Skocz do zawartości
silasija

Jaką Grafikę Pod Photoshop/flash Cs4 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem sprzęt o parametrach:

- Intel Core i7-860

- Gigabyta P55 UD3

- 2x2gb 1333 Mhz Ram

- dysk Samsung HD502HJ 500GB

- zasilacz Amacox Warrior 500W

- chłodzenie Scythe Ninja II

- karta graficzna POWER COLOR RADEON HD4730

I tutaj moje pytanie, bo kupiłem taką dośc słabą grafę pod ten sprzęt, lecz zrobiłem to bo śmigałem bardzo początkowo jeszcze na starym CRTku LG Flatron 700i. Przesiadłem sie teraz na EIZO 2233w, Rozumiem że wielu z Was - fachowców może miec za zły ten wybór monitora - lecz zadecydowały fundusze i miejsce w mojej "kanciapie", a powiem szczerze że jestem bardzo zadowolony z tego monitora. A zmieniam kartę też dlatego gdyż zauważyłem, także po komunikatach z Photoshopa CS4 że karta graficzna " nie komon" - potrafi mi też dość często zwyczajne kończyć działanie Photoshopa - wiesza się i kończy aplikację. System mam oczywiście 64-bitowy. Zajmuję się projektowwaniem i budową stron www - grafiką i animacami Flash - dużo pracuje w środowisku CS4 - przede wszystkim Photoshop, Flash choś w planach mam także After Effects.

Chodzi mi zatem o wymianę karty graficznej na taką która wykorzystywałaby możliwości sprzętu o wyżej wymienionych parametrach i na której mógłbym śmigać na programach które podałem - aktualnie to głównie Adobe Photoshop CS4 64-bit Extended i Flash Professional CS4 .

Z góry dziękuję za pomoc i oświecenie mnie - prostego designera :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz kasy .

Za 600-700 zł masz HD4890 .

Za 1300 - 1 400 zł masz HD5850 .

Z drugiej strony w żadne gry nie grasz , może by tak za tą kwotę kupić profesjonalną grafikę ATi/ NV .

Quadro FX 580 512 MB - 729 zł .

QFX 1700 - 1 584 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz kasy .

Za 600-700 zł masz HD4890 .

Za 1300 - 1 400 zł masz HD5850 .

Z drugiej strony w żadne gry nie grasz , może by tak za tą kwotę kupić profesjonalną grafikę ATi/ NV .

3413536[/snapback]

lepszym rozwiazaniem bedzie profesjonalna karta...tymbardziej jesli masz dobry monitor...
"profesjonalna karta" czyli najczęściej optymalizowana (sterowniki ... i BIOS który jest przyjmuje) do CAD tutaj nic nie da praktycznie a kosztuje majątek.

Jeśłi kolega ma na tej 47xx jakieś niestabilności to może po prostu karta jest wadliwa ... lub coś nie tak z oprogramowaniem. Ja na kartach ATI w np. GIMP/Photoshop problemów nigdy nie miałem (nie było sytuacji by karta coś zawiesiła/zresetowała itp. w tego typu programie).

Rozumiem że wielu z Was - fachowców może miec za zły ten wybór monitora

Wybór dobry ... w końcu nie każdego stać na CG lub SX Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle : silasija nie napisał ile chce przeznaczyć na ewentualną wymianę, więc nie ma co się obrażać za propozycje dotyczące mocniejszego sprzętu ;)

Ja jeśli miałbym coś wymieniać, to przerzuciłbym się na model nvidii ze średniej półki (może jakiś GTS 250/9800 GTX) z obsługą CUDA - ponoć nowy Photoshop potrafi z tego skorzystać.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie o to chodzi ze PS potrafi liczyc uzywajac PS i o ile jest toto slabo zoptymalizowana operacja to tak kopniak jest odczuwalny.

Wiec do PS tylko GeForce najszybszy na jakiego nas stac i to wszystko - nie ma sensu pakowac sie w Quadro bo to akurat ma sens przy CAD, a nie grafice rastrowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi