MidnightTomi Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Tak jak w temacie jaki procesor wybrać ? Intel Core 2 Duo Czy 2 Quad ? Chciałem w tym tygodniu kupić procesor serii Duo o 2 rdzeniach ale zwątpiłem gdy zauważalnym ze nowe gry takie jak resident evil 5, gta 4, czy tez assassian creed mają w rekomendowanych wymaganiach procesory serii Quad o 4 rdzeniach, a chciał bym kupić coś takiego żeby mi przez najbliższe lata chodziły fajne gierki :D Czytałem na różnych forach że lepsze są do gier procesory dwu rdzeniowe ale to tematy z przed dwóch lat lub starszych dlatego teraz nie wiem co będzie lepsze a interesuje mnie dokladnie Q8300 4x2,5 GhZ 4 MB Cache Pozostałe parametry komputera to Ramy : 4x 1 GB ale czyta tylko 3 GB Karta graficzna : 9600 GT 512 MB 256 Bit Shader 3.0 Zasilacz : 580 W Ważne pytanie czy płyta główna serii Gigabayte GA-946M-S2 udźwignie wyżej wymieniony procesor jak by co ? I jeszcze jedno pytanie bo zainstalowałem kiedyś Windowsa 7 i rożne gry które mi chodziły na XP na Windowsie 7 już lekko się cięły a strasznie mi się podoba ''siódemka'' i czy po kupnie nowego procesora na Windowsie 7 nie będzie już takich problemów z grami ? Z góry dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 lista wspieranych prockow: GIGABYTE GA-946GM-S2 (Rev. 2.0) | Płyty główne - Obsługa Procesorów (wsparcie konczy sie na quadach serii q6xxx i qx6xxx oraz c2d serii e6xxx) Ja bym stawial na quada ale z serii q95x0, ale do tego potrzebujesz nowej plyty glownej. Za te pieniadze lub mniejsze pewnie cos podobnego od AMD sie zlozy, ale tu musisz czekac na znawcow z ich oferty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Q8300 sobie odpuść bo to kastrat . Szukaj albo Q6600 albo zmiana platformy . Skoro zmiana płyty jest prawdopodobna to można się przesiąść na coś nowego . Intel ze swoim I5 jest za drogi , zostaje AMD . Athlon II X4 620 masz już za 340 zł ew. Phenom II X4 945 za 515 zł Do tego AsRock A770DE+ za 210 zł aby wykorzystać ram który już masz . Albo wymiana ramu - ale byś musiał trochę dołożyć . 4 GB Goodram DDR3 1600 mhz CL9 kosztuje 370 zł . Ceny z esc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Napisz jeszcze jaki masz zasilacz, bo 580 W dużo nie mówi. W jakiej rozdzielczości grasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) 8300 sobie odpuść bo to kastrat . Szukaj albo Q6600 albo zmiana platformy . Skoro zmiana płyty jest prawdopodobna to można się przesiąść na coś nowego . Intel ze swoim I5 jest za drogi , zostaje AMD . Athlon II X4 620 masz już za 340 zł ew. Phenom II X4 945 za 515 zł Do tego AsRock A770DE+ za 210 zł aby wykorzystać ram który już masz . Albo wymiana ramu - ale byś musiał trochę dołożyć . 4 GB Goodram DDR3 1600 mhz CL9 kosztuje 370 zł . Ceny z esc.pl Quave Ikona Ojoj :D na takie koszty to mnie nie stać, wolał bym kupić tylko jakiś przyzwoity procesor do tego co mam bo tylko on mi zamula. Napisz jeszcze jaki masz zasilacz, bo 580 W dużo nie mówi. W jakiej rozdzielczości grasz? Nie wiem dokładnie jaki :-| kupiłem go z 4 miesiące temu na allegro i wiem tylko ze ma 580w wcześniej miałem 400w i tez wszystko chodziło. A gram na pełnej rozdzielczości czyli 1280x768 i jak ostatnio przechodziłem Resident Evil 5 na maksymalnych detalach to tylko leciutko się przywieszał na jakiś większych potworach ale prawie nie zauważalnie i myślę ze to przez procesor na pewno =/ Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez MidnightTomi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Otworz obudowę i sprawdź, ale pewnie masz jakieś <span style='color: red;'>[ciach!]</span>o. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Sprawdziłem, nazwa jest taka ''Black power MODEL:(#2384)'' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Więc masz <span style='color: red;'>[ciach!]</span>o, a nie zasilacz, które będzie trzeba wymienić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Co to znaczy ten Ciach! ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Rozdzialka to chyba 1024x768 a nie 1280x768 Procki serii q8xxx to kastraty podobnie jak q9300 i q9400, lepiej juz wziac leciwego q6600 Albo sprzedac proca i plyte ktora masz a za to wziac nowa plytke na am3 i dokupic dopiero proca... Phenoma II 955 np. Masz pozamiatane ;] PS to "Ciach!" w tym kontekscie znaczylo "gowno" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 A dlaczego procki tej serii są takie złe ? mało wydajne czy o ? bo nie rozumiem. Kiedyś jak będę miał więcej pieniędzy to możne zainwestuje w jakiś lepszy no ale narazie jakoś chyba wytrzyma... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 1. 8200 ma niskie taktowanie 2. Posiada malo cachu jak na Quada Ogolnie jest to quad dla idiotow ;] Znaczy sie do komputerow typu media markt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Pewnie dlatego jest najtańszy a co powiesz na Intel Core 2 Duo E7500 ? dobrze się spisuje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 W gierkach nawet dobrze, kwestia tego jaka masz gotowke na ten zabieg... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Twoja płyta nie obsługuje E7500. Q8200 też. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Ale to juz taki maly szczego ;] Pisz ile masz kasy i jakiego masz teraz procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) W gierkach nawet dobrze, kwestia tego jaka masz gotowke na ten zabieg... Czyli bardziej go polecasz niz tamtego Quada ? Ale jak wyjda jakies nowe swietne gierki to bedzie dawal rade? zeby nie bylo tak, ze kupie go a za pol roku wyjdzie jakas nowa gra ktora obluguje tylko 4 rdzenie i bedzie lipa ;/ na to mysle ze moge tak wydac 400 zł góra 500. Aktualny Procek to : Intel Cleron D 3,2 GhZ :P Twoja płyta nie obsługuje E7500. Q8200 też. Jak to nie ? Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez MidnightTomi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 No poprostu masz stary chipset ktory lyka procki z seri e4xxx i e6xxx oraz q6xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 kur.. ;/ Dobrze, że zauważycie to bo bym sie ładnie wrąbał... a tego pociagnie ? Core2 DuoQuad Q6600 2,40GHz SLACR REVG0 (994339103) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Od biosu FC. Ale marnie widzę ten zasilacz z Q6600. Poza tym bez oc tez super wydajny nie będzie. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 serio sprobuj sprzedac plyte i proca ta co masz i kupic cos na am2... Wyjdziesz na tym najlepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Dobra powoli co to jest OC ? jonathan - kto ode mnie to to kupi ? a po za tym nowa płytka z Prockiem kosztuje z 600 zł minimum do tego ramy ddr3 tez pewnie dużo kosztują i wyjdzie dużo większy koszt niż ten procek i nowy zasilacz a ciężko tak nazbierać kupę kasy zarabiając 100 zł miesięcznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 OC=Podkręcanie Na allegro ktoś to kupi. Najlepiej byłoby złożyć coś na am3, coś co będzie można łatwo modernizować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 dokladnie, bez zegaru 3.2to.... a najlepiej wyciagnac go na 3.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Pamieci nie musisz zmieniac... Sa plytki na AM3 z DDR2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) Pokaż taką płytę. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 GIGABYTE GA-MA770-ES3 (Rev. 1.0) | Płyty główne - Specyfikacja pierwsza z brzegu, tylko mnie nie oświecać, wiem o co biega. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 (edytowane) To już lepiej kupić coś taniego na AM2. Jak wyjdą procki bez obsługi DDR2 to ta płyta skończy jak płyty AM2. Najlepiej sprzedać wszystko i kupić Delta 400W + M3A770DE + 2GB DDR3 + cpu za resztę kasy. Edytowane 10 Kwietnia 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MidnightTomi Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Najlepiej sprzedać wszystko i kupić Delta 400W + M3A770DE + 2GB DDR3 + cpu za resztę kasy. Jest gdzies moze na allegro taki zestawik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2010 A po cholere ma sprzedawac swoje ddr?? Skoro ma 4GB niech zostanie na tych co ma, az tak duzej roznicy nie odczuje na budzetowym zestawie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...