Mck Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Witam w związku ze zdarzającymi się od czasu do czasu padami dysków i kłopotami z tego wynikającymi, chce w małej firmie ( 10 komputerów) zakupić serwer plików SYNOLOGY DS210j będzie służył tylko do backupu ważnych plików z kilku komputerów oraz 2 dyski po 500 GB (raid 1) i tutaj jest pytanie, który wybrać? priorytety 1. niezawodoność .... 10. niezawodność 11. wydajność, hałas, cena i inne myślałem o: Samsung Eco Green F3 HD503HI 500 GB lub Samsung SpinPoint F3 HD502HJ 500 GB Brać któryś z tych dysków czy jakiś inny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mensir67pl Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Brać któryś z tych dysków czy jakiś inny? WD Caviar Blue 500GB, SATA/300 WD5000AAKS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 WD Caviar Blue 500GB, SATA/300 WD5000AAKSDzięki za propozycje Ktoś jeszcze doradzi ten dysk lub inny? Znalazłem takie coś Western Digital RAID Edition 3 500GB 16MB SATA2 7200rpm (WD5002ABYS) ciekawe czym się różni? Powiecie czy warto do takiego dopłacać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 co nie kupisz bedzie dobrze i tak po sieci nawet gigabicie nei zapchasz tych dyskow ;-) najbardziej sklanialbym sie w twoim przypadku w strone samsunga mam aaks 500 i samsunga f2 eg wydajonosciowo to samo ale samsung ok 5 stopni zimniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Samsungi są zimniejsze prawdopodobnie z tego powodu, że mają wybebeszoną elektronikę. Imho postrzeganie tego jako zaleta jest mocno naciągane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArreatPL Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Samsungi są zimniejsze prawdopodobnie z tego powodu, że mają wybebeszoną elektronikę. Imho postrzeganie tego jako zaleta jest mocno naciągane.Raczej dlatego że to EG - 5400obr/min mają tylko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Na wydajności mi specjalnie nie zależy: 1. jak już wspomniano nawet gigabitowa sieć może nie wykorzystać dysku, a narazie jest 100Mb/s (switche z czasem będą wymieniane ale za jakiś czas dopiero) 2. urządzenie i tak ograniczy dysk Najbardziej zależy mi na bezpieczeństwie danych oczywiście inne zalety jak niskie hałas, wibracje, zużycie prąd, temperatury są mile widziane ale mają trzeciorzędne znaczenie mówicie że F2EG będzie dobry? na pewno wezmę coś z WD albo samsunga tylko jeszcze nie wiem co, w tym tygodniu muszę kupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 22 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2010 Raczej dlatego że to EG - 5400obr/min mają tylko...Podobno 7200rpm również są chłodniejsze, ale dla mnie to słaby argument :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2010 Ja w swojej domowej sieci mam model patriot corza , w środku siedzi samsung f3eg , nie ma co zwracać uwagi na ciszę dysku bo i tak najgłośniejszy jest wiatraczek w obudowie serwera (tak patrząc na zdjęcia tego synology to chyba będzie taki sam wyjec) , temperatury to też niewielki problem , sądzę że wentylacja będzie wystarczająca , zresztą dyski mogą pracować i w 60-70 stopniach i nic im nie będzie (opieram się na raporcie o serwerach google z zeszłego roku). O prędkość nie ma się też co martwić bo i tak obudowa będzie ograniczać (ciekawe czy te limity up/down są prawdziwe , bo u mnie mimo 1Gb to mam aż 8-12MB/s , no ale synology lepiej się zna na takich konstrukcjach). Decydować może jedynie awaryjność dysków , wybrałem samsunga f3eg ze względu na to że jest 5400 i powinien mieć większą trwałość ale to tylko teoria. I samsung i wd będzie dobrym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...