Skocz do zawartości
batuZ

Sprzęt Dla Grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..

Przymierzam sie do zakupu sprzetu glownie do tworzenia grafiki - jak na razie 2d (Photoshop CS4, Corel, Flash), ale chce zaczac tez w 3d, wiec bedzie mi potrzebny dobry sprzet, czasami do gier, no i oczywiscie chcialbym, zeby za rok nie byl dziadkiem :)

Zlozylem taki zestaw:

PROCESOR:

PROCESOR CORE i7 920 2.66GHz LGA1366 BOX

PŁYTA GŁÓWNA:

ASUS RAMPAGE II GENE Intel X58 LGA1366 (PCX/DZW/GLAN/SATA/RAID/DDR3) mATX

PAMIĘĆ:

OCZ DDR3 4096MB 1600MHZ 2x2048MB CL7 PE

DYSK TWARDY:

HDD CAVIAR 1TB WD10EADS SATA II 32MB CACHE

KARTA GRAFICZNA:

Gigabyte Radeon HD 5870 GPU, 1GB DDR5 (256bit), PCI-E, HDMI/DualDVI, BOX

ZASILACZ:

ZASILACZ BEQUIET DARKPOWER PRO 850W (BN075) (80+) MODULARNY

COOLER:

ZALMAN CNPS10X EXTREME SOCKET 775/1156/1366/754/939/AM2/AM2+/AM3

Proszę o Wasze opinie bo ostatnio wypadlem z tego i jak to sie mowi "jestem zielony w tym temacie"..

Z gory dzieki za kazda opinie.

Pozdrawiam

Edytowane przez batuZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ok oprócz pamięci, weź 3x2GB, będzie triple channel (mało ważne, ale jednak...) no i więcej samej pamięci. Jeżeli zajmujesz się grafiką profesjonalnie to może się przydać. A tak nawiasem to jeżeli nie masz Photoshopa CS4, to warto uzbierać na niego, robi całkiem dobry pozytek z karty graficznej. Na moim GF9600 i od kolegi 9800 za cholere nie udało się tego odpalić, ale nędzny HD3650 dał już zauważalny przyrost.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz jakiej grafiki. 2d czy 3d ? Jakie programy. O ile 1366 mozna zrozumiec ^^ to zasilka jest juz koszmarnie przesadzona moim zdaniem :P Jakie dyski do tego ? Ja bralbym 1tb F3 i jakiegos ssd, bo to da kopa ogromnego. Plytka potrzebna Ci taka ? Jakie OC planujesz. Karta wydumana, czasem gierka ok ale to najlepsza karta (jedynka, nie mowie o x2) obecnie. To tak jakby kupic SLR'a bo czasem lubie szybciej na swiatlach ruszyc... Twoje programy graficzne watpie aby wykorzystalo polowe tej mocy ;] Jakie monitory i jaka rozdzialka ? Jak dla mnie moglbys brac i5 z HD4770 ale za to ssd, jakies raid 0+1 i dobry sprzet taki jak monitory i myszka, tablet etc to ma realny wplyw na komfort, choc wiadomo ze hardware w srodku im lepszy tym szybciej to idzie all. Ramu nigdy nie za wiele w takich zastosowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi