E57 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) dual chanel nie bedzie dzialal przy 1x4 gb, ale jakiego kopa to daje do wydajnosci to nie wiem ;)dual nie jest w żaden sposób priorytetem, nigdy nie odczułem przyrostu z powodu jego stosowania ;) 1 kość raczej ze względów budżetowych na dzień dzisiejszy przy obecnych cenach ram to minimum 8gb 2x4gb GR1333D364L9/8GDC • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław kup te i będziesz zadowolony, z ramem jest tak że lepiej dużo wolniejszego jak mało szybkiego i ta zasada sprawdza się w codziennym użytkowaniu myślałem raczej o KVR1333D3N9/4G w ilości 1 lub 2 sztuk (budżet trzyma) W czym Goodram jest lepszy od Kingstona oprócz ceny ? Goodram trochę nie budzi mojego zaufania, zdarzają się problemy z kompatybilnością (chociaż tutaj nie ma reguły, innym producentom też się to zdarza), ostatnio czytałem na tutejszym forum o lekkim spadku jakości i kościach lecących na serwis. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez E57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niezgod Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Dla zainteresowanych problemami z P8P67 Pro: U mnie bios 1253 z 21 stycznia + procedura czyszczenia biosu wklejana już tu wcześniej, ale dam to jeszcze raz poniżej, zadziałały zbawiennie. Praktycznie przestałem odczuwać jakiekolwiek problemy z tą płytą. No może jeden - komp zostawiony na noc, niezależnie od tego czy obciążony czy nie, rano informuje mnie, że temperatura płyty to 123 C. Dziwne, spotkał się ktoś już z tym? Zachowanie było takie samo przez ostatnim updatem biosu. A tu jeszcze raz opis jak wyczyścić bios: Try this please, reflash the 1253, let the system reboot and then shutdown. Remove power from the power supply for a minute or two, clear CMOS, then reattach power. Clear the CMOS again, startup, enter UEFI and input your required settings. Reboot, enter Windows, then shutdown again. Now restart the system. This will clear the memory/CPU tables. It could be that after flashing the BIOS up from a lower version (pre-1053) that the tables were never properly cleared. This is especially true if the MEI driver is not loaded. Generalnie poleciałem po całości zaleceń z pierwszego wpisu w tym temacie: Official ASUS BIOS and Program Updates - [H]ard|Forum łącznie z updatem Asus Suite, Intel INF i Intel Management Engine. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez niezgod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) wiekszosc moich problemow rozwiazalo za to przestawienie c1e, c3 i c6 z auto na enabled :) a z ramami 2x4 gb dalem sobie spokoj, nie chca chodzic na 1866, to ustawilem 1600 cl7 :D wyglada tez na to, ze nowy bios elegancko mi poprawil oc Edytowane 23 Stycznia 2011 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) wiekszosc moich problemow rozwiazalo za to przestawienie c1e, c3 i c6 z auto na enabled :) a z ramami 2x4 gb dalem sobie spokoj, nie chca chodzic na 1866, to ustawilem 1600 cl7 :D A jakie masz dokladnie pamieci? PS: podbicie napisiac io i sa coś musiało pomoc bo blend ponad 5h chodził... Teraz musze wybadać które z tych napięć ma znaczenie i spróbować je obniżyć bo nie wiem czy nie zaszkodzi to prockowi i jest warte tych 8gb. Edytowane 23 Stycznia 2011 przez wampir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 Corsairy venegance 2x4 gb 1866 cl9. A o tym system agent voltage wspominalem, bo dopuszczalne maksimum wynosi 0.971 i wszyscy trabia zeby tego nie ruszac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 wytłumacz do czego taka pojemność jak ktoś nie zajmuje się profesjonalnie obróbką grafiki 3D czy obróbką kolorów w filmach, żadnego pożytku nie ma ale fakt faktem przy takiej cenie ramu to aż żal zrobionych 7 gier, pare programików, tylko trzeba to sklecić w całość a niby dlaczego nie ma działać masz dwu kanałowy kontroler,4 banki pamięci choć faktycznie głupi pomysł jest kupować 4x1 już tłumaczę bo 4 gb to czasem za mało aby wyłaczyć swap i wszystko działało jak nalezy, a swap mam wyłaczony od czasów winxp i jest znacznie lepiej jeśli chodzi o płynność działania aplikacji, z właczonym swapem nawet przy tej starej gierce gta4, czasem odczuwa się rwanie beZ swapa śmiga wszystko ok (druga sprawa że gra ma spierniczona na maxa optymalizacje, po prostu taki kiepski port z konsoli który trzeba nadrabiac sprzetem bo jakiejś super grafiki tam nie zobaczymy) żeby nie było offtopowo to cały czas myślę na zmianą platformy ale nie wiem czy zmieniać czy kupic 4-6 rdzeni w 32nm (xeony) i smigać dalej, choć jak patrze na asus p67 sabertooth to chce mi sie go kupic od razu tyle że z tego co doczytałem w manualu nie obsługuje on dolnego slotu pci-e jako x16 a dla mie to troche kiszka, generalnie obecna platforma mnie zadowala i chyba poczekam do lutego marca i sprawdze co pokarzę amd i buldożer (chyba mnie nikt od niebieskich nie uśmierci za to zdanie ;) ) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 Corsairy venegance 2x4 gb 1866 cl9. A o tym system agent voltage wspominalem, bo dopuszczalne maksimum wynosi 0.971 i wszyscy trabia zeby tego nie ruszac ;) A jakie są obostrzenia odnośnie pozotałych napiec? Może warto dodać to w pierwszym poście jako FAQ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 z XS info: może pomóc ,ja tego SA nie ruszam w ogóle ,bawię się jedynie VCCIO/VTT i VCORE wampir ,tobie pomogło napięcie VTT ,bo to odnośnie pamięci i przy dużej ilości GB pomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) z XS info: może pomóc ,ja tego SA nie ruszam w ogóle ,bawię się jedynie VCCIO/VTT i VCORE wampir ,tobie pomogło napięcie VTT ,bo to odnośnie pamięci i przy dużej ilości GB pomaga Ja na XS znalazłem coś takiego Sandybridge maximum safe voltages Core Voltage - Not recommended too exceed 1.38v, doing so could kill the CPU, we therefor recommend a range of 1.325-1.350v if overclocking. Memory Voltage - Intel recommend 1.50v plus/minus 5% which means upto 1.58v is the safe recommended limit. In our testing we have found 1.65v has caused no issues. BCLK Base Clock - This is strictly a NO, anyone using base clock overclocking could/will cause damange to CPU/Mainboard. (Set manually to 100) PLL Voltage - Do not exceed 1.9v!! Edytowane 23 Stycznia 2011 przez wampir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 @wampir - to przepisana informacje z tego sklepu z UK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) @wampir - to przepisana informacje z tego sklepu z UK. O czym piszesz? Tabeli Kuzia czy wklejonym przeze mnie fragmencie ? Odnośnie vtt to możliwe, ze pomogło, ale podniosłem je wyżej niż zalecane 1.2V. Swoją drogą bloomfield też miał chyba limit do 1.2V,a biegał u mnie 1.28V przeze ponad rok, a może się mylę odnośnie tego limitu ? Edytowane 23 Stycznia 2011 przez wampir Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuziu Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 kurcze chłopaki jak zaradzić BSOD -owi 0x124 ? vcore do 1.4v dla 4.7ghz przy obciążeniu i nadal wywala BSOD przy prime95 x64 i trybie Blend potrafi ktos pomóc ? te całe kręcenie SB jest beznadziejne ,napięcia nie wiadomo które ,i nic nie jest stabilne tutaj dla trochę temat bsodów dla SB 0x124 = add/remove vcore or QPI/VTT voltage (usually Vcore, once it was QPI/VTT) 0x101 = add more vcore 0x50 = RAM timings/Frequency add DDR3 voltage or add QPI/VTT 0x1E = add more vcore 0x3B = add more vcore 0xD1 = add QPI/VTT voltage “0x9C = QPI/VTT most likely, but increasing vcore has helped in some instances” 0X109 = add DDR3 voltage 0x0A = add QPI/VTT voltage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czy to znaczy, ze wczesniej było stabilne ? Jesli tak to musisz przeanalizować wszystkie parametry, które zmieniłeś :) U mnie póki co jest ciut lepiej, obnizylem napiecie vccsa do 0,97, a vccio do 1,25V i inne napięcia na auto, Blend póki co leci juz 2,5h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2011 Właśnie przeleciałem ram goldmemory i wyszło, że na 3 kości, 2 zaliczyły failed w szybkim teście. Czyli jednak może to nie płytka, wtedy zwracam honor asusowi. Potwierdzenie będę miał rano jak się wszystko odpali bez bsod'a. Swoją drogą to jakiś hardcore, żeby na 3 kości 2 były złe. Zresztą tą, która przeszła test też jakoś chyba długo sprawdzał bo z 30 parę minut, ale nie mam doświadczenia w testowaniu pamięci więc nie wiem, czy mam się niepokoić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 No ja juz sie z moja przeprosilem i ustawilem wszystko lacznie z offsetem, tak jak bedzie chodzilo na codzien ;) w biosie brakuje mi jedynie opcji wylaczania bluetootha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxforce Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Może komuś się przyda jak wybiera pamięć i rozważa MHz jako priorytet Sandy Bridge a szybkość pamięci - i7 2600K Edytowane 24 Stycznia 2011 przez Maxforce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Może komuś się przyda jak wybiera pamięć i rozważa MHz jako priorytet Sandy Bridge a szybkość pamięci - i7 2600K Czytałem, ale skoro można trochę podciągnąć pamięci to dlaczego by tego nie zrobić B-) Używał ktoś tego softu do podkręcania przez bluetooth? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Za to taktowanie/timingi ramu zawsze sprawdzaja sie w SPI ;) 32M SPI (rekord PL) 16M SPI (rekord PL) To nie koniec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 quote name='Maxforce' timestamp='1295835018' post='3590012'] Może komuś się przyda jak wybiera pamięć i rozważa MHz jako priorytet Sandy Bridge a szybkość pamięci - i7 2600K Czyli teoretycznie 1600 Cl6 to by bylo optimum ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Nie chciało się już zrobić screena 32MB poniżej 6min??? <_< To napięcie to tak trochę na zapas? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Bedzie ponizej 6 ;) Napiecie takie jakie byc powinno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Czyli teoretycznie 1600 Cl6 to by bylo optimum?A co rozumiesz przez optimum? Bo to chyba znaczy stosunek cena/jakość, a ten bezkonkurencyjnie mają 1333 CL9. Wszystko inne wyłącznie do benchmarków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4zyl Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Potwierdzam poprawę na biosie 1253 w p8p67. Zastosowałem też "sztuczkę" z czyszczeniem CMOS. Teraz dobrze wykrywa pamięci. Katuje proca na 4800MHz 1.440v w stresie. Offset włączony. Tylko temperatury widzę mnie zabijają. Idle jest 33*C, a w stresie 85*C, na jednym rdzeniu do 90*C dochodzi... myślałem ze Thermalright Ultra 120A sobie poradzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JejoX Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Zamówiłem w emarket Asrocka Extreme4.Jak tylko będzie reszta klocków i ogarne, to wcale nie babcine podkrecanie, to może porównam oc z P8P67. Edytowane 24 Stycznia 2011 przez JejoX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 A nie lepiej było już dołożyć do Extreme 6 ? 16 faz vs 8 . Choć jak dla mnie to 4 ma lepszy układ gniazd (oba PCI do obsadzenia, w 6 jedno PCI zablokowane od razu przez VGA :( ) pzd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Zamówiłem w emarket Asrocka Extreme4.Jak tylko będzie reszta klocków i ogarne, to wcale nie babcine podkrecanie, to może porównam oc w porównaniu z P8P67. Woomack's 6min 51sec 953ms SuperPi 32m run with Core i7 2600K @ 5239MHz http://hwbot.org/community/submission/2112591_woomack_superpi_core_i7_2600k_6sec_984ms po jednym wieczorze zabawy kumpla prockiem ;) płyta jak płyta- zła nie jest Edytowane 24 Stycznia 2011 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) kurcze, na kumpla procku tez moglbym walnac 1.64v :D @KUBA TM ten procesor to selekt, czy pierwsza lepsza sztuka? Ile robi przy np 1.4v? Pytam zeby ogarnac skalowania ;) btw dziwna sprawa - po ustawieniu offsetu napiecie idle jest o ~0.1v wyzsze niz przy default, a temperatury spadly Edytowane 24 Stycznia 2011 przez kkNd! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 A nie lepiej było już dołożyć do Extreme 6 ? 16 faz vs 8 . Choć jak dla mnie to 4 ma lepszy układ gniazd (oba PCI do obsadzenia, w 6 jedno PCI zablokowane od razu przez VGA :( ) pzd do e6 to znowu dokładamy i mamy fatality ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 (edytowane) spadly tempy bo MHz sa nizsze (sa skoki w MHz od 1600 do maxa w zaleznosci co robisz...) Pierwsza lepsza sztuka 1.32V 5GHz 24/7 na starym biosie w skalowania sie nie bawie - po prostu ustawiam zamierzane MHz i tyle ;) @Tomcat Co do Asrockow to nie jestem przekonany ;) Asus only <3 Edytowane 24 Stycznia 2011 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2011 Fajna sztuka HWBOT 5774MHz on AIR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...