lmz Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2010 Witam. Niedawno kupiłem monitor Benq g2420HDBL. Całkiem fajny sprzęt jak za te pieniądze, jednak mam problem z ustawieniem odpowiedniej rozdzielczości, maksymalne 1920x1080 to zdecydowanie za dużo do komfortowej pracy. Z rozdzielczości oferowanych przez kartę (RD HD2600xt) przy tym rozmiarze monitora najbardziej odpowiednia wydaje się 1776x1000 (16:9). No i tu pojawia się problem, w tej rozdzielczości nie działa skalowanie do pełnego ekranu, naokoło obrazu za czarne pasy. Zmiana ustawień skalowania w CCC nie przynosi żadnych efektów. Przy innych rozdzielczościach (nie 16:9) skalowanie działa, jednak taki obraz albo jest rozciągnięty, albo ma pasy po bokach. Jedyną przeskalowaną rozdzielczością 16:9 jest 1360x768, jednak jest to za mało jak na 24 cale. Gdzie leży problem? Po stronie monitora czy karty graficznej? Da się coś z tym zrobić? Monitor podłączony przez kabel DVI. Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Niedawno kupiłem monitor Benq g2420HDBL. Całkiem fajny sprzęt jak za te pieniądze, jednak mam problem z ustawieniem odpowiedniej rozdzielczości, maksymalne 1920x1080 to zdecydowanie za dużo do komfortowej pracy.Skalowanie czcionek nie działa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmz Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Skalowanie czcionek działa, jednak jest to rozwiązanie raczej problematyczne, nie takiego szukam. W wielu programach po prostu nie działa odpowiednio, nawet przy powiększonych czcionkach musiał bym siedzieć z nosem przy monitorze. System to XP jakby co. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioras Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Jeśli nic się nie zmieniło przez ostatnie parę lat (czy parę miesięcy) to ustawia się zawsze najwyższą możliwą rozdzielczość dla monitorów LCD ;) Także polecam 1920x1080, w takiej rozdzielczości powinien być najlepszy jakościowo obraz (ze względu na fizyczną budowę monitora, więcej znajdziesz pewnie na wiki). Przy 24 calach to 1920x1080 powinno wyglądać całkiem przyjemnie (duże piksele). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmz Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) No dobra, zostawmy tę rozdzielczość, mam natomiast inną sprawę. Ten monitor który kupiłem ma podświetlenie LED, wybrałem tę wersję ze względu na rzekomo bardzo równomierne podświetlenie. Mam jednak pewną wątpliwość, ponieważ żeby obraz był w miarę jednolicie jasny, oczy muszę mieć na 2/3 wysokości. Gdy "siadam coraz niżej" obraz na górze monitora robi się bardzo szybko ciemny, dużo szybciej niż "siadając wyżej" na dole ekranu. Wygląda to tak, jakby góra była słabiej podświetlona. Z zajęć BHP pamiętam, że oczy powinny być na wysokości górnej krawędzi monitora, może dlatego są one tak wyregulowane i tak powinno być? PS wiem że to monitor niższej klasy, jeśli tak jest też w innych to nie ma problemu, boję się jednak że mogłem trafić na wadliwy egzemplarz. Może ma ktoś taki model lub podobny? edit: bo tak w ogóle chodzi o to, że oglądając filmy siadam na niższym fotelu niż ten do pracy/internetu i wtedy właśnie to przeszkadza Edytowane 10 Lutego 2010 przez lmz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 Doświadczasz problemu słabiutkich kątów w matrycach TN. Jak słusznie zauważyłeś, różnica między dołem a górą jest w każdej pozycji. Inaczej mówiąc, nie idzie tak usiąść przed monitorem a matrycy TN, aby obraz był jednolity na całej powierzchni. Rozwiązania: 1. Przyzwyczajasz się i olewasz. 2. Sprzedajesz/oddajesz i szukasz czegoś na ips, ewentualnie pva. BTW, zastosowanie LED nie ma nic do "równości" podświetlenia matrycy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmz Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) ok, tylko że na logikę mając oczy dokładnie w połowie wysokości, zniekształcenia na górze i dole powinny być porównywalne, w moim przypadku góra jest bardziej przyciemniona e: propsy za moto :smile2: Edytowane 10 Lutego 2010 przez lmz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 ok, tylko że na logikę mając oczy dokładnie w połowie wysokości, zniekształcenia na górze i dole powinny być porównywalne, w moim przypadku góra jest bardziej przyciemniona Tak nie jest. Góra jest inna niż dół, tak to jest w TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 po przeskalowaniu 1920x1080 do czegokolwiek- obraz będzie jeszcze bardziej niewyraźny. Lepiej już pracować z ramkami. Po prostuznajdź rozmiar DPI i tam przestaw (w visie togdizes wp ersonalizacji ale skoromasz xp tomusisz sam to znaleźc i nei wiem czy to obejmuje też czcionke w takim wpyadku) - bo to o to się rozchodzi,od razu zobaczysz różnice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lmz Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2010 (edytowane) No to dzięki, uspokoiłeś mnie. Ja traktuję ten sprzęt jako przejściówkę na 1-2 lata, liczę że pojawią się jakieś nowe rozwiązania eliminujące wady obecnych monitorów (bo ips odstrasza ceną) @pirez: już się bawiłem z DPI. Poza tym przyzwyczaiłem się już trochę do większej rozdzielczości, pierwszego dnia po przesiadce z 17 cali było najgorzej. Edytowane 10 Lutego 2010 przez lmz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 No to dzięki, uspokoiłeś mnie. Ja traktuję ten sprzęt jako przejściówkę na 1-2 lata, liczę że pojawią się jakieś nowe rozwiązania eliminujące wady obecnych monitorów (bo ips odstrasza ceną) @pirez: już się bawiłem z DPI. Poza tym przyzwyczaiłem się już trochę do większej rozdzielczości, pierwszego dnia po przesiadce z 17 cali było najgorzej. no to tutaj koledzy piszą - PVA , sam mam PVA , 19 cali 5:4 , P19-2 , rozświetlenie rzędu 100% , gdybym miał taki fetysz mógłbym surfować po sieci pod 179 stopniowym kątem. Jednocześnie jak odpale crt to tak jakbym wszedł do krainy czarów - wystarczy odpalić cokolwiek , zdjęcie, film by zapomnieć o istnieniu LCD. niestety kontakt z niewyraźną czcionką nie pozwala na tą radość ( takie efekty otrzymałem gdzieś pomiędzy UXGA a QXGA tak więc plamka jak na 17" jest hehe... mała) rzeczywiście masz śmieszny problem - trzeba było o tym pomyśleś wcześniej skoro musiz tak blisko siedzieć monitora. 24" full hd 1920x1200 z PVA mozna już nabyć już nawet za 1500zł , ale są tez matryce e-ips ( dokłądnie dwa modele) moze one zaspokoiliby twoje potrzeby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...