berkley Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Witam Potrzebuje panowie waszej pomocy. Otóż mam Internet radiowy który dziele na 2 komputery poprzez połącznie Lan. Ale aby internet chodził na drugim komputerze musi być włączony ten pierwszy. Chciałbym zrobić aby internet był na obu komputerach. Co należało by kupić? Myślałem nad routerem D-link di-524 do którego bym podpioł anntene a 2 kompy połączył do tego router przez Rj45. Ale czy wogóle takie coś jest możliwe? Z góry dziękuje za pomoc :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Jest możliwe. Nie wiem jak z tym routerem, ale na pewno jest możliwe z routerem Black Box, bo sam mam tak podzielone. Oczywiście nie raczyłeś przeczytać tego tematu, co? http://forum.purepc.pl/Sprzet-Sieciowy-and...ki-t234055.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkley Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Czytałem ten temat ale nie zabardzo zrozumiałem więc założyłem nowy :oops: Znalazłem nowy router który dzieli sygnał radiowy tj. TP-LINK TL-WR543G ponieważ ten D-link co podałem wyżej się nie nadaje. Tylko teraz znowu mam pytanie ponieważ moja sieć radiowa działa na częstotliwości 5GHz a ten router jak i inne mają w opisie: Częstotliwość 2,4 GHz, Standard 802.11g (54Mbps) Czy będzie to stanowić jakiś problem??? Bardzo prosze o odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Niee, nieee, to totalnie nie jest tak jak myślisz. Ale: każdy router może ci przewodowo jak i bezprzewodowo rozdzielić łącze. A jeżeli potrzebujesz tylko podzielenia łącza tylko na kablach, to kup Switcha, lub router który może pracować jako switch. Te Linksysy WRT5xxxxx są świetne, można wgrać do nich alternatywane oprogramowanie i konfigurować jak się chce :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Ale: każdy router może ci przewodowo jak i bezprzewodowo rozdzielić łącze.Mylisz się z powodu niedoczytania tematu. A jeżeli potrzebujesz tylko podzielenia łącza tylko na kablach, to kup Switcha, lub router który może pracować jako switch.I jeszcze raz się mylisz z powodu jak wyżej. Kolega chce rozdzielić Neta z WiFi na kompy po lanie. Nie każdy router oferuje taką opcję - obecność anteny o tym nie świadczy. Router musi posiadać funkcję WISP. Black Box posiada taką funkcję i jest on relatywnie prosty w konfiguracji, a cena jest atrakcyjna w porównaniu z Linksystem. A czy ten Linksys będzie współpracował z anteną/siecią na 5GHz, to już muszą inni odpowiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Sprawdz czy jest IEEE802.11a/b/g, a to 5GHz i to jest to co potrzebujesz. Większość urządzeń w tej chwili obsługuje i 'g' i 'a'.l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkley Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Znalazłem coś takiego: Specyfikacja Techniczna: - TL-WR543G pracuje w publicznym paśmie 2.4 GHz - prędkość transmisji do 54 Mbps - moc nadawania 17dBm - wspierane standardy: IEEE 802.11g, IEEE 802.11b, IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3x, IEEE 802.1X - szyfrowanie: WEP 64/128/152-bit, WPA TKIP, AES, VLAN pass-through - możliwość dołączenia anteny zewnętrznej (złącze RSMA male) - TL-WR543G pracuje w trybie access point oraz trybie klient - potrafi routować sygnał otrzymany droga radiową - wbudowany 4 portowy swich ethernet 10/100base-T - wbudowany port WAN ethernet - wbudowany serwer DHCP umożliwiający automatyczny przydział IP stacjom klienckim - wbudowane access listy dla WLAN - wbudowany mechanizm translacji adresów NAT (maskarada) - dla uzytkowników zdalnych (sieć radiowa) i w sieci lokalnej - wsparcie dla2x i 3x Atheros eXtended Range™ - obsługa PPPoE (możliwość współpracy z modemem DSL i podziału Neostrady) - wparcie dla Virtual Server, Special Application i DMZ - wbudowane filtry ICMP-FLOOD, UDP-FLOOD, TCP-SYN-FLOOD - możliwość filtrowania treści na warstwie 5 (protokół http) - zasięg 100-300m - prosta, intuicyjna konfiguracja poprzez przeglądarkę internetową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...