepszym przypadku to wogóle zasiłka nie ruszy i komp się nie odpali, w najgorszym coś pujdzie z dymem , bo niewątpliwie nie uciągnie +12V takiego zestawu i przekroczenie normy ATX jak w banku :). Chyba że masz dużo $$ to chętnie przeczytam co powstało z takiego eksperymentu :P.

Ten modecom w linku wyżej , to bieda . Tylko 390W dla 12V w zasilaczu o mocy 530W słabizna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy cywilizowany zasilacz , czyt. z wysokiej półki a ten hutkey to przeciętniak. bynajmniej "powinien" się wyłączyć, a jaką masz pewność że to zrobi, zanim np. uszkodzi Tobie sprzęt ??. A jak sam mówisz ze zasilacz ma 4 lata, to pewnie linia +12V to bardzo słabiutka jest. W najlepszym przypadku to wogóle zasiłka nie ruszy i komp się nie odpali, w najgorszym coś pujdzie z dymem , bo niewątpliwie nie uciągnie +12V takiego zestawu i przekroczenie normy ATX jak w banku :). Chyba że masz dużo $$ to chętnie przeczytam co powstało z takiego eksperymentu :P.

Ten modecom w linku wyżej , to bieda . Tylko 390W dla 12V w zasilaczu o mocy 530W słabizna.

Przecietniak?

Po pierwsze stary jest, ale gdy sie pokazal (to to samo co 400AP) to zrywał berety z głów, owszem w dobie dzisiejszych 650W potworow z modularnymi kablami wyglada blado i przecietnie...ale na pewno przecietniakiem nie jest realnie 400W ma.

Mialem 350AP i ciagnal bez zajakniecia:

E2180@3ghz

2gb ramu

8800 512gts

Przesiadlem sie na e8400/4gb/4870 512...i dał rade, ale bez OC, dlatego zmieniłem go na Corsair 450W i spokój:) (a ludzie doradzali 650W zasilki)

Imho przejściowo bez OC, nawet się nie spoci, na dłuższą metę z OC trzeba wymienić.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hutkey , zawsze był i będzie przeciętniakiem. To nigdy nie były highendowe zasiłki i nie będa. Ot przeciętniak i tyle.

Najwyraźniej nie ludzie ni widzą że nowe komutery korzystają głównie z linni +12V . Stare korzystały z +5V i tak właśnie było 3-4 lata temu, gdzieś od 1.5 roku jeszcze bardziej położona nacisk na +12V.

To że ma "realnie" 350W czy 400W ?? Co przez to rozumiesz ??. Bo chyba "realnie" każdy zasilacz ma tyle ile podaje producent. A ten 350AP czy 400AP napewno nie ma tyle na linni +12V. Ciesz się że ci go nie spaliło razem z kompem po przesiadce na " e8400/4gb/4870 512" .

Swoją drogą kupując PSU kupuje się już na zapas, żeby było i na OC i na ewnetualnie mocniejszą konstrukcje, po co za jakiś czas znowu bawić się w wymiane ??.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hutkey , zawsze był i będzie przeciętniakiem. To nigdy nie były highendowe zasiłki i nie będa. Ot przeciętniak i tyle.

Najwyraźniej nie ludzie ni widzą że nowe komutery korzystają głównie z linni +12V . Stare korzystały z +5V i tak właśnie było 3-4 lata temu, gdzieś od 1.5 roku jeszcze bardziej położona nacisk na +12V.

To że ma "realnie" 350W czy 400W ?? Co przez to rozumiesz ??. Bo chyba "realnie" każdy zasilacz ma tyle ile podaje producent. A ten 350AP czy 400AP napewno nie ma tyle na linni +12V. Ciesz się że ci go nie spaliło razem z kompem po przesiadce na " e8400/4gb/4870 512" .

Swoją drogą kupując PSU kupuje się już na zapas, żeby było i na OC i na ewnetualnie mocniejszą konstrukcje, po co za jakiś czas znowu bawić się w wymiane ??.

A ty znowu z tym spalilo... co ty piromaniak?

Zasilacz z filtrami przeciwzwarciowymi, przeciwprzepięciowymi etc, przy zbyt duzym OC sie wylaczal poprostu (owszem jak felerny sie trafi to nic nie pomoze, ale to rownie dobrze moze byc BQ jak i Antec) ...palic to sie moze codegen ważący 0,5kg. Piszesz jakby po podłączeniu tego HK mi conajmniej miała się lodówka rozmrozić lub chata spłonąć... ja swoje zdanie wyraziłem, na dłuższą metę nie nadaje sie do tego konfigu, a ty piszesz jakbym wychwalał ta zasilke itd, Sprawdzilem osobiscie, z zestawem przez miesiac nic sie nie dzialo, nikt nie zginął i nie spłonął....wiec nie histeryzuj tylko dlatego że obaliłem twoje przypuszczenia.

(350AP to tak naprawde byl 400AP )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta zasiłka to rzeczywiście nie Hi-end ale też nie jakiś słabik. Moja też ma już kilka latek jest po fanswapie i dalej hula aż miło . Ta zasiłka ma wszystkie niezbędne zabezpieczenia . Kupowałem ją u Zenfista i przy mnie ją obciążył na maxa a nawet więcej bo to jest defacto 400AP i nic sie nie stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo troszkę mało te 30A szczególnie do 4-rdzeniowca.

No ja bym w każdym razie na swoim leciwym ss nie puścił nawet dwurdzeniowca z tą kartą. Już gts250 dawał mu się we znaki (11,8 ). No ale to żadne porównanie bo swoje lata ma, z drugiej strony 29A niby też ma/miał kiedyś ;)

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi