st208 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Podłączyłem wszystko dzisiaj i (UWAGA) Athlon 2400+ T-bred ruszył bez problemu! Wykrywany jest jako Athlon XP-1993 (1992.6 Mhz). Problem jest tylko taki, że płyta chyba ma zepsute czujniki albo nie ma ich w ogóle, bo w BIOS-ie można jedynie sprawdzić prędkość obrotu wentylatorów, a odczyt napięcia w systemie wygląda tak: Wszystko na pierwszy rzut oka wydaje się pracować stabilnie. Najgorzej, że nie wiadomo jakie dokładnie napięcie jest na procesorze, bo na pewno nie 0.06 :> Radiator w każdym razie jest gorący, nawet parzy. Nie mam miernika, więc nie jestem w stanie zmierzyć tego ręcznie, ale na poprzedniej konfiguracji wszystkie napięcia były w normie, także co do zasilacza, to raczej jestem pewien, że wszystko jest w porządku. Płyta niby na wbudowaną grafikę Savage 4, ale nigdzie nie ma złącza, by podłączyć monitor (??). Nieistotne, bo i tak używam karty na AGP, ale dziwna sytuacja trochę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Założyłeś na tego Athlona coolerek z P3?? Lepiej zakup coś większego bo pod obciążeniem proc może się przegrzewać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 co do kontrolera to unikaj jak ognia , tych na czipsecie VIA , szukaj czegos na silicon image co do radiatora to wymieniaj jak najszybciej co do kontrolera to unikaj jak ognia , tych na czipsecie VIA , szukaj czegos na silicon image co do radiatora to wymieniaj jak najszybciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st208 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zmieniłem cooler i w tej chwili w stresie radiator jest tylko ciepły, tzn. już nie parzy. Nadal niestety nie mogę sprawdzić, jaka jest temperatura procesora, więc wszystko jest tak na oko <_< Swoją drogą cooler wyszedł drożej niż sam procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Może płyta umożliwia ustawienie napięcia w biosie lub na zworkach? Jeśli tak to ustaw 1,6V. Płyta nie rozpoznaje prawidłowo cpu więc może podawać niewłaściwe napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2009 Przecież wszystko jest OK - 2400+ ma własnie 2GHz... Więc wszystko gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st208 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 Może płyta umożliwia ustawienie napięcia w biosie lub na zworkach? Jeśli tak to ustaw 1,6V. Płyta nie rozpoznaje prawidłowo cpu więc może podawać niewłaściwe napięcie.W BIOS-sie nic nie ma, zworek również żadnych nie widzę. W instrukcji obsługi też nic na temat zmiany napięcia nie ma. Mogę tylko ufać, że płyta ustawia napięcie odpowiednio do rodzaju procesora... Problem wystąpił za to, gdy chciałem włączyć Warcrafta 3, bo przy włączaniu gry ekran robił się czarny i komputer przestawał odpowiadać, tzn. trzeba było go ręcznie resetować. Pomogło na szczęście zainstalowanie najnowszych sterowników do płyty głównej i grafiki. A zadowolony jestem, bo FPS w grze jest teraz 60, czyli można powiedzieć, że cel został osiągnięty :> Poza tym w tej chwili ten sprzęt działa dużo szybciej niż mój laptop, więc wymiana płyty i procesora zdecydowanie się opłaciła. Wystąpił jeszcze problem z Opera, bo zawieszał mi się komputer przy przeglądaniu stron, ale chyba problem rozwiązałem instalując najnowszą Javę (w sieci znalazłem informację, że to właśnie Java może powodować takie zwiechy). Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
st208 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 (edytowane) Jestem z powrotem, bo okazało się, że to zawieszanie się kompa nie miało nic wspólnego z Opera, a związane było z błędną obsługą ACPI, a właściwie brakiem obsługi ACPI przez BIOS. Zmieniłem w menedżerze urządzeń z Jednoprocesorowego Komputera z Interfejsem ACPI na Standardowy Komputer PC, po restarcie Windows zainstalował od nowa wszystkie urządzenia i wydaje się, że w tej chwili już jest dobrze. Wcześniej myślałem, że "zwiechy" spowodowane były pamięciami, bo są zamontowane dwie różne kości, albo kartą sieciową, bo miałem wrażenie, że system zawiesza się podczas robienia czegoś w sieci. W dzienniku zdarzeń były jednak błędy dotyczące ACPI, dlatego zacząłem właśnie od tego, no i jak widać przyniosło efekt. Zastanawia mnie tylko niemal tragiczny transfer na USB. Przy przegrywaniu między dyskiem a pendrivem wynosi on tylko 2 MB. Przy przenoszeniu danych z partycji na partycję wszystko jest w porządku, więc wina leży w USB. Próbowałem kilku pendrivów, ale na każdym jest to samo. USB na płycie to 1.1, więc super szybko i tak nie będzie, ale 2 MB to na 100% za mało. Dodam, że przed przeinstalowaniem systemu było normalnie (powyższa zmiana ACPI nie ma znaczenia, bo już po świeżej instalacji Windowsa też transfer wynosił tylko 2MB). Sterowniki do płyty zainstalowane, w menedżerze urządzeń żadnych błędów nie ma. Opcje USB w BIOS-ie sprowadzają się do enabled/disabled. Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Edytowane 18 Grudnia 2009 przez st208 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 USB 1.1 daje transfer tylko 1,5MB/s. Lektura Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...