witmin5000 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Witam! Mam problem z komputerem, wcześniej wszystko było ok. Gdy gram w NFS Undercover i np. wyskakuję z jakiegoś podwyższenia to gra się zacina (obraz się na chwile rozmazuje) a potem bardzo szybko ładuje grafikę (widać jak budynki są ładowane). Dodam, że po otworzeniu obudowy, zauważyłem że element zaznaczony na zdjęciu (wydaje mi się, że jest to radiator mostka północnego) jest bardzo gorący ( na moje oko, gdzieś 75-80 stopni). dodam jeszcze że od jakiegoś czasu kiedy gram w gry to na ekranie pojawiają się mniejsze lub większe paski i dźwięk się zacina, pomaga tylko reset. Był u mnie kolega z zasilaczem (Chiftec gp-400 czy coś takiego) i po podłączeniu tego zasilacza, nie było problemów z zawieszaniem się gier, ale uważam że był to po prostu przypadek. Jest jeszcze jeden problem ,który pojawił się od razu po złożeniu komputera. Kiedy włączam komputer po raz pierwszy w danym dniu po ładowaniu systemu następuje reset,pikanie (1xdługo 2xkrótko) i tylko wyłączenie, odczekanie i ponowne włączenie powoduje to że mogę dalej używać komputera. Ram sprawdzany Memtestem 0 błędów. Konfiguracja: Dual Core E5300 BOX Gigabyte EP31 DS3L GoodRam CL5 1x2gb Gainward 9600GT 512/DDR3/256b Green Edition Seagate 7200.12 500Gb Mode Com MC 430 Carbon Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Jakie temperatury ma karta? Zobacz czy na Chieftecu w ogóle nie będzie problemów, bo Twój zasilacz do dobrych nie należy. Edytowane 13 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Karta nie osiąga dużych temperatur , kiedy gram ok. 60 stopni max Edytowane 13 Lutego 2010 przez witmin5000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Mnie to wygląda na typowy problem z wahaniami na 12V, więc ten motyw z zasilaczem najprawdopodobniej nie był przypadkiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) napięcia sprawdzałem miernikiem i na linii 12v w idle jest ok. 12,33 (napięcie cały czas skacze) w stresie ok.12,30-12,31 a czym może być spowodowane to że radiator mostka jest tak gorący ? Edytowane 18 Lutego 2010 przez witmin5000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadowek Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Zmień zasilacz, wychodzi na to że nie wyrabia... Procesor podkręcony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) Nie, procesor chodzi na normalnym taktowaniu 2,6GHz (13x200) W załączniku obrazek jak wygląda gra podczas zacięcia Edytowane 13 Lutego 2010 przez witmin5000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kelcior Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) po ładowaniu systemu następuje reset,pikanie (1xdługo 2xkrótko) i tylko wyłączenie, odczekanie i ponowne włączenie powoduje to że mogę dalej używać komputera. Beep Code Description 1 long, 2 short Indicates a video error has occurred and the BIOS cannot initialize the video screen to display any additional information Zrodlo: http://www.computerhope.com/beep.htm Jak wyzej, najprawdopodobniej zasilacz sie dławi, sproboj tez wyjac karte graficzna, przeczysc ja z kurzu, upewnij sie ze w slocie PCI-E nie ma jakiegos brudu ale to raczej malo prawdopodobne skoro u kumpla na Chiefie smigala. Edytowane 13 Lutego 2010 przez kelcior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) kartę wyciągałem niedawno, żeby ją wyczyścić bo strasznie hałasowała a poza tym komputer składałem w środku listopada 2009 Edytowane 13 Lutego 2010 przez witmin5000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadowek Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Masz na 100% do wymiany zasilacz, jest mocno prawdopodobne że przez niego wieszają Ci się gry, Bo sam widzisz że napięcie na lini masz 11,80 to bardzo mało jak na 12V, a jeśli po wymianie zasilacza będzie to samo, to najprawdopodobniej karta grafiki do wymiany, ale jak piszę, zasilacz w pierwszej kolejności do wymiany, ten modecom jest naprawdę słaby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 a mogę ten oddać na gwarancję i wcisnąć im tekst że nie trzyma napięć? jeżeli będę wymieniał to jakie zasilacze polecacie, myślałem nad fortronem 450W są w miarę tanie i podobno bardzo dobre Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Delta/Fortron wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Znalazłem jeszcze takiego fortrona: http://allegro.pl/item911474103_fortron_fs...fn_wroclaw.html czym on się różni od tego który podałeś wcześniej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Fortron, którego podałeś ma tylko 1 linię 12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 jak tylko przeczytałem 1 post to miałem LOL "(Chiftec gp-400 czy coś takiego) i po podłączeniu tego zasilacza, nie było problemów z zawieszaniem się gier, ale uważam że był to po prostu przypadek." LOL zasilacz na gwarancje, zwłaszcza jesli był w zestawie najlepiej zwrot kasy i kup cos z tego co tu zapodano, bo ci znow jakis syf wcisną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Fortron, którego podałeś ma tylko 1 linię 12V. Ilość linii nie ma nic do jakości czy możliwości obciążenia zasilacza. Swego czasu wraz z wejściem ATX2.0 firma Intel zaczęła rekomendować producentom zasilaczy by stosowali się do norm bezpieczeństwa UL i EM60950. Chodzi o to by przez ścieżkę lub przewód nie szło więcej niż 20A. No i potem się zaczęło przebijanie producentów zasilaczy kto da więcej linii :) Z tego co się orientuje to nowe modele Corsair czy Cooler Master maja już jedną ale potężna linie 12V Co nie zmienia faktu że wspomniany fortron to za mało i najlepiej to jakiś chieftec by styknął. Najciekawsze, że autor wątku sam zdiagnozował przyczynę błędów w pierwszym poście :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) np. Corsairy i Seasonic X- mają 1 mocną linię. Ten Fortron to staroć. Poza tym to była jedna z różnic pomiędzy Fortronami, które ja podałem i autor tematu. Edytowane 13 Lutego 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 zasilacz na gwarancje, zwłaszcza jesli był w zestawie najlepiej zwrot kasy i kup cos z tego co tu zapodano, bo ci znow jakis syf wcisną Zasilacza nie było w zestawie , kupowałem go osobno bo przed tem był ProComp 450w i przez niego miałem problemy ze starym zestawem, więc ProCompa sprzedałem i poszedłem kupić coś nowego i jak zwykle koleś w sklepie zachwalał te ModeComy , że to nowa seria, kontynuacja MC. na starym komputerze Duron 1,8 n6200,768DDR1 MD Carbon działał w miarę dobrze, ale to przez to że ten stary zestaw potrzebował z 280-300W a nie 360-380. ok, problem z zasilaczem i z zacinaniem się gier wyjaśniony , a teraz jeszcze problem gorącego radiatora , od czego radiator mostka jest tak gorący ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Od tego ze chodzi pasywnie i "wieje" na niego jedynie box z proca. Na tył budy daj wyciąg 90mm a na radiator z procka 100-120 mm. Oba na 5v albo jakieś wolnoobrotowe np. acutake. Wentyl na procku zamontuj w ten sposób - będzie wiał na procka i mostek jednocześnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Ok, i teraz ostatnie pytanie, czy właśnie zasilacz jest winny temu, że kiedy rano chcę włączyć komputer to się resetuje i dopiero po wyłączeniu, odczekaniu i ponownym włączeniu nadaje się do użytku ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 1. Najnowszy bios do płyty (ewentualnie także karty). 2. Poprawne ustawienie bios - instrukcja + słownik angielskiego/google i jedziesz. 3. Skierowanie dodatkowego chłodzenia na grzejące się elementy. 4. Podejrzewam, że poprawa po wymianie zasilacza to nie był przypadek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Bios na płycie mam najnowszy, nie ma nowszego na stronie gigabyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 A trzy inne punkty? Zanim ich dokładnie nie sprawdzisz, to nie ma sensu klepać dalej postów. Komputery to na tyle skomplikowany sprzęt, że rzadko można po objawach stwierdzić, że to dokładnie ta przyczyna i żadna inna. Oczywiście przejrzałeś TEN TEMAT od A do Z i żadne z działań/rozwiązań nie przyniosły sukcesu...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Punkty przejrzałem , a właśnie przed chwilą miałem taką sytuację , że grało sobie radio w winampie i w jednym momencie monitor zgasł i muzyka zawiesiła się w jednym miejscu, po resecie pikanie 1xdługo 2xkrótko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Zmień do jasnej ciasnej zasilacz! Druga opcja wywalone kondensatory na płycie. Trzecia opcja pamięci niekompatybilne z płytą. Litości - zamiast klepać posty zacznij działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Znalazłem taki zasilacz w bardzo dobrej cenie (używany na gwarancji) : Chieftec GPS-450AA-101A będzie odpowiedni ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Chieftec jest ok. Jaka ceną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Zanim kupisz, to upewnij się, że to jego wina na 100%. Pożycz od kogoś zasilacz na dzień lub dwa i potestuj. Ewentualnie przy zamówieniu przez Net jest chyba prawo do odesłania do 10 dni bez podania przyczyny - czy jakoś tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Chieftec jest ok. Jaka ceną? 120zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Więc się nie opłaca.. Kup tego Fortrona lub czekaj aż Delta będzie na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...