Lancer Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 dobra dobra i850 ma fsb100 a tak wogole to jak moze miec dwa lata jak socketA ma trzy (niecale nawet) ,a P4 wyszedl zdrowo po Athlonie a mi chodzilo o to ze tak jak BH6 obslugiwac mogla proce fsb133 ,tak samo BH7 moze obslugiwac fsb200 a nie wiadomo ile pradu bda ciagnac nastepne proce,a takie zasilanie 4-fazowe jest zabezpieczeniem na przyszlosc i845D ma FSB 100MHz a mi chodzil na 175MHz :P i850 ma 100MHz ale spoko biega na 133MHz=>poczytaj sobie www.tweak.pl :P. Co do historii. Thunderbird na s478 wyszedl przed wakacjami 2000. P4 wyszedl po wakacjach i byl na s423. Niecaly rok potem byl juz s478. po trzecie FSB nie zalezy od poboru pradu przez procka i P4 3,06 i 3,0 mimo roznych FSB ciagna tyle samo pradu. BH7 nie chodzi na 200MHz. Sprawdzilem organoleptycznie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 i845D ma FSB 100MHz a mi chodzil na 175MHz :P Tylko 100MHz :?: . Tu nie zaskoczyłeś. 8O Ale nic to. Mój I845PE z nowym biosem ma obsługę (przynajmniej teoretycznie 8) ) P4 800MHz i "proponowanę" częstotliwości od 100MHz do 230MHz. Wydajność kombinacji tak "zmutowanej" płyty i P4 800MHz jest znacznie niższa od I865, ale jednak pozwala "przetrwać" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Tylko 100MHz :?: . Tu nie zaskoczyłeś. 8O Ale nic to. Mój I845PE z nowym biosem ma obsługę (przynajmniej teoretycznie 8) ) P4 800MHz i "proponowanę" częstotliwości od 100MHz do 230MHz. Wydajność kombinacji tak "zmutowanej" płyty i P4 800MHz jest znacznie niższa od I865, ale jednak pozwala "przetrwać" i845D byl wszak pierwszym intelowskim z obsluga DDR. Wspeiral oficjalnie tylko 100MHz. Dopiero potem bym i845E z 133MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 dobra dobra i850 ma fsb100 a tak wogole to jak moze miec dwa lata jak socketA ma trzy (niecale nawet) ,a P4 wyszedl zdrowo po Athlonie a mi chodzilo o to ze tak jak BH6 obslugiwac mogla proce fsb133 ,tak samo BH7 moze obslugiwac fsb200 a nie wiadomo ile pradu bda ciagnac nastepne proce,a takie zasilanie 4-fazowe jest zabezpieczeniem na przyszlosc i845D ma FSB 100MHz a mi chodzil na 175MHz :P i850 ma 100MHz ale spoko biega na 133MHz=>poczytaj sobie www.tweak.pl :P. Co do historii. Thunderbird na s478 wyszedl przed wakacjami 2000. P4 wyszedl po wakacjach i byl na s423. Niecaly rok potem byl juz s478. po trzecie FSB nie zalezy od poboru pradu przez procka i P4 3,06 i 3,0 mimo roznych FSB ciagna tyle samo pradu. BH7 nie chodzi na 200MHz. Sprawdzilem organoleptycznie. nie chodzi na fsb200 ,ale za pol roku moze zaczac,to nie bylaby pierwsza plyta Abita w ktorej nowy bios zwiekszyl by mozliwosci fsb ale ty jednak ciezko trybisz: nie wazne na jakiej proc jest fsb,to jest tak logiczne ze az strach ,chodzi o to jaki ma zegar i jezeli te przejsciowki sa takie wspaniale ,ze mozna najnowszego proca na najstarsza plyte wrzucic (co u Intela byloby wydarzeniem) to pomysl sobie ze da sie wstawic P4 5.0GHz na dzisiejsze plyty fsb200 i tu jest taki problem: twoj Asus spali sie na popiol pod takim obciazeniem pradowym ,a Abit BH7 bedzie sie z takim obciazeniem czul jak nowo narodzony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Tak to bywa - za czasów 845D byłem jeszcze w świecie celka 800 i zinteresowałem się dopiero 845PE. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 A ja kupuje dzis BH7 i chce juz teraz wsadzic proca na 200MHz FSB i mi nie dziala. Abit obiecuje a tu nic... ty bys sie nie wkurzyl czy bys spokojnie czekal na odpowiedni BIOS...? watpie. Oczywiscie nowego proca na z tak stara plyte nie wsadzisz ale spokojnie takiego P4 2,6GHz na 400MHz FSB wrzucisz. Moj Asus bedzie chodzic i z 5GHz CPU. Dlaczego? Bo bedzie to juz 0,09um :P To ty sobie wsadz na swoje mobo 3GHz Ahthlona z 2,2V. Ciekawe ile potrzyma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 wlasnie mowie o tym ze wytrzyma moj Abit tego proca 3000MHz ,ale zasilanie jest do 1.85v (choc v moda mozna zrobic) o tym wlasnie mowie ze tylko na takich plytach podkrecaja te Athlony na 3000MHz (palomino na 2700MHz ,wyobrazasz sobie jaki to pobor pradu i przy jakim napieciu???) a co ci 0.09 pomoze,dzis juz wiesz jakie natezenie i napiecie go zasili ? a jak sprawdziles BH7 ,czy wlozyles na nia P4 fsb200?,bo tylko tak to da sie sprawdzic ,a nie podkrecajac innego proca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 wlasnie mowie o tym ze wytrzyma moj Abit tego proca 3000MHz ,ale zasilanie jest do 1.85v (choc v moda mozna zrobic) o tym wlasnie mowie ze tylko na takich plytach podkrecaja te Athlony na 3000MHz (palomino na 2700MHz ,wyobrazasz sobie jaki to pobor pradu i przy jakim napieciu???) a co ci 0.09 pomoze,dzis juz wiesz jakie natezenie i napiecie go zasili ? a jak sprawdziles BH7 ,czy wlozyles na nia P4 fsb200?,bo tylko tak to da sie sprawdzic ,a nie podkrecajac innego proca wlasnie tak to zrobilem :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 a co ci 0.09 pomoze,dzis juz wiesz jakie natezenie i napiecie go zasili ? napiecie ~1,2v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 wlasnie mowie o tym ze wytrzyma moj Abit tego proca 3000MHz ,ale zasilanie jest do 1.85v (choc v moda mozna zrobic) o tym wlasnie mowie ze tylko na takich plytach podkrecaja te Athlony na 3000MHz (palomino na 2700MHz ,wyobrazasz sobie jaki to pobor pradu i przy jakim napieciu???) a co ci 0.09 pomoze,dzis juz wiesz jakie natezenie i napiecie go zasili ? a jak sprawdziles BH7 ,czy wlozyles na nia P4 fsb200?,bo tylko tak to da sie sprawdzic ,a nie podkrecajac innego proca wlasnie tak to zrobilem :P i tak ta plyta pozostaje dobra propzycja,bo jest tania ,a w przyszlosci jednak wierze ze wycisnie te fsb200 (teraz jak ktos tu napisal idzie 195) dla kogos kto teraz wklada slabszy proc jest w sam raz,bo to najtansz chyba plyta s jakas mozliwoscia dzialanie na fsb200 (w przyszlosci) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2003 Jasne. Zaloze sie ze bys nie kupil czegos takiego wiedzac ze proca nie podkrecisz wcale a masz nawet niedokrecony. Poza tym plyta ba i865PE kosztuje (500zl-Gigabyte) a ten Abit 430zl. Co wybierasz? Wybacz ale mnie swiadomosc ze ledwo plyta wyrabia jakos nie sklania do jej zakupu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 dobra dobra i850 ma fsb100 a tak wogole to jak moze miec dwa lata jak socketA ma trzy (niecale nawet) ,a P4 wyszedl zdrowo po Athlonie a mi chodzilo o to ze tak jak BH6 obslugiwac mogla proce fsb133 ,tak samo BH7 moze obslugiwac fsb200 a nie wiadomo ile pradu bda ciagnac nastepne proce,a takie zasilanie 4-fazowe jest zabezpieczeniem na przyszlosc i845D ma FSB 100MHz a mi chodzil na 175MHz :P i850 ma 100MHz ale spoko biega na 133MHz=>poczytaj sobie www.tweak.pl :P. Co do historii. Thunderbird na s478 wyszedl przed wakacjami 2000. P4 wyszedl po wakacjach i byl na s423. Niecaly rok potem byl juz s478. po trzecie FSB nie zalezy od poboru pradu przez procka i P4 3,06 i 3,0 mimo roznych FSB ciagna tyle samo pradu. BH7 nie chodzi na 200MHz. Sprawdzilem organoleptycznie. nie chodzi na fsb200 ,ale za pol roku moze zaczac,to nie bylaby pierwsza plyta Abita w ktorej nowy bios zwiekszyl by mozliwosci fsb ale ty jednak ciezko trybisz: nie wazne na jakiej proc jest fsb,to jest tak logiczne ze az strach ,chodzi o to jaki ma zegar i jezeli te przejsciowki sa takie wspaniale ,ze mozna najnowszego proca na najstarsza plyte wrzucic (co u Intela byloby wydarzeniem) to pomysl sobie ze da sie wstawic P4 5.0GHz na dzisiejsze plyty fsb200 i tu jest taki problem: twoj Asus spali sie na popiol pod takim obciazeniem pradowym ,a Abit BH7 bedzie sie z takim obciazeniem czul jak nowo narodzony Oj, nie sądzę :? Już jakiś czas temu Intel pokazał nowy bezpinowy socet. Z tego co pamiętam, to dzisiejsze byłyty starczyć nam mają na rok czasu- a potem najprawdopodobniej zmiana socet :( Tylko pytanie- czy będzie jeszcze jakiś proc na S 478? Bo zaczynam wątpić - Intel przecież zaniechał pierwotnej konstrukcjii Precsota i skupił się na jego następcy z instrukcjami 64bit. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Jasne. Zaloze sie ze bys nie kupil czegos takiego wiedzac ze proca nie podkrecisz wcale a masz nawet niedokrecony. Poza tym plyta ba i865PE kosztuje (500zl-Gigabyte) a ten Abit 430zl. Co wybierasz? Wybacz ale mnie swiadomosc ze ledwo plyta wyrabia jakos nie sklania do jej zakupu.teraz podkrecisz proca na fsb133 ,a w przyszlosci to trzeba sie cieszyc,ze wogole by poszedl nowy ale sam widzisz ze tu jest inaczej niz w AMD ,moja stara plyta nie wyciska seryjnego fsb,ale taktowac na niej mozna spoko mnoznik rzadzi i tyle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 Oj, nie sądzę :? Już jakiś czas temu Intel pokazał nowy bezpinowy socet. Z tego co pamiętam, to dzisiejsze byłyty starczyć nam mają na rok czasu- a potem najprawdopodobniej zmiana socet :( Tylko pytanie- czy będzie jeszcze jakiś proc na S 478? Bo zaczynam wątpić - Intel przecież zaniechał pierwotnej konstrukcjii Precsota i skupił się na jego następcy z instrukcjami 64bit. Anulowany Prescotta? Co ty gadasz. Jedyna zmiana jaka nastala to przejscie ze 166MHz FSB na 200MHZ. Nowy socket ma nastapic pod koniec zycia Prescotta. Podobno na poczatku Pentium V ma stykac jeszcze s478. A co do proca 64 bit to Intel o niczym takim nie mowi. Projekt Yamhill podbno byl anulowany ale teraz wznowiono go. Intel nic jednak nie mowi co to takigo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 27 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2003 teraz podkrecisz proca na fsb133 ,a w przyszlosci to trzeba sie cieszyc,ze wogole by poszedl nowy ale sam widzisz ze tu jest inaczej niz w AMD ,moja stara plyta nie wyciska seryjnego fsb,ale taktowac na niej mozna spoko mnoznik rzadzi i tyle Taaa mozliwosc zmiany mnoznika to wielka zaleta Athlona. Ciekawe czy Athlon 64 tez bedzie tak mial, bo ja cos watpie w to :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 teraz podkrecisz proca na fsb133 ,a w przyszlosci to trzeba sie cieszyc,ze wogole by poszedl nowy ale sam widzisz ze tu jest inaczej niz w AMD ,moja stara plyta nie wyciska seryjnego fsb,ale taktowac na niej mozna spoko mnoznik rzadzi i tyle Taaa mozliwosc zmiany mnoznika to wielka zaleta Athlona. Ciekawe czy Athlon 64 tez bedzie tak mial, bo ja cos watpie w to :( Z nawsow sprzed kilku miesiecy wynika ze raczej AMD nie bedzie blokowac (przynajmniej nie we wszystkich). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Wracajac do I875 - nie kupujcie - przynajmniej na razie - Abita - czytałem, że to straszny szajs - pomimo marki - niestety Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 Obejżyj sobie testy: LINK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 8 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2003 http://www.tomshardware.com/motherboard/20...9/i875p-08.html Jak widac opinie sa sprzeczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...