Skocz do zawartości
FubaF

Ram check

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety. Nic się nie dowiedziałem. Szukam programu ale nie takiego co by z płyty wyczytał te informacje tak jak Sandra2003 bo jak zmienie w Biosie na inna wartość to mi ja Sandra pokarze a ja chce wiedziec jakie kosci kiedys kupilem (256 MB) bo jak przestawilem je ze 100 na 133 MHz to system szybciej dziala ale czasem dziwniw sie zachowuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepisz oznaczenie ze scalaka i wklep go w google, może znajdzie strone ze specyfikacja scalaka

A tak w ogole to czesto ostatnia cyfra (albo dwie bo moze to byc np 7,5) oznacza czas dostepu do kości w ns. Bierzesz ta liczbe (x) i dzielisz PRZEZ nia tysiac (czyli 1000/x) i masz wynik w MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, czyli sa to kosci PC-133 (lub DDR 266) bo to 153 jest ich max predkością wg producenta. Co nie znaczy ze nie pojdą szybciej ;)

A właśnie mi sie przypomnialo ze raz widzialem cudo oznaczone PC-150 (czyli to musiały być kostki 6,5 ns tak jak twoje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, czyli sa to kosci PC-133 (lub DDR 266) bo to 153 jest ich max predkością wg producenta. Co nie znaczy ze nie pojdą szybciej ;)

A właśnie mi sie przypomnialo ze raz widzialem cudo oznaczone PC-150 (czyli to musiały być kostki 6,5 ns tak jak twoje)

kingston produkawal pamieci sdr 150+

podobno chodzily asynchro na 180 Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepisz oznaczenie ze scalaka i wklep go w google, może znajdzie strone ze specyfikacja scalaka

Czy to o to chodzi ???

Bank 4 Setting: 128 MB SDRAM 6-1-1-1R 4-1-1-1W 2-2-2CL

Bank 5 Setting: 128 MB SDRAM 6-1-1-1R 4-1-1-1W 2-2-2CL

Sprawdź jeszcze węgierskim programem AIDA, on podaje jakie sa nominalne prędkości pamięci.

Jakbyś mogł zapodać linka bo w Google znalazłem wiele storn ale chyba nie tych co potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. To są ustawienia (timingi) które możesz zmieniać w biosie.

Mnie chodzi o to co jest napisane na układzie scalonym (dowolnym z wielu które znajdują się na kostce pamięci). W tym celu musisz najprawdopodobniej wyciągnąć pamięć z komputera i przepisać te dane na kartke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie chodzi o to co jest napisane na układzie scalonym (dowolnym z wielu które znajdują się na kostce pamięci). W tym celu musisz najprawdopodobniej wyciągnąć pamięć z komputera i przepisać te dane na kartke.

Na kości pamieci znajduje sie cos takiego

HYUNDAI 118A         HY57V28820AT-H         KOREA                    6B24386N

oprocz tego na kostce znajduja sie jeszcze takie wartosci jak:

94V-0

B6786RC

C21SC

C117

nic wiecej nie jest napisane

nie dziwie sie, ze przy takich tajmingach dziwnie sie zachowuja przy 133MHz. daj tym pamieciom troche odetchnac, a dziwne objawy na pewno mina.

Czy mam moze zmienic tajmingi ???

Oto ustawienia z Bios'u (w nawiasie to co moge zmienic)

SDRAM Precharge to Active: 2T (3T)

SDRAM Active to Precharge: 5T (6T)

SDRAM Active to CMD: 2T (3T)

SDRAM CAS Latency: 2T (3T)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu wklepałbym najdłyższy ciąg (ten HY57...-H) w googlu i może znajdziesz jakąś strone z white papers.

Co do timingów to ich obniżenie (max je na max) powinno zwiększyć stabilność, kombinuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoim miejscu wklepałbym najdłyższy ciąg (ten HY57...-H) w googlu i może znajdziesz jakąś strone z white papers.

Dzieki za pomoc. Mam jednak 133 MHz kosci. Zmniejsze moze tajmingi co zapewne minimalnie zmniejszy wydajnosc kosci ale bedzie szybciej niz na 100 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FubaF : MHz :) MGz to jeszcze nie widziałem :)

przecież ci mówiłem że masz pamięci 133 bo jak kupowałeś to już były tylko 133 MHz.

Przecież na gorze dobrze napisalem, kazdemu zdaza sie przejezyczyc. A ty nie badz taki madry bo cie z tego forum wyrzuca (jak to juz 2 razy zrobili :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc. Mam jednak 133 MGz kosci. Zmniejsze moze tajmingi co zapewne minimalnie zmniejszy wydajnosc kosci ale bedzie szybciej niz na 100 MGz.

gdzie tu masz chociaż raz dobrze napisane :?:

poza tym szukaj dziecko, szukaj. nie ty jeden nie wiedziałeś czym ram testować i było kilka takich tematów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie tu masz chociaż raz dobrze napisane :?:

poza tym szukaj dziecko, szukaj. nie ty jeden nie wiedziałeś czym ram testować i było kilka takich tematów.

Teraz to juz wiem dlaczego ty AMD Rulezz<=>Kusza nosisz takie wielkie bryle. Ty naprawde dziecko jestes ślepe.

Tutaj dobrze napisalem jakbyś niewidział. Może sobie rozdzielczość zmniejsz.

Jak sprawdzić czy moja kość pamięći RAM jest 100 czy 133 MHz bo na kości nie jest to napisane

... bo jak przestawilem je ze 100 na 133 MHz to system szybciej dziala ale czasem dziwniw sie zachowuje.

A jak nie chcesz pomóc to sie nie wypowiadaj. Ja wiem czym testowac RAM , ale chcilabem sie dowiedziec jak moge sproawdzić jego oryginalne parametry. A to 2 rozne zagadnienia. Wiec jak ich nie rozrozniasz to sie nie wypowiadaj :evil: ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwną masz płytę w takim razie że ci sandra nie pokazuje oryginalnego taktowania każdej kości ramu. u mnie pokazuje fabryczne ustawienia i aktualną częstotliwość.

a sam wiesz że masz 256 MB 133 MHz i stare 64 MB 100 MHz więc jeśli coś się dziwnie zachowuje to musi to byćwina tej słabszej kości a jeśli po jej wyjęciu nadal coś się krzaczy to timingi masz za szybkie - lipna pamięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestawilem pamiec z 100 MHz na 133 i zmniejszylem timingi, ale....... przy wchodzeniu do windowsa pojawiami się okno (coś mniejwiecej jak) "Kontroler plikow systemowych napotkał błedy w rejestrze, nastapi zamnkniecie systemu". Komputer sie restartuje, w Biosie niby naprawie rejestr , uruchamia sie ponownie i lipa. Mam Windowsa takiego jak po jego zainstalowaniu za pierwszym razem. Tylko mi nie mowcie zebym przywrocil ostatni zapis z rejestru bo to nic nie daje.

Może tak zwane nagrzewanie pamieci coś pomoże. Wlącze komputer i nastaiwe aby np. robil testy w 3D MARKU przez jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...