Skocz do zawartości
bbc20000

GF FX 5900 Ultra bije ATI R9800 Pro o glowe (benchmarks)

Rekomendowane odpowiedzi

Ta, zwlaszcza cena bije na glowe... :roll: Czcze gadanie, nShitia nie ma szans, wkopala sie w dolek niczym S3 swoim niewydarzonym Savage 2000 i ostro dostala po *upie :P.

Pozdr...

nie rozumiem jak mozna sie wqopac wydajac najwydajniesza karte graf - ty chyba masz koles jakis komplex albo nie wiem jakims zatwardzialym ATI'owcem jestes....

na serio zastanow sie co piszesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te roznice miedzy R9800 i GFX5900U sa i tak niezauwazalne jak grasz czy cos tam robisz na kompie. co to za roznica czy karta X wyswietli o 5 klatek wiecej niz karta Y???? przy 150 fps to i tak bez roznicy...

zauwaz ze w takim doomie 3 bedzie duza roznica radek z maxa detalami i AA i Aniso wymieka majac jakies 20fps a NV ma 48 wiec da sie plynnie grac

wiec roznica jest jednak duza....

rozwalily mnie testy w q3arena FX2 wymiotl wszystko - nawet mi sie nie snilo ze moze tak byc

hehhe

a juz sa pogloski o nv40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i czym się tu dziwić, raz nVidia raz ATI. A co do tego że R9800Pro ma w tym teście 256Mb RAM skoro to są DDR-I a odpwiedzią na nowego FX'a jest ta karta z pamięciami DDR-II panie lebioda. Ot taka mała różnica.

Nieprawda są to pamięci DDR-II!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa pogloski o nv40 i sa pogloski o radku9900

moim zdaniem przewage nv35 ma tez dzieki driverom

a tak btw

radek9800pro 256 ma pamiec DDR 2 SDRAM 350hz a efektywnie 700

wydaje mi sie ze nvidia tez przesila te karty :)

wszyscy weidza jak wyglada chlodzenie nvidi a chlodzenie radka ( 3 razy mniejsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa pogloski o nv40 i sa pogloski o radku9900

moim zdaniem przewage nv35 ma tez dzieki driverom

a tak btw

radek9800pro 256 ma pamiec DDR 2 SDRAM 350hz a efektywnie 700

wydaje mi sie ze nvidia tez przesila te karty :)

wszyscy weidza jak wyglada chlodzenie nvidi a chlodzenie radka ( 3 razy mniejsze)

8O

hmm przeciez w 5900 juz jest normalne male i ciche chlodzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te roznice miedzy R9800 i GFX5900U sa i tak niezauwazalne jak grasz czy cos tam robisz na kompie. co to za roznica czy karta X wyswietli o 5 klatek wiecej niz karta Y???? przy 150 fps to i tak bez roznicy...

zauwaz ze w takim doomie 3 bedzie duza roznica radek z maxa detalami i AA i Aniso wymieka majac jakies 20fps a NV ma 48 wiec da sie plynnie grac

rozwalily mnie testy w q3arena FX2 wymiotl wszystko - nawet mi sie nie snilo ze moze tak byc

hehhe

a juz sa pogloski o nv40

doom 3 ma miec osobne sciezki renderingu dla ati i nvidii - obie b. wydajne. nie wiem w czym problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehhe

a juz sa pogloski o nv40

doom 3 ma miec osobne sciezki renderingu dla ati i nvidii - obie b. wydajne. nie wiem w czym problem.

w niczym

testy wyraznie tylko mowia co szybsze :D

a ciekawe jak bedzie z kreceniem 5900???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w niczym

testy wyraznie tylko mowia co  szybsze :D

Jak mnie to denerwuje, jak wszyscy zwolennicy ATi tak bardzo nie mogą zrozumieć, że FX 5900 Ultra niszczy R9800 Pro. :) ATi straciło tron, ale z pewnością kiedyś go odzyska, bądźcie wyrozumiali. NVIDIA r0x. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehhe

a juz sa pogloski o nv40

w niczym

Niech cie o to glowa nie boli..I tak sobie nie pograsz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, zwlaszcza cena bije na glowe... :roll: Czcze gadanie, nShitia nie ma szans, wkopala sie w dolek niczym S3 swoim niewydarzonym Savage 2000 i ostro dostala po *upie :P.

Pozdr...

Hmm jaka cena ? Wyobraź sobie, że będzie to cena w okolicach R9800 Pro, gdybym miał wybierać pomiędzy ATi a NVIDIA, wziąłbym bez wahania FX 5900 Ultra. :D Z dostępnością też nie będzie problemów, NV35 jest znacznie bardziej tolerancyjny w stosunku do NV30 i nie wymaga 8 warstwowych PCB. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehhe

a juz sa pogloski o nv40

w niczym

Niech cie o to glowa nie boli..I tak sobie nie pograsz...
nie badz taki pewien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i czym się tu dziwić, raz nVidia raz ATI. A co do tego że R9800Pro ma w tym teście 256Mb RAM skoro to są DDR-I a odpwiedzią na nowego FX'a jest ta karta z pamięciami DDR-II panie lebioda. Ot taka mała różnica.

Nieprawda są to pamięci DDR-II!

No to sorki, mój bład :oops: No teraz czekam znowu z rok na zmiane palmy pierwszeństwa, bo FX 5900 Ultra napewno w tej chwili nim został. W przypadku 5800 Ultra miałem wątpilwości, lecz teraz zostały one rozwiane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Serwis The Inquirer donosi, iż ATi rozpocznie dystrybucję swoich chipów R360 i RV360 do producentów kart już w czerwcu. Zarówno rdzenie R360 i RV360 będą produkowane w fabryce TSMC, odpowiednio w technologii 0.15? i 0.13?. Zastanawiający jest tutaj swego rodzaju konserwatyzm ATi, nie chcącego przestawić produkcji swoich high-endowych chipów na mniejszy wymiar technologiczny. Nowe kości mają być bezpośrednimi konkurentami GeForce FX 5900, który miał swą premierę w tym tygodniu. Zarówno TSMC jak i ATi odmówiły komentarza w tej sprawie. "

News pochodzi z frazpc.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dajcie spokoj, podniecacie sie niezdrowo, a i tak nikt nie bedzie mial zadnej z tych kart przez co najmniej pol roku. wyniki beda tak zblizone, ze wybor bedzie bardziej powodowany tym, kto jaka firme llubi. A o gustach sie nie dyskutuje. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, podoba mi sie ten topic :-) Wrzuce cosik od siebie

Konkurencja miedzy ATi a nVidia jeraz dala nam gf4ti za 600zl i odpowiadajace radki w odpowiadajacych cenach- bez tego teraz bysmy byli generacje kart wsteczi ceny duzo wyzsze.

Widac ze FX5900 wymiata glownie w wyzszych rozdzielczosciach [ o anizo i aa nie wspominam- to zasluga glownie color compresion i 28gb przepustowosci ] a jeeli obserwujecie testy grafik od lat kilku to zauwazyliscie ze gdy ie pojawia gry bardziej sprzetozerne od dooma 3 to fx5900 bedzie mial taka przewage w 1024 a nie w 1600 nad radkiem 9800. Ta karta potencjal liczony na conajmniej dwa lata! Tego jeszcze nie bylo do tej pory. Ale wtedy bedziemy mieli nv40 i r400.

A kto sie spoznia? Producenci gierr! i wcale nie nadrobia zaleglosci, to jest o wiele gorsze od glosnosci coolfx , wyskoich cen kart i wszelkich innych hardwareowych wpadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy pojawia sie gry bardziej sprzetorzerne od DooMa to nawet GFX2 bedzie lezal i kwiczal :) Patrz V1 -> Q2 -> HL. W Q2 frame rate na poziomie 20 fps bezproblemowo, na HL ktory to ma ten sam engine tragednia, lub jak kto woli wedlug nomenklatury USA "szok i przerazenie" :)

"Ta karta potencjal liczony na conajmniej dwa lata"

Przepraszam czy ty pracujesz w Media Markt, bo dzis slyszalem taki kit o P4 2GHz ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co mieliście 2 lata temu ? wszyscy siedzieliście na kartach nvidii i byliście dumni ze swoich kart.

za 2 lata to może tak się poprzekłądać wszystko że to liczenie się nie sprawdzi.

a wiecie że VIA wykupiła jakiś czas temu S3 ? może oni coś wykombinują :?: może nie od razu lider wydajności ale coś jak xabre ? dobra wydajność i lepsza cena.

a doom 3 jest po prostu beznadziejnie zoptymalizowany (albo prędzej wcale nie jest). założę się, że dałoby się zmniejszyć jego wymagania co najmniej o 20% gdyby komuś na tym zależało. ale im to wisi, chcesz grać to kupisz lepszy komp. masz dobrego kompa to kupujesz dobre gry - taki spisek producentów przeciwko userom. zero optymalizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a doom 3 jest po prostu beznadziejnie zoptymalizowany (albo prędzej wcale nie jest). założę się, że dałoby się zmniejszyć jego wymagania co najmniej o 20% gdyby komuś na tym zależało. ale im to wisi, chcesz grać to kupisz lepszy komp. masz dobrego kompa to kupujesz dobre gry - taki spisek producentów przeciwko userom. zero optymalizacji.

W 100 % się zgodze :!: . Ech gdzie te czasy gry producenci optymalizowali oprogramowanie do sprzetu. Teraz to się sprzęt do programu dobiera. Np. taki Unreal, który pod Glide smigał, az miło, a wyglądał nawet lepiej :) Gdyby programiści wtedy olali sprawę to by nie było obsługi glide, tylko wszystko by chodziło pod tym samym standardem. To właśnie była optymalizacja. Teraz to sie nikt nie przejmuje masz niekompatybilny sprzęt to już twój problem :evil: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazylem wlasnie cos malo ciekawego. Konkurencja ati i nvidii prowadzi do tego, ze obie firmy wypuszczaja nowe karty co pare miesiecy i przestaja robic stare. Nowe wychodza w cenie Nowosci, a wydajnosc maja tylko nieznacznie podniesiona. Przez to nie mamy co liczyc na to, ze radki 9700 beda ponizej 1000zl, bo ich po prostu moze nie byc wcale, zamienia je 9800 po 1500. Juz moze nie byc tak jak z 8500 i gf4ti, ze ceny spadly do ludzkich poziomow. Ten wyscig robi sie zbyt szybki moim zdaniem. To tak teraz mi wpadlo do glowy, jak czytalem o nv36 i r360.

Co myslicie o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic, bo nie będzie czegos takiego jak nv36 :-). Pomyliło Ci się (tak mi się zdaje). A co nowych chipów R360 i RV360 jestem ciekaw czym ATI teraz chce prześcignąć teraz nVidie. 512bitowy dostęp do pamięci :-P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do optymilizacji, to przepraszam Cie AMD Rulezz, ale chyba wyjdzie ze cie przesladuje .....

id Software, to najlepszy zespol developerow na swiecie! To jest wrecz harakiri zarzucac im brak optymilizaci (czyli posrednio brak fachowosci). To dzieki ich enginom powstaly tekioe gry jak Wolf3D,SOD,DooM,DooM2,Hexen,Heretic,Quake,Hexen2,Quake2,SIN,HL,SoF,Quake3,Hereti

c2,RTCW i pewnie wiele wiele innych.

I naprawde sczytem glupoty jest zarzucanie im braku optymilizacji!!! Mozna sie o tym przekonac porownujac wydajnosc pierwowzorow z modyfikacjami.

Kolejna rzecza jest sprawa enginu U1, ktory to prawde mowiac jest tak cienki jak barszczyk (w sprawie optymilizacji) coprawda na Glidach rozwija skrzydla, chodzi pinknie, ale tylko na Glidach!!!! Wystarczy nawet na dzisiejszym sprzecie puscic U1, i co uzyskamy ?? 60FPS ??? Co to ma byc, a teki DeusEx, na jak tam ktos mowi tak swietnym enginie U1, P42GHz, 512 Ram, GF2Pro i co..... pierwszy level framerate na poziomie 15-20FPS. Problem z enginem U1 polega na tym ze jakby to powiedziec stoi on w miejsci na czym innym niz Glide, podczas gdy do enginow pochodznych firmy id wystarczy zmienic kawalek kompa :), i mamy adekwatny wzrost wydajnosci.

Chodzby taki Q3, pamietam jak wychodzil jak tez odzywaly sie glosy wam podobne mowiace o tym jaki to on kiepski jest, jak cienko chodzi, a teraz co mamy ??? 400+ fps!, UrT zakonczyl rozpedzianie przy duzo nizszym fps.

Co by nie mowic id Software to pioniezy grach komputerowych. Malo kto wogole moze sie z nimi miezyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego DooM 3 bedzie chodzic cienko, dlatego ze id Software znow zdystansuje konkurencje, oferujac algorytmy, ktore sa w tej chwili poza zasiegiem zdolnosci wiellu innych game-makerow.

(grafa,AI

[*],fizyka,klimat,muza i jak to pisali w pewnym swietnym pismie MIODNOSC..... ah id RuleZ)

*Wlascieie to w nowosc dla ID, zobaczymy co pokaza.

Swego czasu DooM 1, tez byl opisywany jako gra niezoptymiliozwana i nawet mowiono ze sie nie przyjmie, bo skakala na 386, do plynnej gry wymagala 486, ktore w owym czasie byly HI-END.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...