Rastir Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Cześć mam pytanie mam zamiar wymienić procka i płyte główną aktualnie posiadam Galaxy GeForce GTS 250 512MB Corsair CX400W OCZ 2GB 1066MHZ Samsung 500GB 16MB Cache F2EG AMD Athlon II X2 245 ASRock A780GXH Oraz mam MSI p55 gg45 i zastanawiam się, co ma większy sens, sprzedać tego msi i to co mam aktualnie i zmienić to na jakiegoś phenoma, czy może na intela ? Czy pamięc l2 i l3 ma jakieś duże znacznei widać róźnice, i co jak jest. Aktualnie nie jestem zadowolony z aktualnego procka ( sądze że jest naprawdę słaby) A może poczekać aż wyjdą te i3 i wsadzić do tej płyty głównej i3 ? Ogólnie zastanawiał bym się nad Intel Core 2 Duo E7400 /2.80GHz, 3MB, 1066MHz, BOX/ albo AMD Phenom II X3 710 /2.6GHz, 95W, BOX, AM3/ [HDX710WFGIBOX] co ma większy sens + oczywiście do tego jakaś płyta główna. Ogolnie chciał bym tak za około 600 zł wymienić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 (edytowane) Zwariowałeś? Config, który teraz posiadasz jest jak najbardziej ok. Kręć tego procka, nie ma co go oszczędzać. Tak kupiłeś tego MSI, nie używasz go? Ja bym zrobił tak - podkręcił proca i sprzedał MSI na P55 i dopiero za jakiś czas kupił i7 + jakąś sensowną mobo. Edytowane 5 Grudnia 2009 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Piszesz że nie jesteś zadowolony z obecnego procesora. Tu nasuwają mi się pewne pytania: -czy podkręciłeś go -do czego wykorzystujesz komputer -jak doszedłeś do wniosku że to procesor jest głównym winowajcą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Płyte główną MSI wygrałem nie płaciłem za nią, procesor miałem na 3.6 ghz i jego wydajność była gorsza niż na intelach, a dodatkowo jak moj sprzęt pod e8400 (nie kręconego) podłączyłęm to w grach miałęm około 50% więcej fps niż na moim procku na 3.6. Dlatego jednego jestem pewien ten athlon to syf i chce to wymienić bo nie jestem zadowolony z tego jak mi gry chodzą. Mnie głównie interesuje jak największa ilość fps w cod4 a tam ludzie na intelach na 3.0 i 8800GT mają ich więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuxus Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 kup sobie Phenoma II X4 i kręć, Intel to zuo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Intel Core 2 Duo E7400 /2.80GHz, 3MB, 1066MHz, BOX/Do płyty 1156 tego nie włożysz. Musisz jeszcze zmienić ram na ddr3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 (edytowane) Do płyty 1156 tego nie włożysz. Musisz jeszcze zmienić ram na ddr3. wiem, ale moge sprzedać all i kupić płyte główną i procka kup sobie Phenoma II X4 i kręć, Intel to zuo :D kasy mi nie starczy, i jak narazie mam złe skojarzenia z AMD głównie athlonem ;) Edytowane 5 Grudnia 2009 przez Rastir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 (edytowane) Nie ma co się dziwić, że athlon za 200zł jest słabszy od e8400 za ~550zł. Chcesz wydać 600zł więc możesz kupić x4 965 C3. Jest szybszy przy tym samym taktowaniu od Athlona. 4GHz powinien zrobić bez większego problemu. Edytowane 5 Grudnia 2009 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Nie ma co się dziwić, że athlon za 200zł jest słabszy od e8400 za ~550zł. Chcesz wydać 600zł więc możesz kupić x4 965 C3. Jest szybszy przy tym samym taktowaniu od Athlona. 4GHz powinien zrobić bez większego problemu. I miał bym to pod moją aktualną płyte główną podłaćzyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Mógłbyś. Wystarczy bios od 1.30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 (edytowane) Ten amd jest lepszy niż e8400 który jest ogolnie rzecz biorąc w podobnej cenie ? A ogolnie rzecz biorąc co lepsze x3 710 czy e7400. I jedna recz która mnie zastanawia intele maja zwykle więcej pamieci L2 niż amd ma to duże znaczenie bo widze ze amd mają sporo pamieci lecz l3 ? ew. jak ma się ten AMD Athlon II X4 620 ? Jest z nim tak jak x x2 245 bo jak narazie mam uraz do Athlonów ; D Edytowane 5 Grudnia 2009 przez Rastir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 X4 620 to Phenom bez pamięci L3, w grach jest zauważalnie gorszy. X4 965 jest lepszy od E8400. W grach nie zawsze, są dosyć porównywalne, ale np takie GTA 4 korzysta z 4 rdzeni więc Phenom będzie dużo lepszy. Wszystko zalezy od gry, w jakim stopniu wykorzystuje procesor. Jeżeli chcesz kompa do gier to odpuść sobie Athlona X4 (chyba że selekta, który będzie miał sprawne L3). Jak masz te 600zł to bierz 965 i kręć, a MSi sprzedaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 (edytowane) X4 965 jest wydajniejszym prockiem od E8400,poza tym nie ma najmniejszego sensu wskakiwac w tym momencie pod s775 czyli E8400,jedyny rozsadny zakup,jezeli juz nie chcemy Amd,to i5 i w to powinienes celowac,majac tego mobasa. Edytowane 5 Grudnia 2009 przez grzeg255 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Właśnie co do i5, czy wrazie czego na tej płycie głównej dało by rade go podkręcić bo w samej sobie niby zła nie jest ale jak widze chłodzenie na niej to nieco mnie przeraża, z tego co wiem ten i5 jest lepszy niż phenom x4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 To prawda że i5 jest trochę lepszy od phenoma x4 (ale nie jest to jakaś duża różnica) , jednak musisz pamiętać że do tego musiałbyś dokupić ddr3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 wiem ale jak patrzyłem to ddr3 najtańsze 160 zł, tak myśle że może poczekam z tym zakupem widziałęm że mają wychodzić nowe procu core ix to może jakoś ceny się zmienią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Jezeli nie masz cisnienia,to poczekaj.Teraz jest najgorszy okres na kupno gratow.Sam przeczekam ten okres i tez zapewne wskocze na Intela,bo poza wydajnoscia sa mniej pradozerne i chlodniejsze.A Amd niczym nowym procz podnoszenia zegrow i wpuszczeniem 6 jajek nie zaskoczy,jedynie jeszcze wiekszym apetytem na V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 Dozbieraj i kup i5 750 pod to MSI. Amd musi mięć taktowania o 400-600 Mhz wyższe od intela by go dogonić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Dozbieraj i kup i5 750 pod to MSI. Amd musi mięć taktowania o 400-600 Mhz wyższe od intela by go dogonić jak nie więcej, bo w cod4 mam wydajnośc jak ludzie na procka 1.9-2.1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ty masz AII x2, a nie PII x4. COD 4 chyba wykorzystuje 4 rdzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ty masz AII x2, a nie PII x4. COD 4 chyba wykorzystuje 4 rdzenie. nie wiem, nie jestem pewien, ale ludzie którzy mają 2 rdzenie intela mimo że są dużo słabsze dużo lepiej się spisują :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jasne. np. e8400, który jest droższy od x2 240 o ~350zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Nie wydaje mi się żeby COD4 wykorzystywało 4 rdzenie, a nawet jeśli to w bardzo minimalnym stopniu bo różnic względem 2 rdzeni nie odczułem. Tam przecież K8 daje radę to co jęczycie że Phenomy II są trochę gorsze od Intela?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jeśli chodzi o Phenoma, to już można dostać tańszego 955 (95W zamiast 125W), również rewizja C3: http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=43315 Różnica względem 965 to zablokowany mnożnik. Na twoim miejscu wziąłbym Phenoma - po sprzedaży starego procesora wyjdziesz nawet trochę na plus z kasą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 To jest c2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...