Skocz do zawartości
tom52134

Kupno Zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kumpel ma do sprzedania taki zestawik i byłbym skłonny go kupic tylko nie wiem czy jest on wart 2tys. i czy wogóle jest to prawidłowa konfiguracja bo jestem w tych rzeczach zielony jak to sie mówi. Prosze o pomoc w wyborze

Płyta Główna: Asus P5E

Procesor: Intel Core 2 Duo 2,66,

GR RAM: 2x 2GB 800,

- Dysk Twardy: Seagate Barracuda 1TB,

- Karta graficzna: Asus NViDiA GF 9800GX2 1GB,

- Napęd DVD: PIONNER DVD-RW,

- Monitor: LG L226WA 22" ( DIGITAL),

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MB - ~ 500 zł

CPU - C2D z takimi taktami masz ze 3 modele - E6700 , E7300 oraz E8200 , E8200 to koszt ~ 450 zł ( za nowy CPU ) , podobnie kosztuje E7300 .

RAM : ~ 350 zł

VGA ma wydajność na poziomie GTX260 C216 lub trochę wyżej , ale nie jest tyle warta już .

W sumie komp z połowę z tych 2k zł będzie wart , może trochę więcej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich w chwili obecnej jestem na etapie modernizacji kompa i przyszła pora na grafikę nie mam zbyt dużego budżetu ok. 300zl a i w gierki grywam sporadycznie więc proszę o pomoc, jedyne co mi chodzi obecnie po głowie to radek hd3870, czy 9600GSO768M oprócz nichh nie wyczytałem innej sensownej możliwości, chyba że się mylę to mnie poprawcie bo w sumie jestem laikiem w tych sprawach wiem ile przeczytam.

mój obecny config to:

phentom x2 550be - odblokowane 4 rdzenie i podkręcony do 3.5Ghz na rdzeń

gigabyte GA-MA785GT-UD3H

a-data 2x1Gb 1333Mhz

Chiftec 550W

Edytowane przez tom52134

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800GT za 220zł można czasem kupić. 250zł to max jaki opłaca się dać, chociaż za tyle można myśleć o HD4830, ale trudno go dostać.

Poszukaj w dziale Giełda. Ostatnio byłby dwie 8800GT chyba Palita.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4850 nie ma na DDR4 .

Jest tylko DDR3 i DDR5 .

Te drugie ciężko dostać - była to krótka seria kart od Palita ( chyba nawet coś podobnego jak 7900GTO od MSI ) , w dodatku karty te były dosyć awaryjne .

Do 1680x1050 czy nie warto brać karty z 1GB Vram , co innego jak będziesz grał w 1920x1080 i wyżej .

Chyba że ci chodzi od serię 38xx .

Te miały DDR4 .

9600GSO 768MB jest lekko szybsza niż 9600GT , do 8800GT trochę jej brakuje , jest lepsza od 8800GTS 320/640 MB .

BTW . Żadna z kart serii HD4xxx nie była na DDR4 , tylko DDR3 i DDR5 oraz DDR2 w słabszych kartach serii .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD4850 nie ma na DDR4 .

Heh, a żebyś się zdziwił, że są, a może raczej były:

LINK

To oczywiście ciekawostka :wink: :razz: . Tylko Powercolor wypuścił taki twór, najwyraźniej się nie przyjął. Pewnie dlatego, że DDR4 są droższe, a wydajność praktycznie ta sama (wyższe taktowania kosztem wyższych opóźnień).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi