Zajdzik Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 ale to wypalanie w plazmach to chyba tylko gdy mamy stały obraz (pulpit na kompie czy coś) a jak film się ogląda czy tv to raczej nie grozi co? a co do odbijania to wszystkie odbijają dla tego trzeba mieć ciemne rolety w pokoju i po problemie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Z pewnością o powszechnych + mniej powszechnych które WCALE nie wpływają na przyjemność z oglądania. Powszechne to plasma - wypalanie - odbijanie światła od ekranu lcd - słabe kąty widzenia - słaba czerń (słabsze kolory) Jak pokazują pomiary kolorymetryczne najwierniej oddaje barwy jeden z modeli LCD firmy SONY. Analogicznie najgłębszą czerń osiąga model LCD z podświetleniem lokalnym. (był podawany ten rekord i topowe plazmy się chowały) A teraz jak w dowodach wygląda kontrast/czerń (na LCD z podświetleniem tradycyjnym kontra lepsza plazma): 3398759[/snapback] a co do odbijania to wszystkie odbijają dla tego trzeba mieć ciemne rolety w pokoju i po problemie :) Co poniektórzy nie rozróżniają technologii wykonania od warstwy zewnętrznej wyświetlacza (nie ważne czy LCD,plazma czy OLED, a nawet CRT). LCD z "gładką" powierzchnią odbijają światło tak samo jak plazmy ... gdyby plazmy pokryć matem jak wiele LCD byłyby tak samo dobrymi rozpraszaczami aczkolwiek na skutek rozłożenia odbijanego światła (jasny pokój) na antyrefleksach matowych dostrzegalny kontrast jest mniejszy ( dla tego wielu błędnie uważa że plazmy mają tak niesamowity kontrast). Reasumując: Plazmy wcale nie mają lepszej reprodukcji barw od LCD (chyba że to LCD rozregulujemy ... a to co widzimy na wystawie w markecie to rozregulowane LCD), Ktoś może stwierdzić - ale plazmy też są rozregulowane - tak ... ale LCD na tym punkcie są znacznie czulsze (więcej można zepsuć jak i więcej naprawić). Plazmy mają statystycznie może nieco lepszą czerń ... ale jak widać w cenie niecałych 4 tys. PLN za 40" różnice te są mocno zatarte. Plazmy mają lepsze kąty. Plazmy jednak się wypalają ... i nie chodzi tu nawet o "odbijanie obrazu" a o pojawianie się pewnych nierównomierności ... w LCD wypala się lampa podświetlająca co nie pogarsza równomierności z czasem Wiele plazm mruga - widziałem 400 Hz - mrugało ... 600 Hz już było w miarę stabilne bo nie rzucało się pulsowanie w oczy. Zużycie energii na plazmach może być znacznie wyższe przy jasnych materiałach filmowych ... na LCD jest stałe. Trzeba by zmierzyć jaka jest różnica po transmisji np. wiadomości i dwugodzinnego filmu akcji Edytowane 5 Listopada 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Kyle gratuluję ponad przeciętnego oka. Ja przy 100Hz nie widzę mrugania. Zajadzik. Więc jak widzisz, Kyle podał dowód iż to LCD ma lepszą czerń (co oznacza się lepszym oddaniem barw) od plazmy (przynajmniej w tym konkretnym przypadku jezeli chodzi o Sony). Szukaj więc i kup Sony W5500 ale 2" mniej niż potrzebujesz. Po ew. reklamacje to do Kyle nie do sklepu (np. gdy siądziesz pod kątem większym niż 70" w stosunku do ekranu. Tak widziałem obraz na na LCD który w broszurce miał 178', a oglądać się tego nie dało poniżej 70' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) Jakich niby teorii ? :lol: ... dlaczego plazma panasonic jest " IMHO najlepszy stosunek jakości do ceny." a plazma choćby samsunga już nie ?A możemy wliczyc do ceny rachunki za prąd? :D Bo plazmy samsunga która by maiła max 230W to ja jeszcze nei widziałem. NIe widziałem nawet takiej co by miała ponizej 300. Edytowane 5 Listopada 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Samsung PS50B850 "Producent podaje na tablicy znamionowej ,że maksymalny pobór to 320 W. Średnie zużycie energii 240W. Zużycie w trybie oszczędnościowym - 140W" Kosztuje w tej chwili chyba ponad 6k, no ale nie było nic w Twoim poście o cenie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 (edytowane) A ja się chyba będe musial wycofac z tego co napisałem. Wg strony samsunga np jeden z 42" ma max 240W. Problem w tym ze widzialem ten sam model na zywo i miał napisane co innego. Cos tu jest nie tak... Ale to i tak jest postęp. Jedna z plazm samsunga 42 która byal w sprzedazy jeszcze w zeszłym roku pobierała ponad 400... Edytowane 5 Listopada 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) A ja się chyba będe musial wycofac z tego co napisałem. Wg strony samsunga np jeden z 42" ma max 240W. Problem w tym ze widzialem ten sam model na zywo i miał napisane co innego. Cos tu jest nie tak... Ale to i tak jest postęp. Jedna z plazm samsunga 42 która byal w sprzedazy jeszcze w zeszłym roku pobierała ponad 400... Ja na to co piszą z tyłu bym specjalnie nie patrzył. Mój ampli ma z tyłu namalowane 390W ... a w instrukcji 800W (co jest prawdą ... bo moc oddawana zmierzona przez miesięcznik AUDIO to 5x62W przy 1% THD+N ... przy większych zniekształceniach odda nieco więcej). A przy normalnym cichym odsłuchu zmierzyłem i wyszło że pobiera ~50W. Tak więc co do energii pobieranej przez plazmy - trzeba by zmierzyć ile pociągnie po godzinie oglądania filmu a ile po godzinie oglądania "wiadomości". Edytowane 6 Listopada 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...