Skocz do zawartości
Schleppel

Seria Dziwnych Crashy

Rekomendowane odpowiedzi

1.Parametry komputera:

Procesor: Pentium IV 2,4 Ghz

Pamięć: 512 MB RAM DDR 333

Karta Graficzna: GeForce 5700 LE

Płyta główna: P4i65G Asrock

Zasilacz: Chieftec 360W

Dysk: Jakiś stary seagate, jescze pod ATA

Do tego podłączony SB Live 5.1 i karta sieciowa z...e... obsługą połączeń radiowych.

System: Windows XP

//cały sprzęt jest dość wiekowy, choć płytę główną i zasilacz kupowałem jakiś rok temu.

2. Opis problemu:

Problem pojawia się w bardzo różnych przedziałach czasowych. Występuje zawsze dość nagle i nie zauważyłem, aby pojawiało się cokolwiek zwiastującego jego nastąpienie. Sam problem objawia się tym, że monitor zachowuje się tak, jakby przestał dostawać jakikolwiek sygnał ze strony sprzętu; po prostu przechodzi w stan czuwania i nic poza resetem komputera nie przywraca go do działania. Wentylatory w tym czasie nadal działają. Jeżeli na komputerze w chwili wystąpienia awarii była puszczana muzyka, dźwięk pętli się aż do zresetowania/wyłączenia komputera.

Przedziały czasowe w jakich usterka się pojawia są bardzo różne. Bywa, że pojawia się w kilkanaście sekund po resecie/włączeniu komputera, bywa(ło) też jednak, że da(ło) się na komputerze pracować i przez godzinę -dwie. Piszę bywało, bo w ostatnim czasie sytuacja się jakby pogorszyła i nie chcąc narażać komponentów na zniszczenie, odłączyłem całość od prądu.

Myślę, że ważną informacją może być to, że problem pojawia się nawet wtedy, kiedy system dopiero się włącza.

Ponadto:

-Event log nic nie pokazuje.

-Temperatura sprzętu w BIOSie jest w normie.

-Wiatraki kręcą się dobrze.

-Na płycie głównej nie zauważyłem uszkodzonych (wylanych) kondensatorów.

-Zastanowiły mnie napięcia w BIOSie: +/- 12 V potrafi zejść do 10,3 V. Nie mam pojęcia czy to normalne czy nie.

Oprócz tego spadającego napięcia, nie mam żadnego punktu zaczepienia i przyznaje, że brakuje mi doświadczenia, aby zidentyfikować źródło problemu. W związku z tym za każdą pomoc byłbym bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem praktycznie identyczny problem na swoim sprzęcie (wtedy to był Celeron 2.4, i FX5200). Monitor gasł, dźwięk się zawieszał, a po restarcie wszystko było ok, do czasu aż któregoś razu już nie wstał. Wymieniłem grafę i wszystko było ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia mierzy się miernikiem, a nie BIOSem :razz:

Skombinuj miernik i jeśli to możliwe to zmierz napięcia w stressie.

Podmiana zasilacza też dobry pomysł ;] Możesz jeszcze rozłożyć i wyczyścić komputer, z uwagą na wszelkie sloty, MemTest też nie zaszkodzi.

Edytowane przez David523

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi