Skocz do zawartości
Alu3

Pc Nie Wykrywa Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj kupilem obudowe na dysk 2,5'. Wlozylem tam Seagate Momentus 5400.2 SATA 1.5Gb/s 60-GB.

Dysk byl uzywany wczesniej w PlayStation 3 i teraz pierwszy raz podlaczylem go do kompa.

Chcialem go sformatowac, ale nie moge, poniewaz PC nie wykrywa dysku.

Na kompie mam XPsp2. Sprawdzalem na laptopie (Vista ) i tam pojawia sie zaraz po podlaczeniu komunikat:

Nie rozpoznano urzadzenia USB.

Jedno z urzadzen podlaczonych do tego komputera nei dziala wlasciwie....

Szukalem, probowalem i poleglem dlatego szukam pomocy tutaj.

W znajomosci komputerow jestem sredniakiem, wiec prosilbym łopatologiczne wyjasnienie problemu ;)

W oczekiwaniu na opdowiedzi

Pozdrawiam

Michał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączasz go przez USB, tak? Czyli najprawdopodobniej USB nie domaga ci z zasilaniem. Słyszysz jak dysk odpala i zaczyna się kręcić? Jeśli nie, to w zestawie powinien być kabelek, żeby podpiąć pod dwa porty. Momentus 5400.2 to stary dysk (od roku mamy już 5400.6) i może ssać więcej, niż jest w stanie dostarczyć jeden port USB w twoich komputerkach. Dużo zależy też od samego kabelka. U mnie na tym samym porcie dość nowy 2,5" dysk na dwóch odpala bez problemu, a na trzech innych próbuje i nie może załapać ;)

Pozdro.

Edytowane przez Elektronek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ULLISSES

Plyta to Gigabyte GA-7VT600(-L)

A Service Pack 3 moze pomoc ?

Podłączasz go przez USB, tak? Czyli najprawdopodobniej USB nie domaga ci z zasilaniem. Słyszysz jak dysk odpala i zaczyna się kręcić? Jeśli nie, to w zestawie powinien być kabelek, żeby podpiąć pod dwa porty. Momentus 5400.2 to stary dysk (od roku mamy już 5400.6) i może ssać więcej, niż jest w stanie dostarczyć jeden port USB w twoich komputerkach. Dużo zależy też od samego kabelka. U mnie na tym samym porcie dość nowy 2,5" dysk na dwóch odpala bez problemu, a na trzech innych próbuje i nie może załapać ;)

Pozdro.

Tak, przez USB. Sa 2, ale podlaczalem przez 1 - nie wykrywalo.

Przez 2 wykrywa na Viscie, ale jest informacja o nierozpoznaniu urzadzenia USB. Slysze jak dysk odpala i kreci sie caly czas jak jest podlaczony. Ten dysk jest z PS3 ( mam nowy, a ten chcialem wykorzystac jako pamiec przenosna)

Ktos polecil mi program Acronis Disc Director Suite ale nie pomoglo.

Ja chce ten dysk sformatowac / wyzerowac cokolwiek, byle go wykrylo i mozna bylo pozniej na nim dane zapisywac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze byc jeszcze 1 przypadek :

Uszkodzona obudowa... miałem taki przypadek i dysk znikał lub wogole sie nie pojawiał tylko ten sam komunikat :urządzenie ma awarie...

Podbijam temat i aktualizuje informacje:

Dysk przeszedl przez kilka rąk. Działa i Vista go wykrywa normalnie ( laptop ) a na pc ( XP sp2 ) komp go widzi, ale jako sprzet ktory wykryl i ktory nie dziala poprawnie. Ale widzi go po jakims czasie od podlaczenia ( 2xusb. Czas od podlaczenia to ok 4-10 min ). Co moze byc przyczyna ? Napiecie ( za slaby zasilacz? ) ?

Edytowane przez Alu3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlaczysz go w koncu normalnie, bez obudowy, bez usb, tylko przez tasme do plyty glownej ? Bo tak to mozna sobie gdybac czy to obudowa, czy napiecie, czy elektronika dysku uszkodzona, czy system, czy service packi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlaczysz go w koncu normalnie, bez obudowy, bez usb, tylko przez tasme do plyty glownej ? Bo tak to mozna sobie gdybac czy to obudowa, czy napiecie, czy elektronika dysku uszkodzona, czy system, czy service packi....

Laptop ma plomby a w pc nie mam takiej mozliwosci. Ata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi