TM3K-BN&N Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Witam. Powoli przygotowuje elementy pod v-moda mojego 4850. v-moda robiłem w zyciu na 3 kartach w tym 2 razy metodą lutowaną. Ponieważ korci mnie na cos bardziej ekstremalnego chciałem dowiedzieć sie pare rzeczy o cap-modzie. Wiem ze cały zabieg polega na dolutowaniu kondensatorów by osiągnąć większą stabilność napięcia (mówie o cap modzie dla sekcji zasilania). Nie wiem tylko jak i kiedy to ma sens. Zacznijmy może od drugiego. Fajnie by było jakby ktoś powiedzial kiedy warto to robić. Czy moment w którym poprzez v-mod podbijamy napięcie o 0,2v jest odpowiedni czy moze chodzi tu tylko o akcje z chwilowym chłodzeniem cieklym azotem czy suchym lodem? Czy jest to wogole potrzebne mojej sekcji? Asus w niereferencie zastapił 2 fazową sekcje ( 2 cewki i jeden mofset na faze) 3 fazową( 1 cewka i 3 mofesty na faze). Jeżeli sadzicie ze warto to napiszcie jak to sie robi jak łaczyć kondenstaory z juz istniejącymi. Co najważniejsze jakie kupić. Co do mojej karty: Robi 740/1100 na glaciatorze i stockowym napięciu (1,24vcore - tak asus je podwyzszył. 1,97v mem) O chłodzeniu: Planuję założyc accelero twin turbo (s1 nie wejdzie do mojej wąskiej budy) ew jakiś dowiew np na rdzeń czy sekcje z drugiej strony pcb (sekcja i pamieci będą oklejone (sekcja na sruby) ciężkimi aluminiowymi radiatorami o podstawie miedzianej (ok 3-4mm miedzi) o rozmiarach maksymalnych dla zmieszczenia się pod twin turbo). Użyte taśmy termo to 3M 1mm dla sekcji i ta najcieńsza(bodajże 0,05mm) dla pamięci. Liczę że docenicie ze tyle sie opisałem i pisząc posta naprawde postaracie się pomóc ;) Pozdrawiam Tomek. Edytowane 12 Grudnia 2009 przez tomekk600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 12 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jak duża jest amplituda napięcia stres/idle to warto, w przeciwnym razie niezabardzo :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TM3K-BN&N Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 (edytowane) czy nie chodzi ci czasami o v-dropa ?? Różnicy v-core miedzy idle stres nie ma asus zrezygnował z oszczedzania energi w 2d :/ Jeśli chodzi o v-drop to bez oc to jakies 0,02v nie wiem jak bedzie przy napieciach rzędu 1,4-1,45v. (okaże sie za tydzień) ktoś wypowie sie w pozostałych kwestiach? Edytowane 13 Grudnia 2009 przez tomekk600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 nie ma to najmniejszego sensu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 czy nie chodzi ci czasami o v-dropa ?? nie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TM3K-BN&N Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2009 nie ma to najmniejszego sensu :)moze jakos uzasadnisz swoją odpowiedź?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Je m appelle Ferdinand Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 moze jakos uzasadnisz swoją odpowiedź?? Zapewne jak pare innych osób testował to i stwierdził, że na 99% kart nic nie daje. Chociaż wpadłem kiedyś na pomysł, żeby nie dawać dużych elektrolitów, tylko pare małych kondensatorów, rzędu piko i nano faradów. Ale jakoś zbrakło czasu i sprzętu na testy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TM3K-BN&N Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 (edytowane) powiedzcie mi jeszcze czy da się coś zrobić z tym wysokim napieciem w idle? jest 1,25v a w stresie po v-dropie 1,23. Jak zrobie v-moda to jakos nie za fajnie tak z 1,45v na rdzeniu 24/7... Próbowałem kiedys biosem na referencyjnym 4850 i nie dawało rady obnizyć voltage dla 2d. Od czego zależy powodzenie w edycji napięć zapisanych w biosie przez RBE. Od wersji pcb, biosu? Czytałem ze te karty dla taktów 2d (powiedzmy 500/700 potrzebuja około 1 volta). Edytowane 15 Grudnia 2009 przez tomekk600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...