niewiedzący Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2010 Witam. Dostalem mailem zdjęcia od znajomego. Niestety było to dawno i nie ma on juz oryginału. Zdjęcia były robione aparatem cyfrowym, po czym teoretycznie usunięto z nich kolor. Pisze teoretycznie ponieważ podczas przeglądania zdjęć w systemie (opcje widoku na średnie ikony i tylko wtedy) zauważyłem, że kolory są wyświetlane i nie sa one przekłamane - poprostu sa jakby zdjęcie dalej było kolorowe. Niestety kiedy "otworze" zdjęcie kolory znikaja (zostaje tylko czarny i biały) Moje pytanie brzmi: czy jest jakikolwiek sposób na odzyskanie tych kolorów (które teoretycznie nadal są zapisane w tym zdjęciu) czy pozostaje mi jedynie bawienie się w programie graficznym poprzez kolorowanie "ręcznie"? z góry dziękuje za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2010 Najlepiej by było, gdybyś je gdzieś udostępnił, by dało się zobaczyć, co można zrobić z odzyskaniem kolorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2010 Kolory są prawdopodobnie zapisane w miniaturce, która nie została nadpisana w pliku po usunięciu koloru z całego zdjęcia. Marne szanse na odzyskanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2010 W jakim formacie jest obraz? Jeżeli jpg, to sobie daruj - jest i zostanie czarno-biały i sprawa ma się tak, jak opisał m4r powyżej. Jeżeli jest to jakiś bardziej złożony format, to może są warstwy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewwy Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Otwórz to GIMPem, najprawdopodobniej obraz jest indeksowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 W plikach graficznych sa zawarte miniaturki w roznych rozmiarach i kolor, ktory widzisz, to najprawdopodobniej miniaturka, ktora z jakichs przyczyn nie zostala zaktualizowana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 Taki bajer...po wgraniu W7 też zauważyłem na kilku fotach B&W że miniaturki mają kolorowe. Myślałem że to jakieś jakieś czary mary nowego systemu :D Kiedyś robiłem coś taką metodą: eStudent.pl - eduVideo - Photoshop : Kolorowanie zdjęć Polecam bo dosyć proste, gorzej z włosami etc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 20 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2010 Możesz wykorzystać miniaturkę jako warstwę by pokolorować oryginalny obraz, który jest w odcieniach szarości. Po prostu zescreenuj miniaturkę, powiększ ją do rozmiarów oryginału i ustaw krycie warstwy "color". Wiadomo, że jakość nie będzie 1wsza klasa, ale kolory będą wierniejsze niż w przypadku narzędzia dopasowania black and white z odhaczoną opcją tint (koloryzuj), która nadaje całemu obrazowi jedną barwę, pozostawiając niezmienioną tonację. Prawdę mówiąc przeglądając internet, spotykałem się z różnymi narzędziami i tutorialami, które dość sprawnie i niemal w magiczny sposób kolorują obrazy.. nie zagłębiałem się w to jednak, lecz polecam poszperać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...