Skocz do zawartości
hmf

Dysk Twardy Zewnętrzny - 1tb - Fzy Warto I Jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moje pytanie dotyczy zewnętrznych dysków twardych z interfejsem USB 2.0. Znalazłem taki dysk Samsunga o pojemności 1TB za około 370 zł. Posiada 32MB pamięci podręcznej, prędkość obrotowa 7200rpm. Jednak nie wiem czy taki dysk będzie się nadawał np.: do instalacji na nim gier i programów czy raczej tylko do przechowywania danych. W obudowie nie mam już miejsca na kolejny dysk a potrzebuję trochę wolnych MB. Czy taki dysk będzie się sprawdzał do instalacji gier?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do konkretnego wyboru nie jestem pewien, ale naprawdę warto. Szczególnie jeśli masz na komputerze dużo muzyki, filmów i zdjęć. Nawet jeśli chcesz obejrzeć je gdzieś indziej, to zawsze możesz je wrzucić na dysk a nie musisz kupować pięciuset płytek żeby wszystko powypalać.

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=23116

Ja bym sobie wybrał coś takiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działać będą, bo czemu by miały nie działać? Problemem może być jedynie szybkość wczytywania.

Standard USB 2.0 przewiduje transfer do 480Mbit/s, czyli jakieś 60MB/s. Niestety jest to przypadek idealny. W realnym będzie zapewne z 5-10% mniej, co oznacza, że stara dobra 80-tka na szerokiej taśmie ATA pokona ją prędkością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inne rozwiązanie:

W obudowie mam dwa dyski, jeden z nich to dosyć stary ale sprawny WD jeszcze podpięty taśmą IDE. Może zatem lepiej będzie kupić dysk wewnętrzny a tego WD pełniącego rolę właśnie magazynu podpiąć na zewnętrz za pomocą jakiejś obudowy? Czy są wogóle takie obudowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może inne rozwiązanie:

W obudowie mam dwa dyski, jeden z nich to dosyć stary ale sprawny WD jeszcze podpięty taśmą IDE. Może zatem lepiej będzie kupić dysk wewnętrzny a tego WD pełniącego rolę właśnie magazynu podpiąć na zewnętrz za pomocą jakiejś obudowy? Czy są wogóle takie obudowy?

A ile on ma powierzchni? Pewnie tyle co kot napłakał w porównaniu do planowanego 1TB. Więc przekopiuj z niego dane na nowy dysk a stary sprzedaj lub kup przejściówkę/kieszeń ide > usb i używaj na backup ważniejszych danych, np. zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile on ma powierzchni? Pewnie tyle co kot napłakał w porównaniu do planowanego 1TB. Więc przekopiuj z niego dane na nowy dysk a stary sprzedaj lub kup przejściówkę/kieszeń ide > usb i używaj na backup ważniejszych danych, np. zdjęć.

i tak właśnie zrobię. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi