azyl Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Witam Pisze program do obslugi bazy MySql, C# Przy probie logowania podaje dane "Data Source=localhost (albo server = localhost) , user i haslo, ' wyskakuje mi "Login failed for user". Baza opiera sie na wamp5. Kiedy lacze sie przez Mysql.exe z konsoli, od razu po wlaczeniu pyta mnie o haslo, nie wpisuje nic i wciskam enter, wtedy wchodzi do bazy ( jesli cos wpisze to konsola sie wylacza ), wpisuje connect i dana tabele i laczy sie z nia. Z tego poziomu jest wszystko si. W phpmyadmin widze kilku userow z haslami i bez oraz 1 konto "dowolny" bez hasla z hostem "%". Co mam zrobic zeby moc sie zalogowac przez c# do tej bazy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Konto, na które logujesz się z konsoli to konto root. Czyli: login=rootpassword=Czyli puste hasło - brak hasła. Jeśli tworzysz program na własne potrzeby, to możesz korzystać z tego konta. Jeśli mają go używać także inni, to załóż nowe konto MySQL z dostępem do tych baz, z których będzie korzystał program. Inne konta które widzisz, założone są zapewne domyślnie przy instalacji. Poczytaj dokumentację i wyłącz/usuń zbędne konta, aby nikt niepowołany nie dostał się do bazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Gdyby to bylo takie proste to bym nie zakladal tego tematu :) Niestety kombinacje w stylu user=root; password= nie dzialaja, probowalem juz wpisac samego usera, samo haslo, usera z haslem, usera bez hasla itp itd, w zadnej kombinacji nie dziala ... Chyba ze zle to wpisuje ? Jak to powinno dokladnie wygladac ? "server=localhost;user=root;password=" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Podstawowe pytanie to czego uzywasz do komunikacji z mysql bo od tego zalezy w jaki sposób bedziesz się łaczył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 zainstalowalem mysql connector i lacze sie przez odb ( oledb, chyba tak sie to nazywa ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 (edytowane) asp czy win forms(wpf)? http://www.geekpedia.com/tutorial228_Conne...ectororNet.html http://www.dreamincode.net/code/snippet1677.htm http://bitdaddys.com/MySQL-ConnectorNet.html Edytowane 22 Grudnia 2009 przez moe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 win forms sproboje z tymi linkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 jeszcze mam pytanie - ten server postawiony jest gdzies zdalnie czy u Ciebie? moze byc tak ze server korzysta z tego konta jako sa na bazie active directory - to by wyjasnialo dlaczego nie musisz wpisywac hasla. jezeli tak bedzie to musialbys dodac do stringa polaczenia albo Integrated_Security albo Trusted_Connection (nie wiem jak w przypadku mysql). wez zobacz polaczenie na inne konto z tego servera ktore ma login i haslo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Baza jest na tym samym kompie na ktorym program, mowisz o przelaczeniu na innego usera z poziomu consoli mysql ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moe Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Baza jest na tym samym kompie na ktorym program, mowisz o przelaczeniu na innego usera z poziomu consoli mysql ? nie wiem jak jest do konca z mysql bo ja siedze na sql serverze. mowie o tym, ze masz 2 typy autoryzowania - przez active directory jako konto lokalne i przez userow ktorych sobie sam zrobisz. jak sie logujesz przez to 1 to nie musisz czasami wpisywac haslo bo credentiale sa przyznawane na podstawie twojego systemu i domyslnie masz wszystko jako 'sa'. wez sprawdz tak jak ci mowilem - zrob sobie usera na server, wpisz w connection stringu jego login i password i zobacz jaka bedzie reakcja. mozesz tez przez wizard w visual studio polaczyc sie z serverem i on w opcjach sam generuje connection stringa. tak jak pisalem: http://www.ww.functionx.com/mysqlnet/csharp/Lesson02.htm w mysql jest persist security Edytowane 23 Grudnia 2009 przez moe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azyl Opublikowano 23 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) Wiem o co chodzi z tymi kontami, sam pracuje zarowno na mysql jak i mssql, mssql faktycznie korzysta z autoryzacji konta systemowego, ale mysql sam sobie tworzy konta i chyba nie korzysta z active directory, no ale nie zaszkodzi sprobowac. Jutro sie tym pobawie bo dzisiaj juz zwyczajnie mi sie nie chce :blink: edit : Meczylem meczyl az w koncu wymeczylem, trzeba bylo zainstalowac nowsze biblioteki, stare nie komunikowaly sie z mysql ... SECCUESS MOTYLA NOGA Edytowane 23 Grudnia 2009 przez azyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...