Skocz do zawartości
amos

Pentium 4 2,4 GHz HT fsb800

Rekomendowane odpowiedzi

Probuje odpalić tego procka na płycie Gigabyte GA-800SQ Ultra i widzi mi go jako 1,6 GHz czyli 12x133 a jak przestawie na 12x200 to bios wogóle nie wstaje>Najwiecej co udało mi sie uzyskać to 12 x 180 czyli 2,14Ghz.Czy do tego zeby chciał działać poprawnie muszą być pamięci DDR400MHz bo ja ma tylko DDR333MHz ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Probuje odpalić tego procka na płycie Gigabyte GA-800SQ Ultra i widzi mi go jako 1,6 GHz czyli 12x133 a jak przestawie na 12x200 to bios wogóle nie wstaje>Najwiecej co udało mi sie uzyskać to 12 x 180 czyli 2,14Ghz.Czy do tego zeby chciał działać poprawnie muszą być pamięci DDR400MHz bo ja ma tylko DDR333MHz ???

Dal SiS 655 fsb200 jest NIEMOŻLIWE DO UZYSKANIA. Za tą kasę trzeba było kupić płytkę ABIT BH7. Bez problemu wyciągnie fsb 200. Tylko ona nie ma DUALU, choć nie zmienia to mocno wydajności. Albo spójrz na tą płytke: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6833#

A tak wogóle to intel sobie w ch** leci bo zrobił chipset533mhz z obsługą HT, a wypuścił proce z HT z FSB800.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej Intelowcy ,jak to jest z waszymi plytami,tymi najnowszymi na i875 ,ile one wyciagna?

pewnie max fsb250 ,czyli troche wam ucieli o/c ,zwlaszcza ,ze pamieci do tego trzeba miec pierunsko drogie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej Intelowcy ,jak to jest z waszymi plytami,tymi najnowszymi na i875 ,ile one wyciagna?

pewnie max fsb250 ,czyli troche wam ucieli o/c ,zwlaszcza ,ze pamieci do tego trzeba miec pierunsko drogie

wiesz pameci mozna puscic synchronicznie... ale wtedy wydajnosc schodzi dosyc mocno no ale jak pakowac sie w plyte za 1000 i prca za 2000 to mozna i kupic pamieci za 1500... (a za 800zł jest NF7-S i Tbred 1700+ @10x250mhz-2.5Ghz :D wcale nie gorszy...) a i875 wytrzymuje nawet 280mhz FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm fsb280 to juz niezle, 40% prztaktowania ,ale to takie drogie

Intel olewa klientow ,AMD bardziej sie stara

poza tym to chodzilo ci chyba o puszczenie pamieci asynchronicznie,rozumiem ,ze to pomylka klawiaturowa :D

moja plyta fsb200 wycisnela,a ma juz swoje miesiace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym to chodzilo ci chyba o puszczenie pamieci asynchronicznie,rozumiem ,ze to pomylka klawiaturowa :D 

Miejscowość: EŁK

Masz najlepszy sprzet na swiecie a jak zawsze tak madrze gadasz to juz wiem skad te prawie 11 postow na dzien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe no rzeczywiscie ostro :)

JA mam te 1400 z kawałkiem, sam nei wiem jak to szybko zwieksyła sie ta liczba z 1000 :) Wtedy bowiem wydawało mi sie ze pisze mało :|

UPDATE: qrde mam juz ponad 1500 :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miejscowość: EŁK

Masz najlepszy sprzet na swiecie a jak zawsze tak madrze gadasz to juz wiem skad te prawie 11 postow na dzien.

mozesz mi powiedziec mi o co ci chodzi

przeciez pytalem tylko o przeciwna platforme ,by sie dowiedziec czegos,kto stoi w miejscu ten sie cofa

a skoro moja plyta wycisnela tyle to co? zazdroscisz ze twoja tyle nie wycisnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu pisze od pierwszego dnia i wiem mniej wiecej o czym swiadczy 1000 postow w takim czasie ale nie o to chodzilo. moze zle zacytowalem ale to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu pisze od pierwszego dnia i wiem mniej wiecej o czym swiadczy 1000 postow w takim czasie ale nie o  to chodzilo. moze zle zacytowalem ale to...

no to dobrze napisalem ,nikogo nie obrazajac chyba ,bo sa Intelowcy i AMDkowcy

co do postow to mam stalke w akademiku i siedze tu codziennie,wielu ludziom doradzilem dobrze,w niektorych dzialaniach bylem pionierem

np. zalogowalem sie by dac odpowiedz na temat vmoda Kyro 1 ,czego jeszcze nikt nie robil,a teraz sa dwie osoby w Polsce :D z tego co mi wiadomo (ludzie nie zalogowani raczej tego nie robili,bo skad mieliby wiedziec)

nie przechwalam sie ,ale wiem co w trawie piszczy i jak moge to staram sie pomoc

fakt ze pare postow jest nabitych przez klotnie,ale to kropla w morzu

sa tu ludzie ktorzy w niecaly miesiac maja polowe moich postow,wiec prosze nie odbieraj mi moich zaslug :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym mobo nie pujdzie ci na 200 fsb i kropka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w ładne G... wdepnąłem z tą płytą.Jak w komputroniku pytałem czy ten procek będzie działał na niej to odpisali że napewno tak. :(

przeciez dziala,tylko nie mozna ustawic zegara odpowiedniego,a to wina plyty

jak to by byl Abit to pewnie fsb200 by ci poszlo

nawiasem mowiac to o takim przypadku mowilem,ze Intel nie dba o klienta ,bo np. jak moj stary Abit wyciska tylko fsb125 ,bo w specyfikacji ma fsb100 ,ale nowy proc poszedl,a nominalna czestotliwosc zegara ustawilem dzieki mnoznikowi ,a nawet mocno przetaktowalem mnoznikiem

kupujac Intela trzeba brac poprawke na ewentualna wymiane plyty,juz dawno to udowodnil,a ze s478 jest troche dluzej niz inne to nie znaczy ze cos w tym wzgledzie sie zmienilo

oprocz tego kupujac okreslony procesor trzeba wziac pod uwage fsb na jakim on biega ,pospieszyles sie i nie dowiedziales czy ta plyta pociagnie fsb200 ,zwlaszcza ze jej specyfikacja tego nie przewiduje

i masz problem teraz

sorka ,ale musze to powiedziec: to wina Intela ,bo specjalnie wprowadzil od razu fsb200 ,zamiast fsb166 ,a tylko nieliczne plyty wycisna te fsb200 ,a sadze ze z fsb166 nie bylo by problemu dla zadnej,wiec Intel upewnil sie ze trzeba bedzie zmienic plyte

wlasnie takie triki dyskwalifikuja ta firme w moich oczach,bo jak narzekano na podstawki do procow,to podstawka zostala ta sama ,ale plyte i tak trzeba zmienic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień proca, może w sklepie pójdą ci na rękę.

jeśli nie to trzeba by go sprzedać normalnie, za mniejszą kasę. :(

po co intel 2 wersje zrobił ? chyba właśnie (jak napisał KGB) żeby wymusić zmianę płyty.

dobrze że AMD sobie w kulki nie leci. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz wymieniac płytę to polecam z FSB800, Dualchanel, DDR400:

MSI I865P - 459 zeta

MSI I865PE - 539 zeta (Serial ATA)

MSI I875P - 869 zeta (Serial ATA, FW,RAID)

Wyszedł tez model MSI na I845PE obsługujący FSB800 i DDR333 cena jest jej 459 zeta. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz wymieniac płytę to polecam z FSB800, Dualchanel, DDR400:

MSI I865P - 459 zeta

MSI I865PE - 539 zeta (Serial ATA)

MSI I875P - 869 zeta (Serial ATA, FW,RAID)

Wyszedł tez model MSI na I845PE obsługujący FSB800 i DDR333 cena jest jej 459 zeta. :D

Chipset I856P nie posiada obsługi 800Mhz FSB przez co raczej odpada w tym wątku ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież ja miałem 2,4GHz fsb533 i zamieniłem na fsb800.Moze gigabyte coś w biosie poprawi żeby to chodziło

no to masz Zonka i za duzo pieniedzy ,jak zmieniasz procesor na taki o tej samej czestotliwosci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPS- a tak zachwalało całe forum płyty na SIS 655 :P ...w tym ja ;) No i wał niezły- a teraz wypuścili niedawno SIS 648 FX z obsługą FSB 200 MHz- dziwne coraz bardziej- zrobiono chipset nowocześniejszy, ale obsługuje starsze proce- za to zmodernizowali poprzednika, żeby obsługiwał nowe- gdzie tu sens?!!!! :D Ach ten marketing......grrrr:|

PS- puść swoje pamięci na najgorsze ustawienia i duś FSB ile się da- chyaba, że rzeczywiście to wina płyty- dorwij zkądś kostkę DD-R 400- może to jednak wina pamięci, albo puść asynchronicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem żeby obsługiwał HT(fsb533 z HT i 2,4Ghz chyba nie ma) a ten był najtańszy z tej serii,a dopłaciłem niewiele bo 80zł.I teraz choc nie chodzi tak jak powinien to włączenie HT i tak dużo daje można swobodnie pracować na dwóch programach i nie muli tak kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...