Skocz do zawartości
EnDurion

Modem, router, stałe IP, tworzenie serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Posiadam modem Multi-Media oraz router Planet. Główny kabel od internetu [i telewizji] idzie do modemu, z modemu kabel do routera [i kabel do dekodera], a od routera idzie kabel z samym internetem do mojego komputera oraz bezprzewodowo do laptopa mojej siostry. Mój problem polega na tym, że od czasu założenia routera i jego konfiguracji nie mogę tworzyć serwerów w grach, ale do innych mogę się połączyć bez problemu. Do mojego serwera może się podłączyć jedynie moja siostra [i na odwrót]. W połączeniu lokalnym mam IP 192.168.0.100, a na laptopie 192.168.0.103. Moje pytanie jest następujące: Co muszę zrobić, żebym mógł znowu tworzyć serwery dostępne dla innych?

Dodam, że po wpisaniu w Google ,,Moje IP" i wejściu w pierwszą stronę od góry wyświetla mi na niej ,,Twój adres IP to: 85.117.21.24". Podawałem innym ten adres, ale i tak nie mogą się połączyć. W konsoli gry Counter-Strike 1.6 po założeniu serwera sprawdziłem IP, na którym został założony serwer, czyli 192.168.0.100 [na laptopie oczywiście 192.168.0.103]. To co napisałem na niebiesko dotyczy też laptopa.

Edytowane przez EnDurion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pomocą programu Netstat Viewer lub netstat (w konsoli) sprawdź nr portu, na którym działa serwer CS (zgaduję, że jest to 27015). Następnie wpisz ten numer na tej stronie i sprawdź czy masz otwarty port. Jak już się dowiesz, że jest zamknięty ;) to przekieruj go na routerze i sprawdź ponownie.

Edytowane przez kfgz
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie pierwsze linijki w konsoli CS po zrobieniu serwera:

NET Ports: server 27015, client 27005

Server IP address 192.168.0.100:27015

Po wpisaniu 27015 w rubryce ,,Custom Port Test" po ok. 15 sekundach pokazał się napis ,,Port 27015 Timed-out" czyli jest zamknięty [?].

W przeglądarce wpisałem http://192.168.0.1 (W instrukcji routera taki adres jest podany) i wpisałem w użytkowniku ,,admin" i w haśle też ,,admin" i nie chce mnie zalogować. próbowałem różnych kombinacji i nic. Przypomniałem sobie, że dane do logowania były zmieniane a ja ich nie pamiętam :-| Na jednym forum przeczytałem, że najlepiej będzie, jak z tyłu routera nacisnę reset i wtedy trzeba będzie go konfigurować od nowa. Nie wiem czy będę umiał to zrobić sam. Najlepiej nic nie będę ruszał tylko zadzwonię do znajomego, który mi to konfigurował :rolleyes:. Tyle że tym razem poproszę go o to, żeby ustawił mi to wszystko z portami.

A może jest jakiś inny sposób na przekierowanie portów albo odzyskanie danych do logowania?

Edytowane przez EnDurion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jest jakiś inny sposób na przekierowanie portów albo odzyskanie danych do logowania?

Jak nie znasz danych do logowania to pozostaje reset routera lub zgadywanie hasła metodą brute-force. Zdecydowanie polecam pierwszą opcję. Inaczej portu nie przekierujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się zresetować i na nowo skonfigurować router tak samo, jak wcześniej. Teraz chciałbym, żebyście mi napisali, co mam wpisać w te rubryki na screenie w załączniku albo co mam zrobić, aby wiedzieć co mam tam wpisać. :lol:

post-182040-094883300 1277051089_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisałem:

Private IP: 192.168.0.2

Private port: 27015

Type: Both (TCP+UDP)

Public port: 72015

Wszedłem na stronę WhatsMyIP.org : Port Scanners/Sniffers i tam w rubryce Custom Port Test wpisałem 27015 i kliknąłem ,,Check port", po ok. 10 sekundach pokazało się Timed-Out czyli to samo co wcześniej.

Czy w ogóle ten numer podany w porcie jest dobry? Skąd mam się dowiedzieć, jaki wpisać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamiast korzystac z jakiejs strony testujacej port, uruchom serwer, po czym odpal gre i w konsoli wpisz connect twoje_ip_zewnetrzne

poza tym upewnij sie ze serwer jest wlaczony jako pierwszy, bo jesli nie to port 27015 bedzie juz zarezerwowany i uzyje o 1 wiekszy

oraz pokaż strone routera z ustawionymi przekierowaniami, testowanie portu 27005 nie ma sensu

Edytowane przez krzynek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

coz, sa serwery dedykowane, czyli oddzielna aplikacja słuzaca tylko i wylacznie hostowaniu gier, a sa tez serwery zespolone z gra wlasciwa (chba nasluchowe jak sie nie myle)

najwyrazniej uzywasz tego drugiego, przekierowanie wyglada prawidlowo o ile na komputerze serwerze masz ip jak na obrazku, port 27005 jest zbedny

daj mi jeszcze dla pewnosci screen z start>uruchom>cmd>ipconfig , drugi z zakladki Port Forwarding routera, oraz nazwe samego routera

to czy mozna polaczyc sie do serwera sprawdzic mozesz programem HLSW w pasku adresu wpisujac zewnetrzny adres ip oraz port jesli nie jest standardowy lub tez po prostu poprosic kogos o podlaczenie sie, takze poprzez zew ip

wszelkie fw wylacz, na probe oczywiscie

Edytowane przez krzynek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model Routera: WRT-414

Co jest do jasnej ciasnej, niedawno sprawdzałem zewnętrzne ip i było to 85.117.28.29

teraz na tej samej stronie jest to 85.117.29.252 (z tą różnicą, że w tym momencie mam wyłączoną osłonę dostępową Avast! oraz firewall Windowsa, ale to nie ma nic do rzeczy!):?

post-182040-029608200 1277292544_thumb.jpg

post-182040-070715600 1277292553_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi