Skocz do zawartości
caveatemptor

laptop do tomografii komputerowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przepraszam, jeśli moje pytanie jest głupie, ale nie znam się na sprzęcie komputerowym a okoliczności (choroba) zmuszają mnie do zakupu laptopa do prezentacji obrazu z tomografu komputerowego. Tomografia komputerowa to coś takiego jak aparat rentgenowski, tyle, że zdjęcia są robione z każdej strony (urzadzenie objeżdża całą głowę pacjenta) i tworzony jest tak jakby obraz 3D, który na ekranie komputera można dowolnie obracać, mierzyć np. nie tylko długość i szerokość kości (wzdłuż i wszerz zdjęcia), ale też grubość (wgłąb). Program do odtwarzania tych danych, który dostałem na płytce DVD razem z wynikiem badania, pochodzi prawdopodobnie z 2008r. i ma następujące wymagania sprzętowe: procesor: Pentium 4 albo późniejszy, częstotliwość procesora: minimum 1,7 Ghz, pamięc: min. 2GB, wolna przestrzeń na dysku: min. 1GB, system operacyjny: Microsoft Windows 2000 Professional SP4, Windows XP Professional SP2 albo Windows Vista Business 32bit.

Na tzw. zdrowy chłopski rozum wydawałoby się, że do takiego zastosowania potrzebny byłby wydajny procesor, dobra, nie zintegrowana karta graficzna i chyba raczej większy niż mniejszy ekran z dobrą rozdzielczością , może poświetlany LED-ami, najlepiej z tylnym podświetleniem. Do prezentacji tego typu materiału ważny byłby kontrast, natomiast płynność ruchu na ekranie nie ma aż takiego znaczenia jak w grach (poza momentem obracania obrazu szczęki, obraz na ekranie jest nieruchomy. Tak samo mało istotne jest paleta barw - w zasadzie można to oglądać w róznych ocdcieniach szarości.

Edytowane przez caveatemptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za podpowiedź, to na pewno bardzo dobre monitory, ale w moim przypadku szkopuł w tym, że to musi byc laptop, bo trzeba go będzie zabierać ze sobą do lekarzy specjalistów do gabinetu, żeby pokazać wynik badania lekarzowi (który np. jest świetnym dentystą , ale niekoniecznie ma wprawę i chęć do korzystaniu z takiego narzędzia diagnostycznego jak komputer), żeby nie podjął decyzji co do leczenia na podstawie tylko zdjęcia rentgenowskiego na kliszy, które daje dużo mniejsze możliwości obrazowania stanu pacjenta.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej zmienic dentyste? Bez wzgledu na powiklania, i problemy( a w rodzinie ojciec z chirurgiem szczekowym po wypadku mial wiele doczynienia, i nosi tytanowa plytke) szukaj gabinetu ktory sie podejmnie wszystkiego, a nie dentysty ktorego jeszcze bedziesz douczał.

Owszem ostatnio bylo glosno o dentyscie ktory prawie zabil pacjenta....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Dziękuję za podpowiedź, pewnie dużo lepszy byłby ekran matowy. Z moich dotychczasowych oględzin w sklepach wynika, że w błyszczących ekranach odbija się wszystko jak w lustrze, zwłaszcza źródła światła. Moze przydałaby się funkcja automatycznego dopasowywania jasnosci ekranu do warunków otoczenia? Jest taki Sony Vaio, strasznie drogi, ale ma matowy ekran Full HD 1920x1080, wydajny procesor, niezłą kartę graficzną, sporo pamięci. Tylko że procesory Core i5 / i7 mają podobno takie fabryczne ustawienie, że podczas pracy na baterii zmniejsza się częstotliwość taktowania procesora do 40% wartości nominalnej. Potrzebne to jest do tego, zby oszczędzać energię z baterii, żeby laptop mógł dłuzej poporacować na baterii. Tylko,że jeśli nominalne taktowanie wynosi 1,6 GHz, to na betrii zostaje mi 640 MHz, czyli dużo mniej, niż wymaga mój progranm, którym muszę się posługiwać. Podobno nazywa się throttling. Słyszałeś cos o tym? Nie wiesz, jak się tego pozbyć?

Bedę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie.

Pozdrawiam.

caveatemptor

A nie lepiej zmienic dentyste?

Rzecz w tym, że potrzebny jest wybitny specjalista zarówno z chirurgii szczękowej i periodontologii. Ciężko takiego znależć, a już zupełnie mało prawdopodobne byłoby znalezienie takiego, który by znał się na komputerach.

Poza tym, na razie wędruję z tymi badaniami i konsultuję z różnymi specjalistami, sprawa będzie wymagała współpracy kilku lekarzy. Byłem np. w klinice uniwersyteckiej i tam po prostu trzeba przełamać wynikający z niechęci do komputerów i nowości, utarty zwyczaj, że korzystają ze zdjęć rentgenowskich na kliszy a do ich komputera nie wkładają nośników przyniesionych przez pacjenta, "bo tam może byc wirus". No to przyniosę im własny komputer i pokażę badanie na własnym komputerze.

Tak więc potrzebuję dobrego notebooka do zastosowań graficznych, z dobrą matrycą w dobrej rozdzielczości,

wydajnym procesorem i kartą graficzną i z duzą ilością pamięci.

Czy ktoś wie, jak wyłączyć throttling (spowalnianie komputera w celu oszczędzania baterii i wydłużenia czasu pracy) w komputerach z procesorem Core i5 ewentualnie i7?

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i sugestię.

caveatemptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc potrzebuję dobrego notebooka do zastosowań graficznych, z dobrą matrycą w dobrej rozdzielczości,

Nie tyle rozdzielczość jest istotna (modeli wysoką rozdzielczością jest sporo) co właśnie matryca ... poszukaj po prostu modelu z matrycą MVA / PVA IPS a nie TN .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej każdy współczesny laptop poradzi sobie z wymaganiami programu. Nawet przy taktowaniu 640MHz taki i5 da radę jeśli ma wystarczyć pentium 4 1,7GHz. Wymagań co do grafiki program nie ma podanych, wiec każda da radę. To czy procesor ma zwalniać na baterii ustawia się w zarządzaniu energią, ikona przy zegarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za głupie pytanie laika, ale co to jest matryca MVA/PVA IPS i czym różni się od matrycy TN?

To czy procesor ma zwalniać na baterii ustawia się w zarządzaniu energią, ikona przy zegarze.

Tak, wiem, niektórzy sprzedawcy w sklepach komputerowych też tak mówią, i że to normalne i że tak było zawsze we wszystkich laptopach. Ale mój niepokój budzi to, że o tym spowalnianiu komputera wyczytałem m.in. na forum internetowym dotyczącym jednej konkretnej marki, (pisał tam o tym moderator forum, prowadzacy stronę internetową o komputerach, czyli chyba ktoś, kto zna się na rzeczy), i było to napisane w takim kontekście, że jest to poważna wada tego modelu, że nie da się tego ustawić samemu (i to chyba nawet w BIOS-ie tez nie), i producent nic z tym nie robi, tylko chowa głowę w piasek. Z amerykańskiego forum dowiedziałem się , że inny producent komputerów z procesorami Core i7, tj. DELL, udostępnił w Sieci specjalny program do ominięcia throttlingu. Ale ten program chyba nie nadaje się do komputerów innych marek?

Poza tym muszę się liczyć z tym, że te badania (tzn. prześwietlenia) trzeba będzie robić jeszcze wiele razy, po kolejnych zabiegach dokładania kości, a tomografy i oprogramowanie do nich też nie stoją w miejscu, tylko będą zastępowane nowocześniejszymi wersjami, które mogą mieć większe wymagania sprzętowe co do komputerów na których obraz będzie miał być odczytywany. Tak więc muszę kupić taki komputer, który spełnia obecne wymagania ze sporym naddatkiem, żeby spełniał też te większe wymogi sprzętowe. Nie chciałbym byc zmuszony do kupowania co jakiś czas (np. co roku) następnego komputera, bo poprzedni nie spełnia nowych wymagań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po mojemu to BARDZO mocno przesadzasz. Ten soft prawdopodobnie bez zająknięcia uciągnie prawie wszystko co jest dostępne na rynku, jednostki sprzed kilku lat też pewnie nie miały by problemu.

PS. Matryca TN jest generalnie beznadziejna - słabe kąty i kiepskie kolory. Większość laptopów i monitorów ma TN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi