badman Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 Mam problem z odczytaniem danych z mojego "magazynowego" dysku. Nazwa dysku zmieniła się z "Data" na "Local disk", gdy klikam na niego dostaje jakiś dziwny komunikat. chkdsk /X /F /R nie znajduje żadnych błedów i nic nie naprawia, właśnie skanuję HDD Tune w poszukiwaniu bad sectorów. Dane są na pewno na dysku, ponieważ programy do partycjonowania widzą wszystko normalnie... czy ktoś wie o co tutaj chodzi? Czy mogę coś zrobić z dym dyskiem (jest tam tylko jedna partycja), aby uzyskać dostęp do danych bez konieczności ich odzyskiwania na inny dysk? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 1. Najpierw sprawdź, czy Total Commander widzi zawartość partycji. Jeśli tak, to usuń pliki autorun.inf i inne podejrzane z niego. 2. Jeśli nie widzi, to zacznij od użycia TestDisk - program i opis w Sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 1. Najpierw sprawdź, czy Total Commander widzi zawartość partycji. Jeśli tak, to usuń pliki autorun.inf i inne podejrzane z niego. 2. Jeśli nie widzi, to zacznij od użycia TestDisk - program i opis w Sieci. Total Commander też nie widzi, nie ma "autorunów" i nic podejrzanego - też myślałem, że to jakiś wirus... TestDisk też nie pomógł... próbowałem Rebuild BS, Repair MFT... może coś innego powinienem? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 Próbowałeś nadpisać po zeskanowaniu? Jeśli po skanie - "analyse" i "proceed" masz na zielono zaznaczone prawidłowe partycje (jeśli nie to sam musisz oznaczyć), to możesz dać "write" i restart. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 Próbowałeś nadpisać po zeskanowaniu? Jeśli po skanie - "analyse" i "proceed" masz na zielono zaznaczone prawidłowe partycje (jeśli nie to sam musisz oznaczyć), to możesz dać "write" i restart. Spróbuję dzisiaj wieczorem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 Kilka godzin temu trafil do mnie komp. System nie wstaje, komp nie widzi fizycznie dysku. Podlaczylem do swojego i widzi dysk, ale nie widzi partycji. TestDisk wywala blad przy skanowaniu i sie zatrzymuje. Na szczescie znalazlem rozwiazanie... Odpalilem Avira Rescue CD w poszukiwaniu wirusa bootsektora i aby zobaczyc, co powie linux o dysku. O dziwo wykryl partycje jak i ich zawartosc. Odpalilem wiec Xubuntu i wlasnie na nim siedze kopiujac dane - pod Avira RCD nie bylo Netu, przegladarki i odtwarzacza, a jakos czas trzeba zabic. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 31 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2010 Kilka godzin temu trafil do mnie komp. System nie wstaje, komp nie widzi fizycznie dysku. Podlaczylem do swojego i widzi dysk, ale nie widzi partycji. TestDisk wywala blad przy skanowaniu i sie zatrzymuje. Na szczescie znalazlem rozwiazanie... Odpalilem Avira Rescue CD w poszukiwaniu wirusa bootsektora i aby zobaczyc, co powie linux o dysku. O dziwo wykryl partycje jak i ich zawartosc. Odpalilem wiec Xubuntu i wlasnie na nim siedze kopiujac dane - pod Avira RCD nie bylo Netu, przegladarki i odtwarzacza, a jakos czas trzeba zabic. ;] Czyli mam wirusa? Czy musze sobie odzyskać dane pod linuxem i utworzyć od nowa partycję na tym nieszczęstnym dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Próbowałeś nadpisać po zeskanowaniu? Jeśli po skanie - "analyse" i "proceed" masz na zielono zaznaczone prawidłowe partycje (jeśli nie to sam musisz oznaczyć), to możesz dać "write" i restart. Nic mi to nie pomogło. Partycja jest zaznaczona jakos prawidłowa, zapisuję, restartuję i dalej nie mam dostępu do danych :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Mój komputer->prawy myszy->Zarządzaj->Zarządzanie dyskami Prawy myszy na partycję, litera dysku, usuń. Następnie Dodaj, wybierz D, E czy tam którą masz pierwszą wolną i sprawdź, czy jest ok. Jeśli to nie pomoże, to: chkdsk x: /fJak system wyskoczy z tekstem "Dysk jest w użyciu. Czy zwolnić zasoby w celu skanowania?" (czy jakoś podobnie), to wybierz NIE. Wtedy zapyta, czy skanować przy ponownym uruchomieniu i wybierz TAK. Następnie uruchom ponownie kompa. Odnośnie TestDisk: Odpalasz pod Windows, czy "Dos"? Wersja pod Windows może mieć problemy z działaniem. Odpal wersję dla Dos i powtórz kroki: Analyse, Proceed, Write, OK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 1 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2010 Mój komputer->prawy myszy->Zarządzaj->Zarządzanie dyskami Prawy myszy na partycję, litera dysku, usuń. Następnie Dodaj, wybierz D, E czy tam którą masz pierwszą wolną i sprawdź, czy jest ok. Jeśli to nie pomoże, to: chkdsk x: /fJak system wyskoczy z tekstem "Dysk jest w użyciu. Czy zwolnić zasoby w celu skanowania?" (czy jakoś podobnie), to wybierz NIE. Wtedy zapyta, czy skanować przy ponownym uruchomieniu i wybierz TAK. Następnie uruchom ponownie kompa. Odnośnie TestDisk: Odpalasz pod Windows, czy "Dos"? Wersja pod Windows może mieć problemy z działaniem. Odpal wersję dla Dos i powtórz kroki: Analyse, Proceed, Write, OK Usuwanie litery dysku i dodawanie robiłem w PartitionMagic (nie wiem czy się to różnie o zarządzanie komputerem w windowsie) i nie pomogło. Skanowanie nie wykrywa i nie naprawia żadnych błedów. TestDisk pod windowsem. Zaraz opadle jakieś linuxa z liveCD i zobacze czy czyta dane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Skoro TestDisk pod Windows, to zapomnij. Odpal wersję dla Dos. Zapewne genialny Windows (tudzież jakiś pseudo antywirus) blokuje zapis w wersji dla Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 Tu masz programiki Lifeguards na flopa i cd: WD Support > Downloads > SATA & SAS > WD Caviar Green / GP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 Tu masz programiki Lifeguards na flopa i cd: WD Support > Downloads > SATA & SAS > WD Caviar Green / GP A w czym to ma mi pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badman Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2010 Problem rozwiązałem uruchamiająć Ubuntu Live. Pod linuxem dysk działał normalnie - nie było żadnych problemów z dostępem do danych. Dane skopiowałem na inny dysk. Na tym z którym były problemu urunąłem partycję oraz utworzyłem nową. Po ponownym uruchomieniu windows widział dysk i partycję na nim bez problemu. Skopiowałem dane ponownie na mój "magazynowy" dysk. Teraz wszystko działa, ale nie mam pojęcia co się stało, że niemogłem odczytać danych z tego dysku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...