bliss1985 Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 (edytowane) Witam, na początku zaznaczę, że nie poszukuje super wydajnego sprzętu za grube tysiące, wręcz odwrotnie - wystarczy mi ten sprzęt na którym obecnie pracuję, niestety w moim radku9200se nie posiadam wyjścia ani dvi ani hdmi, by móc podłączyć ją do TV i cieszyć się filmami HD. Jak już pewnie wnioskujesz potrzebuję sprzętu którym podłącze mój komputer z telewizorem za pomocą kabla HDMI-HDMI lub DVI-HDMI, do komputera mam podłączony monitor przez wyjście DSUB. Aktualnie mój sprzęt to AMD ATHLON barton 2800+ , 1,5GB ramcu (400Mhz) i ten nieszczęsny radek. Jeśli chodzi o filmy w formacie mkv to aktualnie 720p chodzi bez pierdnięcia, niestety jest problem z 1080p przycina sie nieziemsko. Ktoś poradził mi zakup karty ze wspomaganiem dekodowania fullHD. Wołałbym jakąs kartę ze stajni nvidi, chciałbym też pomęczyć linuxa, a z ATI podobno bywają nie lada problemy. Niestety z tego co się orientowałem to jedynymi kartami, które owe wymienione wcześniej wspomaganie posiadają są karty z chipsetem ati hd3xxx. Pytanie należało by postawić takie, czy te karty ze wspomaganiem dekodowania fullHD przy obecnej konfiguracji mojego komputera wystarczą, by płynnie umożliwić odtwarzanie filmów 1080p zakodowanych w formacie mkv (chyba najpopularniejszy), czy też nie? Bo jeśli nie ma to w ogóle pomóc kupię najtańsze ścierwo które posiada hdmi i będę się cieszył tym 720p. Jeśli zaś ma to proszę o doradzenie wyboru karty, wolałbym żeby była to NVIDIA, ale tak jak pisałem wcześniej z tego co się orietnowałem to takie dekodowania w kartach na AGP posiadają tylko karty ATI....gdybym już był zmuszony wybierać karte ati i to miałoby mi pomóc w odtwarzaniu filmów HD chciałbym zakupić ASUSA AH3650 silent. Daj znać co o tym myślisz ... Edytowane 12 Października 2009 przez bliss1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Według mnie nie warto ładować ani grosza w AGP jeżeli nie jest to konieczne. Ja na Twoim miejscu rozglądałbym się za czymkolwiek nowszym, na allegro można wyłapać niezłe okazje, np taki e2140, można go kupić za grosze a wydajnościowo miażdży to co masz teraz. Jeżeli chcesz jednak iść najłatwiejszą drogą (niekoniecznie najlepszą) to weź tego HD3650, jak bym jednak wziął coś tańszego, np HD2400, też ma sprzętowe wspomaganie odtwarzania filmów HD a jest znacznie tańszy. ATI + Linux wcale nie oznacza problemów. Obecnie ATi już tak nie olewa linuxa i sterowniki są ok. Sam sprawdzałem, nie było żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 (edytowane) Witam, na początku zaznaczę, że nie poszukuje super wydajnego sprzętu za grube tysiące, wręcz odwrotnie - wystarczy mi ten sprzęt na którym obecnie pracuję, niestety w moim radku9200se nie posiadam wyjścia ani dvi ani hdmi, by móc podłączyć ją do TV i cieszyć się filmami HD.Do 1080p nie potrzeba cyfrowego połączenia, ale zamiast szukac karty kup sobie cos nowszego z chociazby zintegrowana grafiką nv lub amd. Sama karta nie zawsze się sprawdzi bo na niektórych filmach to nie działa. Edytowane 12 Października 2009 przez SGJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bliss1985 Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Witam, dzięki za odgłos, pójdę jednak po najłatwiejszej linii oporu i dokupię samą kartę. Nie potrzebuję super sprzętu, mam X360 i to mi starczy do zabawy. Tutaj chodzi tylko i wyłącznie o filmy i o to że 1080p u mnie kuleje. NeoMagNeT napisałeś, żęby się zainteresowac Radkiem HD2xxx a nie HD3xxx z tego co widzę to róznica w cenie pomiędzy HD2400 a HD3400 http://www.allegro.pl/item776850292_powerc...50_800_agp.html i http://www.allegro.pl/item757713490_asus_a...ofile_hdmi.html to raptem różnica 20zł, jednak cenie sobie ciszę i wolałbym kartę bez wentylatorów HD 3650 miałem do wyrwania również w przyzwoitej cenie. teraz jeszcze pytanie czy mój zasilacz noname 350W uciągnie te karty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Powinien uciągnąć, one pobierają śladowe ilości prądu (HD2400 i HD3400), HD3650 bierze trochę więcej ale i tak nieduzo. Jak pisałem zasilacz pociągnie pytanie jak długo. Na Twoim miejscu wymieniłbym go, zresztą wymieniłbym cały sprzęt, bo potem będziesz miał problem co zrobić z tymi gratami. Dajmy na to, że spali Ci się procek, to albo kupujesz następny albo wymieniasz wszystko i zostajesz z kartą na AGP, którą będziesz musiał sprzedać ze sporą stratą, bo to nie jest zbyt chodliwy towar. Ja bym na Twoim miejscu zainwestował w AM2+ albo nawet AM3, koszt stosunkowo nieduży a przyrost mocy ogromny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bliss1985 Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Powinien uciągnąć, one pobierają śladowe ilości prądu (HD2400 i HD3400), HD3650 bierze trochę więcej ale i tak nieduzo. Jak pisałem zasilacz pociągnie pytanie jak długo. Na Twoim miejscu wymieniłbym go, zresztą wymieniłbym cały sprzęt, bo potem będziesz miał problem co zrobić z tymi gratami. Dajmy na to, że spali Ci się procek, to albo kupujesz następny albo wymieniasz wszystko i zostajesz z kartą na AGP, którą będziesz musiał sprzedać ze sporą stratą, bo to nie jest zbyt chodliwy towar. Ja bym na Twoim miejscu zainwestował w AM2+ albo nawet AM3, koszt stosunkowo nieduży a przyrost mocy ogromny. Jak mi padnie to mam gdzies semprona w zapasie ;) serio lepszy sprzet mi nie potrzebny, ale może się skuszę tylko, że płyta + procek + ramce +grafa + zasilacz to już są nie małe koszta ;/ a podejrzewam, że nie kupię płyty ze zintergrowaną grafą która ma wyjście HDMI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 13 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2009 Mobo z hdmi kupisz,ja ostatnio skladalem kumplowi kompa i wlasnie zapodalem takiego mobacza Asus M3A78 em hdmi, wyrwalem prawie nowke za 160zl, do tego wrzucilem x2 245, 2GB ramu i sprzet jak zloto do filmow i neta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulysse Opublikowano 23 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2010 (edytowane) Witam Panowie ma bardzo podobny problem potrzebuję karty graficznej która będzie sobie radziła z filmami w HD raczej mówię tutaj o 720p ponieważ mój sprzęt więcej raczej nie pociągnie. Athlon 2500+ barton Xp @2,2 Ghz 1792 mb ramu Radeon 9550 Epox 8RDA3 Zasilacz NEOTEC 380 W Jaka kartę polecacie ? Niedawno kupiłem sobie Radeona 3650 AGP i były straszne problemy ze sterownikami. Pod XP i na SEVEN. Także ta karta odpada. Zależy mi na jak najtańszym rozwiązaniu. A i sprzęt jest używany TYLKO do internetu, pracy biurowej i oglądania filmów. EDIT Karta nie musi posiadać HDMI:) Edytowane 23 Marca 2010 przez ulysse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...