Skocz do zawartości
BeOR

I3 vs Phenom II 955

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Mam pytanie do użytkowników .

Więc , Posiadam aktualnie ASUS CROSSHAIR III , AMD 955 Phenom II , SAPHIRRE VAPOR X 4850 1 GB , 2 x 2 Gb OCZ PLATINIUM .

I teraz mam pytanie czy opłaca sie wymienic TYLKO PROCESOR i PLYTE GLOWNA na cos z rodziny I3 lub I5 .

Wiem , że zamiana czterech rdzeni na dwa jest dziwnym wyborem , lecz zastanawiam sie czy po sprzedarzy procesora i MoBo nie kupic jeszcze jednej Karty Graficznej i wsadzic w CROSSFIRE . I3 lub I5 oczywiście O.C i Chodzenie Wodne . PeCeTa używam głownie do grania . Z tego co sobie wyliczylem za sprzedanie ASUSA + AMD dostane okolo 1000 zl , a za kupienie I3/I5 + Plyty zaplace 500 - 700 zl / 700 - 800 zl. Do nowego zestawu moglbym dolozyc jakies 200 - 300 zl . Aha i jeszcze jedno pytanie otóż nie wiem jak ATI RADEON sprawuje sie przy INTELU ...

Czy może lepiej poczekać na jakieś nowości ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawuje sie normalnie. Nie ma to znaczenia jakie kombinacje "marek" masz w pc. Tyle ze z ATI i AMD masz platforme Dragon, ale skoro pytasz to nawet nie korzystasz :P

Jak dla mnie to dziwny pomysl. Brakuje Ci mocy etc ? Gdybys chcial oszczedzic to ok. Btw po co kupowales tak drogie mobo ? xD

CF nie ma sensu. Teoretycznie to 1gb wiec juz lepiej niz 512. Ale i tak mysle ze 4850 beda za slabe do high na dobrej rozdzialce i nie dadza rady zamalowac microtutteringu ;] temp wyzsze i w ogole jak dla mnie same minusy. Przy high end warto bo nic innego sie nie zrobi. Napisz jaki masz monitor etc

ps. pomysl 0 965 c3 lub 5830

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz wymieniać na coś z Ix na pokładzie to na pełne I5 7xx a nie I3 czy I5 X2 udające quada .

Tyle że się nie bardzo zmieścisz w cenie .

I5 750 to ~ 715 zł , dobra płyta do tego to też z 500 zł .

Lepiej zostać na tym co masz i czekaj aż spadną ceny HD4890/HD58xx .

Dokładanie drugiej HD4850 jest nie opłacalne , CF/SLI nigdy ci nie da 100% co 2x mocniejsza karta .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor BenQ 22'

Wiem , że do gier bez sensu kupowałem MoBo za 700 zl ;(

Lecz ten zestaw to był poczatek.

Chcialem kupic cos 'dobrego do gier'.

Nie jestem do końca zadowolony z AMD + ASUS w AM3 ... Głownie przez to że wyniki które mam w grach sa o jakies 10 - 15 % gorsze od Intela . Intel i3 / i5 + lepsza karta / ew. Kupno jakiegos Radka 5000 series lub GTX bardziej do mnie przemawia . LGA 1156 bodajże też ma możliwość EW. zmiany za jakis czas na 4 rdzeniowca .

Jak myślicie czy i3 / i5 + MoBo + 2 Karty Graficzne SLI lub Crossfire beda lepiej sie sprawowac w grach ?

Na przestrzeni 2 , 3 lat :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CF i SLI odpusc naprawde. Lepiej kupic jedna dobra karte.

Myslisz ze i5 bedzie lepsze ? Oczywiscie mowa o 750 czyli 4 rdzeniach a nie tych 2... Na ile podkreciles 955 ? Na stocku slabszy troszke, po OC bardziej ale latwwo sie kreci. Podkrec proca i dopiero mysl. Ja powiem tyle ze nie warto Ci sie przesiadac. Roznice 10% wzgledem i5 750 to chyba sobie wymysliles ;] jest sporo mniejsza, nie mowiac o tym ze 965 ktory od 955 rozni sie tylko taktowaniem jest na stock lepszy od i5, wydajniejszy. Jaka Twoj monitor ma rozdzialke ? JA zmienilbym tylko karte. No i wlasnie ;] dopiero teraz pomyslalem ze kantujesz :P tzn wyniki w grach na i5 nie beda lepsze bo 955 wcale nie ogranicza 4850! Wiec o czym tu rozmawiac, jesli Ci brakuje mocy to przez karte a nie proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Prolog.

Uważasz , że sprzedać Radka 4850 i kupić inna grafe ?

Tak więc otworzyła sie przede mną nowa bramka .

Otóz mam dodatkowe fundusze <juppi> Wiec razem wraz z sprzedarza Starego Radka 1150 zl .

Kupić jakąs dobra Karte za cała kase czy kupić karte za 800 zl i kupic chlodzenie wodne i walczyc z O.C ?

Jakie były by wyniki na chłodzeniu wodnym ?

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAk dla mnie wyniki nie powalajace :P Cena wysoka a Tobie i tak nie potrzebne takie OC. Gdybys mial 5970 to ok, potrzeba smoka a nie proca. - mowa o WC :P

Proponuje kupic chlodzenie dobre, np mugen, paste i no wlasnie ;] 5830 lub gtx275 bo tyle zostaje kasy. Albo brac 5850 (super karta :P) i podkrecic na boxie troche. W kazdym razie 5850 nawet ze stockowym 955 da Ci wyraznego kopa, wlasciwei bardzo duzego. OC zawsze wskazane, boxowe chlodziwo tez daje rade, ale nawet bez OC wiele nie ograniczysz karty. W kazdym raznie nie na tyle zeby jej poziom spadl do takiego stopnia ze nie odczujesz kopa wzgledem 4850. Zamotalem sie xD ale mysl chlopie i kombinuj ktora droga :D karte zmien w kazdym razie.

Edytowane przez Prolog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaj płyte główną i wymień ją na jakąś tańszą pozatym opchnij grafę. Róznicę w gotówce za płytę + + kasa za grafę + własne oszczędności przeznaczysz na lepszą grafę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedaj Asusa i kup sobie GB z USB 3.0 :P jakies 340zl chyba. OC pojdzie spoko bo o ile zauwazylem to ud3p tyle ze usb3. Wtedy mozesz kupic 5870 (mysle ze wystarczyloby) lub mugena i 5850. Jakby nie bylo w grach bedzie duuuzy skok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi