Schleppel Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 1.Parametry komputera: Procesor: Pentium IV 2,4 Ghz Pamięć: 512 MB RAM DDR 333 Karta Graficzna: GeForce 5700 LE Płyta główna: P4i65G Asrock Zasilacz: Chieftec 360W Dysk: Jakiś stary seagate, jescze pod ATA Do tego podłączony SB Live 5.1 i karta sieciowa z...e... obsługą połączeń radiowych. System: Windows XP //cały sprzęt jest dość wiekowy, choć płytę główną i zasilacz kupowałem jakiś rok temu. 2. Opis problemu: Problem pojawia się w bardzo różnych przedziałach czasowych. Występuje zawsze dość nagle i nie zauważyłem, aby pojawiało się cokolwiek zwiastującego jego nastąpienie. Sam problem objawia się tym, że monitor zachowuje się tak, jakby przestał dostawać jakikolwiek sygnał ze strony sprzętu; po prostu przechodzi w stan czuwania i nic poza resetem komputera nie przywraca go do działania. Wentylatory w tym czasie nadal działają. Jeżeli na komputerze w chwili wystąpienia awarii była puszczana muzyka, dźwięk pętli się aż do zresetowania/wyłączenia komputera. Przedziały czasowe w jakich usterka się pojawia są bardzo różne. Bywa, że pojawia się w kilkanaście sekund po resecie/włączeniu komputera, bywa(ło) też jednak, że da(ło) się na komputerze pracować i przez godzinę -dwie. Piszę bywało, bo w ostatnim czasie sytuacja się jakby pogorszyła i nie chcąc narażać komponentów na zniszczenie, odłączyłem całość od prądu. Myślę, że ważną informacją może być to, że problem pojawia się nawet wtedy, kiedy system dopiero się włącza. Ponadto: -Event log nic nie pokazuje. -Temperatura sprzętu w BIOSie jest w normie. -Wiatraki kręcą się dobrze. -Na płycie głównej nie zauważyłem uszkodzonych (wylanych) kondensatorów. -Zastanowiły mnie napięcia w BIOSie: +/- 12 V potrafi zejść do 10,3 V. Nie mam pojęcia czy to normalne czy nie. Oprócz tego spadającego napięcia, nie mam żadnego punktu zaczepienia i przyznaje, że brakuje mi doświadczenia, aby zidentyfikować źródło problemu. W związku z tym za każdą pomoc byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Schodzi do 10,3 z jakiej wartości? Jeśli z 12, to bios dobrze pokazuje i czas wymienić zasilacz lub płytę. Zacząłbym od zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Schleppel Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 W sensie: jakie zazwyczaj pokazuje? Jeżeli tak, to niespecjalnie mogę teraz sprawdzić, ale jeżeli dobrze pamiętam, to skacze i oscyluje mniej-więcej w granicach 10,3-11,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 Ja miałem praktycznie identyczny problem na swoim sprzęcie (wtedy to był Celeron 2.4, i FX5200). Monitor gasł, dźwięk się zawieszał, a po restarcie wszystko było ok, do czasu aż któregoś razu już nie wstał. Wymieniłem grafę i wszystko było ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Jest szansa, że bios źle pokazuje. Ale i tak zacząłbym od podłączenia innego zasilacza. Potem grafika do sprawdzenia na innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David523 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 (edytowane) Napięcia mierzy się miernikiem, a nie BIOSem :razz: Skombinuj miernik i jeśli to możliwe to zmierz napięcia w stressie. Podmiana zasilacza też dobry pomysł ;] Możesz jeszcze rozłożyć i wyczyścić komputer, z uwagą na wszelkie sloty, MemTest też nie zaszkodzi. Edytowane 22 Grudnia 2009 przez David523 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...