Skocz do zawartości
Gość BRVideo

Gpu - Mobo - Ram - Cpu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie, części do 1600zł - komputer wykorzystywany głównie do filmów, gier, obróbki foto-video, net.

Wybrałem takie coś:

GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

330zł

Gigabyte MA785GT-UD3H /AMD785G, DDR3 1333/

315zł

AMD Athlon II X2 250 /3.0GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/

230zł

Palit GeForce GTX 260 Sonic 896MB DDR3 /448bit/ HDTV 2xDVI

659zł

Można złożyć coś lepszego ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten Radeon HD4890 będzie wydajniejszy od GF 260GTX ?.

A ta firma XFX jest dobra jeśli chodzi o kartę ?, bo pierwszy raz słyszę.

Skłaniałbym się ku podzespołom wybranym przez Gi3r3k, aha czy ESC to dobry sklep?.

Edytowane przez BRVideo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jeszcze raz ja:

Zdecydowałem się na te części:

Procesor : AMD Athlon II X4 620

Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ

Z grafiki na razie rezygnuje z powodu oczekiwania na HD5830 lub HD5850, i tu pytanie czy procesor będzie bardzo ograniczał te karty?, możliwe, że nawet uda mi się kupić HD5850, dlatego chcę być pewny czy warto wybrać jedną z wymienionych przeze mnie kart do tego procka, proc oczywiście będzie kręcony.

Procesor w przyszłości zostanie wymieniony na coś lepszego, ale na razie musi być taki.

Widzę, że ta płyta nie ma chłodzenia na sekcji, czy można gdzieś kupić takie chłodzenie by pasowało do tej płyty ?, a może nie trzeba i płyta wytrzyma przy średnim OC do 3,4-3,6GHz.

Jeszcze pytanko o procki X6, czy jest szansa, że ta płyta go obsłuży ?.

Powiedzmy, że już mam jedną z w/w kart, czy wydajność w grach lub programach do obróbki, będzie na dobrym poziomie?, a przynajmniej lepiej od mojego poprzedniego kompa ?.

Miałem takiego kompa E2140@3.2GHz, 4GB 800MHz, GeForce 9600GT 512MB, Płyta na P35, itd...

Jaka jest teraz rewizja w sklepach 1.0 czy 1.1 ? czym się różnią czy obojętnie jaką się kupi?.

Albo kupić coś na S1156 ?

Np. i3 530, Foxconn P55A, 2x2GB 1333MHz CL9 Kingston ? sam już nie wiem co będzie lepsze :P

Edytowane przez BRVideo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sekcja zasilania spokojnie wytrzyma OC na poziomie 3,4-3,6GHz, a nawet i więcej. Chłodzenie możesz kupić, ale nie musisz. Co do X6 to ciężko powiedzieć, z ostatnich poczynań AMD można by stwierdzić, że raczej na pewno obsłuży, ale to się jeszcze okaże.

Wydajność będzie na bardzo dobrym poziomie, znacznie lepiej od Twojego starego komputera.

Edit: i3 530 ma tylko 2 rdzenie, więc jeżeli wykorzystujesz komputer do bardziej zaawansowanych prac, gdzie 4 rdzenie mogę się przydać to myślę że Athlon będzie lepszym rozwiązaniem.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem na kupnie grafiki i szukam czegoś do 400zł max z przesyłką za pobraniem, miałem brać używkę, ale jednak chyba zrezygnuje.

Moje typy to XFX HD4770 512 DDR5 lub GF9800GT ASUS, zastanawiam się czy w radku szyna pamięci 128-bit nie będzie wąskim gardłem?. A może jakaś inna karta w tej cenie co podałem ? Gram w rozdz. 1680x1050.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi