Skocz do zawartości
st208

Modernizacja Starego Kompa (pentium 3)

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym minimalnym kosztem (do 100 zł) zmodernizować / wymienić kilka podzespołów z tego sprzętu:

Pentium III 866

płyta główna MSI MS-6198 na VIA Apollo Pro133A

512 MB SDRAM

grafika GeForce FX 5900XT

dysk Samsung 30GB IDE

obudowa Mini ATX z zasilaczem 320W (obudowę najchętniej zostawiłbym, zasilacz napięcia trzyma dobrze)

Chciałbym móc uruchomić na tym płynnie Warcrafta 3. W tej chwili FPS waha się między 40 a 20 (gdy coś się dzieje na ekranie), przez co praktycznie nie da się grać. To wszystko w rozdzielczości 800x600. Wiem, że karta graficzna w zupełności wystarcza, by gra działała płynnie, ale ograniczają ją zapewne inne podzespoły.

Do innych rzeczy mam laptop, dlatego nie chcę wydawać więcej pieniędzy (niż te 100 zł w temacie) na nowy komputer stacjonarny. Zależy mi jedynie, by dało się płynnie grać w w WC3.

Warto w ogóle się w to bawić?

Ewentualnie proszę o rady, co zrobić, by zoptymalizować rzęcha pod kątem gier. ForceWare zainstalowałem 61.71 (podobno najlepszy dla GF5900), sterowniki do płyty głównej zainstalowałem Via4in1 4.43 (podobno lepsze dla starszych chipsetów). Windows to XP lub 2000, ale pod 2000 Warcraft zdaje się wyraźnie wolniej chodzić w porównaniu do XP-ka.

Edytowane przez st208

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz dolozyc 512MB ramu powinno troche pomoc (jesli znajdziesz gdzies odpowiedni ram :P). Jesli chodzi o dzialanie samego XP polecam Game XP to zoptymalizuje system i powinien troche przyspieszyc, ale nie ma co liczyc na cuda :)

Edytowane przez Powerslave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz dolozyc 512MB ramu powinno troche pomoc (jesli znajdziesz gdzies odpowiedni ram :P). Jesli chodzi o dzialanie samego XP polecam Game XP to zoptymalizuje system i powinien troche przyspieszyc, ale nie ma co liczyc na cuda :)

Jeśli chodzi o RAM, to raczej będzie ciężko, bo są to dwie kości po 256MB... a stary SDRAM jest drogi, szczególnie kości 512MB :(

Były kiedyś płyty pod SDRAM i Athlona na Socket A, może warto byłoby poszukać czegoś takiego? W ten sposób wystarczyłaby jedynie wymiana płyty i procesora... Wydajność chyba i tak będzie wyższa od tego P3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na athlonie z socketem A też za bardzo nie pograsz. Wymieniłem takiego bartona 3000+ 400fsb, czyli prawie najwyższy model dwa lata temu, bo nie dawał rady w niskiej rozdzielczości na niskich detalach np. w 'nowości' NFS most wanted (grafika radeon 9600 pro, pamięć 1 gb ddr1). Kiepsko to widzę. Pentiumy 4 chodzą lepiej. poszukaj na allegro, ale w zestawach płyta + proc, bo wychodzi taniej niż osobno. Przykład. Jeszcze musiałbyś 1gb ramu wylicytować. Z kosztami przesyłki będzie razem jakieś 200 zł.

To przeczytaj

Wiem, że to niestosowna uwaga, ale lepiej pomyśl o czymś nowszym. Inwestowanie w ten sprzęt nie ma przyszłości.

Edytowane przez prze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbuj sprzedać co masz i bierz np to: http://www.allegro.pl/item840222941_siemen...win_xp_pro.html

zalety: lga775, sata, pciex, ddr2, psu atx, winxp, no i cena imo :)

wady: "tylko" celeron na pokładzie, trzeba raczej dorzucić jakąś grafę np. GF6600GT http://www.allegro.pl/71691_6200_6800.html?buy=2

Są dostępne także droższe zestawy FSC e620 (P4, dvd, większy hdd, więcej ram)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cudów nie będzie za tą cenę. Jeśli chciałbyś wymienić na coś chociażby z Socketem A, to nie mieścisz się w kosztach, bo pamięć też trzeba zmieniać. Poczytaj, czy taki : http://www.allegro.pl/item848001783_tualat...by_fvat_gw.html procesor pójdzie Ci na płycie głównej. Jeśli tak, to ja bym się skusił - bo cena niska i spróbować bez większego bólu można. Niemniej koniecznie tą płtą sprawdź, aby się nie przejechać na niekompatybilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cudów nie będzie za tą cenę. Jeśli chciałbyś wymienić na coś chociażby z Socketem A, to nie mieścisz się w kosztach, bo pamięć też trzeba zmieniać. Poczytaj, czy taki : http://www.allegro.pl/item848001783_tualat...by_fvat_gw.html procesor pójdzie Ci na płycie głównej. Jeśli tak, to ja bym się skusił - bo cena niska i spróbować bez większego bólu można. Niemniej koniecznie tą płtą sprawdź, aby się nie przejechać na niekompatybilności.

Tualatin nie pójdzie, bo potrzebowałbym drogiej przejściówki, a modowania ręcznego wole raczej nie próbować.

Specjalnie napisałem o płytach Socket A pod SDR SDRAM (na 100% były takie modele), ale nie wiem jak z ich dostępnością, i jak to się naprawdę sprawuje w praktyce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o modernizację tego kompa do 100zł to poszukaj na allegro P3 Coppermine 1,1GHz (ciężko je znaleźć ale czasami się pojawiają, a jak nie to 1GHz jest pełno) i sprawdź jakie masz te pamięci - jeśli CL3 to je sprzedaj i dokup 3x 256MB CL2, a jak masz CL2 to dokup tyko jedną kość. Powinno Ci się udać zmieścić w 100zł ze wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalnie napisałem o płytach Socket A pod SDR SDRAM (na 100% były takie modele), ale nie wiem jak z ich dostępnością, i jak to się naprawdę sprawuje w praktyce..

Shuttle AK12 

sam niedawno miałem w domowym serwerze, do tego Athlon 2000+ .. całość poszła na allegro za 50zł także szukaj

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup cos na 939, wydasz max 150 zl...

Za samą płytę :), pamięci ddr też nie tanie. Do tego znajdź dobre mobo na s.939 z agp.

Nic tylko brać zestaw 123er za 40zł, za 60zł dokupisz 2x512MB ddr i będzie lux. Cpu to pewnie palomino ale i tak dobra oferta. Jeśli to palomino to po sprzedaży swoich sprzętów możesz wyhaczyć coś w procesie 0,13 i pogonić na 2,2GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za samą płytę :), pamięci ddr też nie tanie. Do tego znajdź dobre mobo na s.939 z agp.

Nic tylko brać zestaw 123er za 40zł, za 60zł dokupisz 2x512MB ddr i będzie lux. Cpu to pewnie palomino ale i tak dobra oferta. Jeśli to palomino to po sprzedaży swoich sprzętów możesz wyhaczyć coś w procesie 0,13 i pogonić na 2,2GHz.

wiesz ja za niedlugo bede mial taki zestawik na sprzedaz z a64 i 512, integra grafa i pcie... :) ot taki oftop...

btw. Twoja propozycja tez jest niczego sobie...tylko ze takiepo p3 to za duzo nie sprzeda to tak na marginesie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja za niedlugo bede mial taki zestawik na sprzedaz z a64 i 512, integra grafa i pcie... :) ot taki oftop...

btw. Twoja propozycja tez jest niczego sobie...tylko ze takiepo p3 to za duzo nie sprzeda to tak na marginesie :)

19,89 zł może dostanie za tego kompa :) na wysyłkę oszczędzi na chipsach. Teraz jest moda na odblokowywanie to może odblokuje L2 do 256KB. A jeśli nie to duron aż tak bardzo nie tracił przez mniejsze l2 jak traciły celerony do p4. Jak poszuka to za podobne pieniądze wyrwie może nawet bartona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam w szafie xp1800+ i asusa a7n8x-e, mogę ci to opchnąć za kratę browaru ( 40zł), jakby co PM

Niestety muszę odmówić, bo nie mieszkam w Polsce... :{ ale faktycznie spróbuję poszukać czegoś w tym rodzaju, bo wydaje się być to chyba najtańszą sensowną opcją w tej chwili, tzn. wymieniam płytę, procesor i pamięć, a reszta zostaje po staremu. Tyle że obudowa to mini atx, więc i płyta musiałaby być w tym rozmiarze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się znaleźć płytę mini ATX pod Socket A i SDRAM, niestety chipset to VIA KM133A, czyli maksymalnie pójdzie mi Athlon Thoroughbred. Jeśli kupię wersję 2400+, całość kosztować (płyta + procesor) będzie w granicach 50-60 zł, także chyba jest sens?

Z tego co pamiętam, coolery pod Socket 370 i Socket A były identyczne, czyli nie muszę wymieniać tego, który mam teraz? Mam rację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie będzie pasować, nie wiadomo czy będzie na tyle wydajne.

Sprawdź czy płyta obsługuje Athlony XP, może obsługiwać tylko Athlon'y Thunderbird.

Na stronie producenta znalazłem informację, że obsługuje Athlony XP do 2100+, sam chipset natomiast, z tego co wiem, to to samo co KT133A, tyle że ze zintegrowaną grafiką. Czyli chipset teoretycznie obsługuje Thoroughbredy, a płyta nie.

Czyli mogę albo zaryzykować Thoughbreda, albo wziąć Palomino 2100+, ale czy nie będzie on się za bardzo grzał (pobór mocy 72W do 30W obecnie przy P3)?? W tej chwili zamontowany jest tylko BOX-owy mały coolerek od P3. Jak ma się wydajność Palomino 2000/2100+ do Thoroughbreda o tej samej częstotliwości?

A może Duron 1800 (57W)? Ceny praktycznie takie same (Durona i A Palomino).

Edytowane przez st208

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duron 1800 byłby fajny. Niestety nie wiadomo czy płyta obsłuży Applebred'a.

Duron kosztuje 2-3 zł, Athlon P też tyle, jedynie T-bred około 10 zł. Chyba spróbuję po prostu kupić wszystkie trzy i zobaczyć, który ruszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up Ale jeśli spełni wymagania, albo poprawi sytuacje, to właśnie o to chodzi. To, że nie każdy chce/może wyłożyć więcej na sprzęt nie oznacza że upgraduje bez sensu.

Wracając do tematu - ten Duron jest niegłupi. Płytę masz już w domu, czy jeszcze się nie zdecydowałeś?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up Ale jeśli spełni wymagania, albo poprawi sytuacje, to właśnie o to chodzi. To, że nie każdy chce/może wyłożyć więcej na sprzęt nie oznacza że upgraduje bez sensu.

Wracając do tematu - ten Duron jest niegłupi. Płytę masz już w domu, czy jeszcze się nie zdecydowałeś?

pozdrawiam

Jeszcze nie mam, jutro planuję zamówić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem wszystko tak jak wyżej napisałem, tzn. płytę i te trzy procesory. Dam znać, gdy już sprawdzę, jak to działa w praktyce.

Takie pytanie na boku: czy gdybym podłączył kontroler SATA, to jaki największy dysk mógłbym włożyć do takiego sprzętu? Będzie on bez problemu widoczny w BIOS-ie? Zależy mi, by był on bootowalny.

Edytowane przez st208

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejściówkę PATA > SATA odradzam bo często są z nimi problemy. Najczęściej po prostu nie chcą działać, a jak nawet działają to i tak nie zawsze tak jak powinny. Znajomy miał kiedyś taką i co jakiś czas mu się komp zawieszał. Nie wiedział dlaczego bo niby ze sprzętem było wszystko ok - nic się nie przegrzewało, RAM ok itd. Po kilku miesiącach przejściówka padła i komputer przestał się zawieszać...

Edytowane przez kamail86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi