Skocz do zawartości
witmin5000

Dziwny Problem (klatkowe ładowanie Się Gier)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem z komputerem, wcześniej wszystko było ok. Gdy gram w NFS Undercover i np. wyskakuję z jakiegoś podwyższenia to gra się zacina (obraz się na chwile rozmazuje) a potem bardzo szybko ładuje grafikę (widać jak budynki są ładowane). Dodam, że po otworzeniu obudowy, zauważyłem że element zaznaczony na zdjęciu (wydaje mi się, że jest to radiator mostka północnego) jest bardzo gorący ( na moje oko, gdzieś 75-80 stopni). dodam jeszcze że od jakiegoś czasu kiedy gram w gry to na ekranie pojawiają się mniejsze lub większe paski i dźwięk się zacina, pomaga tylko reset. Był u mnie kolega z zasilaczem (Chiftec gp-400 czy coś takiego) i po podłączeniu tego zasilacza, nie było problemów z zawieszaniem się gier, ale uważam że był to po prostu przypadek.

Jest jeszcze jeden problem ,który pojawił się od razu po złożeniu komputera. Kiedy włączam komputer po raz pierwszy w danym dniu po ładowaniu systemu następuje reset,pikanie (1xdługo 2xkrótko) i tylko wyłączenie, odczekanie i ponowne włączenie powoduje to że mogę dalej używać komputera. Ram sprawdzany Memtestem 0 błędów.

Konfiguracja:

Dual Core E5300 BOX

Gigabyte EP31 DS3L

GoodRam CL5 1x2gb

Gainward 9600GT 512/DDR3/256b Green Edition

Seagate 7200.12 500Gb

Mode Com MC 430 Carbon

Proszę o pomoc.

post-180108-1266054736_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po ładowaniu systemu następuje reset,pikanie (1xdługo 2xkrótko) i tylko wyłączenie, odczekanie i ponowne włączenie powoduje to że mogę dalej używać komputera.

Beep Code Description

1 long, 2 short Indicates a video error has occurred and the BIOS cannot initialize the video screen to display any additional information

Zrodlo: http://www.computerhope.com/beep.htm

Jak wyzej, najprawdopodobniej zasilacz sie dławi, sproboj tez wyjac karte graficzna, przeczysc ja z kurzu, upewnij sie ze w slocie PCI-E nie ma jakiegos brudu ale to raczej malo prawdopodobne skoro u kumpla na Chiefie smigala.

Edytowane przez kelcior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na 100% do wymiany zasilacz, jest mocno prawdopodobne że przez niego wieszają Ci się gry, Bo sam widzisz że napięcie na lini masz 11,80 to bardzo mało jak na 12V, a jeśli po wymianie zasilacza będzie to samo, to najprawdopodobniej karta grafiki do wymiany, ale jak piszę, zasilacz w pierwszej kolejności do wymiany, ten modecom jest naprawdę słaby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak tylko przeczytałem 1 post to miałem LOL

"(Chiftec gp-400 czy coś takiego) i po podłączeniu tego zasilacza, nie było problemów z zawieszaniem się gier, ale uważam że był to po prostu przypadek."

LOL

zasilacz na gwarancje, zwłaszcza jesli był w zestawie

najlepiej zwrot kasy i kup cos z tego co tu zapodano, bo ci znow jakis syf wcisną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fortron, którego podałeś ma tylko 1 linię 12V.

Ilość linii nie ma nic do jakości czy możliwości obciążenia zasilacza. Swego czasu wraz z wejściem ATX2.0 firma Intel zaczęła rekomendować producentom zasilaczy by stosowali się do norm bezpieczeństwa UL i EM60950. Chodzi o to by przez ścieżkę lub przewód nie szło więcej niż 20A. No i potem się zaczęło przebijanie producentów zasilaczy kto da więcej linii :) Z tego co się orientuje to nowe modele Corsair czy Cooler Master maja już jedną ale potężna linie 12V

Co nie zmienia faktu że wspomniany fortron to za mało i najlepiej to jakiś chieftec by styknął.

Najciekawsze, że autor wątku sam zdiagnozował przyczynę błędów w pierwszym poście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz na gwarancje, zwłaszcza jesli był w zestawie

najlepiej zwrot kasy i kup cos z tego co tu zapodano, bo ci znow jakis syf wcisną

Zasilacza nie było w zestawie , kupowałem go osobno bo przed tem był ProComp 450w i przez niego miałem problemy ze starym zestawem, więc ProCompa sprzedałem i poszedłem kupić coś nowego i jak zwykle koleś w sklepie zachwalał te ModeComy , że to nowa seria, kontynuacja MC. na starym komputerze Duron 1,8 n6200,768DDR1 MD Carbon działał w miarę dobrze, ale to przez to że ten stary zestaw potrzebował z 280-300W a nie 360-380.

ok, problem z zasilaczem i z zacinaniem się gier wyjaśniony , a teraz jeszcze problem gorącego radiatora , od czego radiator mostka jest tak gorący ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tego ze chodzi pasywnie i "wieje" na niego jedynie box z proca. Na tył budy daj wyciąg 90mm a na radiator z procka 100-120 mm. Oba na 5v albo jakieś wolnoobrotowe np. acutake. Wentyl na procku zamontuj w ten sposób - będzie wiał na procka i mostek jednocześnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Najnowszy bios do płyty (ewentualnie także karty).

2. Poprawne ustawienie bios - instrukcja + słownik angielskiego/google i jedziesz.

3. Skierowanie dodatkowego chłodzenia na grzejące się elementy.

4. Podejrzewam, że poprawa po wymianie zasilacza to nie był przypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A trzy inne punkty? Zanim ich dokładnie nie sprawdzisz, to nie ma sensu klepać dalej postów. Komputery to na tyle skomplikowany sprzęt, że rzadko można po objawach stwierdzić, że to dokładnie ta przyczyna i żadna inna.

Oczywiście przejrzałeś TEN TEMAT od A do Z i żadne z działań/rozwiązań nie przyniosły sukcesu...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi