Majster Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Witam i od razu pytam: Jaką grafikę radzicie mi kupić za cenę do 120zł (więcej nie mogę), oczywiście używaną? Wymagania (w kolejności od najważniejszego): 1. Ładny i ostry obraz; 2. max w 3D to płynny Q3 na 800x600, więcej nie wymagam; 3. Preferowane ATI; 4. Jeśli NVidia to tylko firmowe. Myślałem nad Rage 128PRO ViVo (w połączeniu z magnetowidem miałbym w grzybie telewizor) kontra Radeon 7000 dwa wyjścia na monitory (wreszcie nie trzeba by przekładać wtyczek przy naprawie jakiegoś monitora). Czy duża różnica w wydajności jest między takimi kartami? Czy noname Ati jest lepsze niż noname NV? Dokładnie chodzi o to że te Radeony to są od HIS-a albo Supergrace i chciałbym wiedzieć czy obraz przez nie generowany nie będzie kiepski. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Myślę, że to Rage 128 to niegłupi pomysł: Znalazłem takie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13195891 Co do radka z 2xmonitor output, to jeżeli to drugie wyjście przez śledzia na taśmie, to nie spodziewaj się cudów; jakość na niektórych monitorach zatrważająca, obraz może tak falować, że aż mdłości dostaniesz (kumpel ma to na HISie chyba, albo Power Color) Jeżeli tak częto poważnie potrzeba Ci drugi monitor podłączać, to brałbym Rage 128 Pro (dla tego VIVO, tylko nie wiem, ile ono warte) i za 20 zł co Ci zostanie jakąś 4mB na PCI grafikę... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Za 120 pln powinieneś dostać kyro2 które po pierwsze ma świetny obraz po drugie jest całkeim wydajne (zjada mx400 na śniadanie). Bardzo dobre do q3 więć się nei zawiedziesz. U mnei na max. ustawieniach na 1024x768 coś koło 90 klatek było więc aż wystarczająco. Tylko napisz jakiego masz procka bo poniżej 600 (a najlepiej 800) na kyro2 to będzie zdeczka wolno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAZOR Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Za te pieniądze to RADKA 7000 VIVO. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cornholio Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13276063 czyżby wszyscy zapomnieli o klasyku?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Klasyk Klasykiem ale powiem szczerze przez TĄ kartę teraz muszę kupić okulary! SIC. jakość obrazu niestety fatalna (bez moda) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cornholio Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 "jakość obrazu niestety fatalna (bez moda)" na czym polegała owa fatalność, i jaki mod masz na myśli?? używam CLAP-a od ponad dwóch lat i jakoś wzroku nie straciłem może monitorek miałeś lipny? I jedna uwaga. Mam na myśli tylko i wyłącznie CLAP-a (czyli GF-a 256 DDR od Creative-a) a nei jakieś inne "klony" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 za 120zł tydzień temu sprzedałem GF 2 MX400 z tv-outem. całkiem niezła karta a że t oprolink to obraz był porządnej jakości. pamięć kręciła się 143@200 bez błędów w grach. ma moim duronie 800@800 i 256 SDR miałęm 2500 3d marków'01 więc nie było źle. no i dostępność sterowników niezła. można zaczaić się na GF 2 GTS na allegro, do 150 na 100% kupisz jakiegoś ale będzie sporo szybszy od mx400. na tom's hardware masz wyniki porównań tych włąśnie kart (R7500, chyba R700, GF4mx 440, GF2Ti i inne). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 za 120zł tydzień temu sprzedałem GF 2 MX400 z tv-outem. całkiem niezła karta a że t oprolink to obraz był porządnej jakości. pamięć kręciła się 143@200 bez błędów w grach. To dziwna tą kartę miałeś, bo ja jeszcze przed świętami też miałem takiego Prolinka i on miał pamięć na 183. Więc albo pomyliłeś się przy klepaniu w klawiaturę albo to był jakiś wyjątkowy MX400. Jeżeli tak częto poważnie potrzeba Ci drugi monitor podłączać, to brałbym Rage 128 Pro (dla tego VIVO, tylko nie wiem, ile ono warte) i za 20 zł co Ci zostanie jakąś 4mB na PCI grafikę.... Tak naprawdę to niezmiernie rzadko, bardziej traktowałem to jako niezły bajer. Powiedzmy że mogę łatwo się bez niego obejść, VIVO jest dużo przydatniejsze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Majster, Prolink więc jest zagatką, bo mój defaultowo ma core=200, mem=167, samsung 6ns bodajże... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dares Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Mam do pozbycia się grafę Elsa Gladiac MX 32 MB. Kupiona bodajże w 2001 roku, z 5-letnią gwarancją. Świetny obraz, radzi sobie w UT 2003. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Majster, Prolink więc jest zagatką, bo mój defaultowo ma core=200, mem=167, samsung 6ns bodajże... Z tego co pamiętam Prolink robił też GF 2 MX 400 Ultra i miał on taktowanie 200/183, ale głowy nie dam sobie uciąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Polecacie rage 128 ze wzgledu na jakosc obrazu a gardzicie CLAP. Ciekawe czemu tak glosno bylo wogole o przewadze jakosci ukladow NV nad ATI i 3dfx w tamtych czasach ? Kazdy kto sobie sprawil gf256 wtedy za 1000 pln mowil, ze zadna karta sie nie rowna w 2d jak i w 3d. Nagle jak teraz wszedzie trabia o wyzszosci ATI na NV to i tamtejsze karty rowniez w takiej kolejnosci ukladacie. Albo jestescie zaklamani albo paplacie za kazdym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Używane: GF2MX GF2MX400 GF4MX420 Rage128 R7000 R7200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Polecacie rage 128 ze wzgledu na jakosc obrazu a gardzicie CLAP. Ciekawe czemu tak glosno bylo wogole o przewadze jakosci ukladow NV nad ATI i 3dfx w tamtych czasach ? Kazdy kto sobie sprawil gf256 wtedy za 1000 pln mowil, ze zadna karta sie nie rowna w 2d jak i w 3d. Nagle jak teraz wszedzie trabia o wyzszosci ATI na NV to i tamtejsze karty rowniez w takiej kolejnosci ukladacie. Albo jestescie zaklamani albo paplacie za kazdym. Przepraszam za dziwne pytanie, ale: Czy Ty sypiasz ze swoim GF4200??? Bo takiego przywiązania do karty jak żyję jeszcze nie widziałem!!! (bez urazy - to żarty) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 wojs to ty nie wiesz ze kaeres z gengszikanem i swoim Ti4200 w trojkacie spią? , czasem wymieniaja grafike jak juz jedna jest zuzyta :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 wojs to ty nie wiesz ze kaeres z gengszikanem i swoim Ti4200 w trojkacie spią? , czasem wymieniaja grafike jak juz jedna jest zuzyta :lol: :lol: :lol: :lol: ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Nie mowie o ti. Mowie o CLAPIE i o opiniach "znawcow". To co pisze prasa i forum powtarzaja cale rzesze. 3 lata temu o ATI nikt nie slyszal a teraz nagle sie okazuje, ze w tamtym czasie to byly najlepsze karty :P Przestancie pliz :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Nie mowie o ti. Mowie o CLAPIE i o opiniach "znawcow". To co pisze prasa i forum powtarzaja cale rzesze. 3 lata temu o ATI nikt nie slyszal a teraz nagle sie okazuje, ze w tamtym czasie to byly najlepsze karty :P Przestancie pliz :P Sorki, ale powiem Ci, że w 1998 roku pierwszy raz widziałem Rage128 i czytając prasę z tamtego czasu i nieco późniejszą doszedłem do wniosku, że ATI nie była wcale taka nieznaną firmą! Ta karta była dość popularna! Zresztą w 2000 roku sam maiłem Rage128! A tak poza tym, to miałem również GF2MX i wcale nie jestem jakimś maniakiem ATI. Faktycznie, Nvidia miała i ma większy udział w rynku kart graficznych... Ale, kto wie, jak długo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 nVidia - Założona w 1993 roku kalifornijska firma nVidia jest producentem procesorów i układów scalonych do zastosowań graficznych oraz komunikacyjnych. W ofercie firmy znajdują się rozwiązania dla grafiki typu 2D i 3D, wideo, audio, komunikacji szerokopasmowej oraz obrazów telewizyjnych i wideo o wysokiej rozdzielczości. Wśród najbardziej znanych produktów nVidii należy wymienić chipy z rodziny TNT i GeForce, wykorzystywane głównie w komputerowych akceleratorach graficznych. ATI - ATI Technologies Inc. powstała w 1985 w Kanadzie. Jej siedziba główna mieści się w Thornhill. Firma jest producentem kart graficznych, akceleratorów 3D, kart telewizyjnych i innych rozwiązań multimedialnych dla komputerów PC, budowanych z wykorzystaniem chipsetów własnej produkcji. W skład oferty ATI wchodzą także samodzielne układy scalone do obsługi grafiki i wideo oraz oprogramowanie multimedialne. I co Ty na to Kaeres? Ati jest starsze od NVIDII o 8 lat!!! Jeśli nie wierzysz, sprawdź: http://komputery.wp.pl/leksykon_f.html?lid=410 http://komputery.wp.pl/leksykon_f.html?lid=414 i stony obu firm :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 ATI musialo byc niezwykle slabe skoro ni slychu ni widu do czasow rage. P.S. Co ma wiek firmy do jakosci produktow ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 Z tego co pamiętam Prolink robił też GF 2 MX 400 Ultra i miał on taktowanie 200/183, ale głowy nie dam sobie uciąć. Właśnie cos takiego miałem i o to mi chodziło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 ATI musialo byc niezwykle slabe skoro ni slychu ni widu do czasow rage. P.S. Co ma wiek firmy do jakosci produktow ? No. właśnie. Co więc za różnica, czy wymieniamy najpierw karty firmy Ati, czy NVIDIA??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 20 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2003 A tak BTW: ATI w ogóle jest małą firmą, która robi karty w garażu. :lol: Są one bardzo słabej jakości (dlatego połowa forumowiczów ma R8500 ;) ) :lol: ATI jest znana od 2 tygodni, wczesniej nikt o niej nigdy nie słyszał (może dlatego, że produkowali konserwy mięsne). :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cornholio Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 mój CLAP-ik wykręcił się na ze 120/280 na 145/345 na duronie (800@1050) posadzonym w Solteku 75 KAV i przy wsparciu 256 RAM-u uzyskał 3200 albo 3400 3D Marków 2001 myślę że wynik mówi sam za siebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 To dziwna tą kartę miałeś, bo ja jeszcze przed świętami też miałem takiego Prolinka i on miał pamięć na 183. Więc albo pomyliłeś się przy klepaniu w klawiaturę albo to był jakiś wyjątkowy MX400. to był jeden z pierwszych mx400 i miał dokłądnie 143 MHz na pamięci (samsung 6ns). późniejsze miały 166 (167) MHz a w ostatniej partii były widocznie z pamięcią 183 MHz więc w miarę rosnących potrzeb i coraz tańszych pamięci prolink ulepszał mx400. a do 120zł najbardziej polecam poszukać CLAP-a bo był sporo mocniejszy od mx400 a kosztuje grosze, za ok. 100zł można spokojnie kupić i kręci się zawaliście. ati zabłysnęło serią radeon, wszystko wcześniejsze było g... warte bo do grania ciężko było tego używać. ati rage pro 32MB wymiękało nawet przy TNT2 więc może łaskawie nie wciskajciekoledze kitu :!: to, że teraz ati robi dobre karty nie oznacza, że kiedyś robiło coś nadającego się do naszych zastosowań. moim zdaniem kupowanie czegokolwiek firmy ati sprzed serii radeon nie ma najmniejszego sensu i nawet kupowanie R7000 i 7200 ma znaczenie dla kogoś, kto chce mieć radeona ale nie ma kasy na coś używalnego jak 7500 DDR i wyższe. tylko dla napisu "RADEON" w podpisie na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 rage 128 byl chipem o podobnej wydajnosci jak tnt2 a w czesci testow nawet jak voodoo 3 3000. Ati wczesniej bylo producentem OEM i dostarczalo duzo katr do firmowych komputerkow, popatrzcie tez co siedzi w popularnych macowkach, chyba od niepamietnych czasow MACi mialy karty ATI, a od jakis 2 lat jest tez mozliwosc zapodania do nich gf 4mx. PS. Ati przespalo boom na 3D i dlatego ma mniejszy udzial tegoz rynku. A karty matrox znacie :?: :wink: przeciez do gier sie za bardzo nie nadaja... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 Dzięki za porady, będę sledził co się dzieje na Allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sAx® Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 ja polecam Ati Rage Pro Turbo ( bueheheheheheheeh). Jest to najgorszy szajs z jakim miałem do czynienia. A tak naprawde nic lepszego niż GF2Ti, uzywany jak dobrze trafisz to kupisz gdzieś za 130-140 warto chyba nieco dołożyć. Ostatnio koleżka moj sprzedawał za tyle, chyba prolink. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 21 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2003 kurde trzeba był omi powiedzieć to bym za 150 tegi Titaniuma prolinka wziął. ati odpada, matrox odpada, pozostaje GF256 DDR, MX400, GF2 GTS (trudno dostać Ti za te 120zł, raczej min. ok. 150). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...