Skocz do zawartości
Zajdzik

Jaki Telewizor?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie jaki telewizor 42" polecacie do tych max 3,5k zł??

ktoś mi ostatnio polecał Sharp LC42DH77E ale nie wiem czy to dobry czy zły wybór bo zbytnio się na tym nie znam wiec prosił bym o rade co takiego wybrać.

udało się wyskrobać 500zł więcej czy do 4k coś lepszego się znajdzie od tego samsunga i sony??

Edytowane przez Zajdzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle że obydwa to 40" a z 42" telewizorków jakie? ogólnie planowałem 42" jak się uda to może więcej ale nie mniej, niby to tylko 2" ale zawsze

http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=...=5072&ph=14

Jak widać problem z tym Sharp polega na kontraście (jasna czerń).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zapytaj o szczegóły na hdtv. mnie w tej chwili przy podobnych zastosowaniach starczyłby Panasonic 50X10 polecony w tym temacie

kosztuje mniej, a jakości jestem pewien bo oglądam teraz starszy model i jest git

p.s. rozdzielczością się nie przejmuj, jeśli z kompa tylko filmy to nie zauważysz różnicy z 3m w stosunku do full hd. czcionki na kompie to nie będzie żyleta, ale to nie problem (spostrzeżenia z użytkowania 37" 1024x720 o prostokątnych pikselach ;) )

Edytowane przez _piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc żeby nie rozpętać kolejnej wojny polecam przejść się najlepiej gdzieś gdzie można sobie pooglądać USTAWIONE plazmy/lcd przy tych samych źródłach sygnału i samemu zdecydować. Podobnie było z moim przypadku, gdy wybierałem tv dla rodziców. Najpierw się naczytałem co proponują do danej kwoty w danym rozmiarze (nie tak dokładnie jak Kyle, nie było czasu i chęci na szczegóły). Startowałem przeświadczony o pełnym fullhd i najlepiej lcd, potem na liście pojawił się również Panasonic. Potem wypad do MM. Padło na plazmę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej gdzieś gdzie można sobie pooglądać USTAWIONE plazmy/lcd przy tych samych źródłach sygnału i samemu zdecydować.

Nie ma dobrze ustawionych TV w sklepach a szczególnie LCD są rozregulowane i ustawione na barwy "oczoje.ne". Trzeba poprosić obsługę o pilota,wejść w ustawienia zaawansowane (w SONY W5500 pojawiły się te opcje tylko w profilu custom) powyłączać ulepszacze (można zostawić 100 Hz , ale kontrasty dynamiczne i filtry typu grzebieniowy 3D radzę wyłączyć) i dopiero zabrać się za ocenę obrazu. I żeby LCD nie raził bielą i nie miał kiepskiej czerni wystarczy zjechać z mocą podświetlenia (regulator jasność) Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Wczoraj kupiłem SAMSUNGa PS50B550. Jak na razie jestem zachwycony. Sporo szukałem informacji o tym TV. Najwięcej i najciekawiej jest na

http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=44018

Żadnych powidoków mroczków trzasków i in nie dostrzegam... :)

Pzdr

Darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, nie wrzucaj teraz swoich teorii.

Praktyka pokazuje zupełnie inaczej niż w teorii zdawałoby się być.

Panasonic w plazmach faktycznie daje radę i za tą cenę nie ma co się kłócić.

Do zwykłego oglądania telewizji na pewno będzie lepsza od niemal każdego LCD w tym samym przedziale cenowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, nie wrzucaj teraz swoich teorii.

Jakich niby teorii ? :lol: ... dlaczego plazma panasonic jest " IMHO najlepszy stosunek jakości do ceny." a plazma choćby samsunga już nie ?

ps. a to że z taką gotówką omijałbym wszystkie plazmy szerokim łukiem to już kwestia preferencji (wolę wady LCD niż wady plazm)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakich niby teorii ? :lol: ... dlaczego plazma panasonic jest " IMHO najlepszy stosunek jakości do ceny." a plazma choćby samsunga już nie ?

Testerami nie jesteśmy na tym forum (przynajmniej w 99% użytkowników) więc opieramy swoje opinie na testach i opiniach pozbieranych na internecie.

Z nich jasno wynika, że plazmy Panasonica przodują.

Oczywiście kupienie Samsunga na pewno nie będzie się wiązało z jakimiś stratami.

Z pewnością są tak samo dobre, a później to już preferencje do znaku firmowego wchodzą w grę.

ps. a to że z taką gotówką omijałbym wszystkie plazmy szerokim łukiem to już kwestia preferencji (wolę wady LCD niż wady plazm)

Dlatego świat jest ciekawszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością o powszechnych + mniej powszechnych które WCALE nie wpływają na przyjemność z oglądania.

Powszechne to

plasma

- wypalanie

- odbijanie światła od ekranu

lcd

- słabe kąty widzenia

- słaba czerń (słabsze kolory)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi