Skocz do zawartości
panzar

Intel LGA1155 - Intel Core 2 GEN (Sandy Bridge) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W MSI twj opcji nie ma,albo nie wiem jak ją uruchomić :D chodzi mi o te podobne funkcje z offsetem

Na Płycie Gigabyte GA-P67A-UD4 opcja z offset jest przy Vcore jak ustawiamy z Auto na Normal i wtedy voltujemy. Tak btw u siebie procek w ogóle nie chciał się kręcić jak opcja Load-Line Calibration była ustawiona na Auto, po włączeniu jej procek odzyskał siły witalne :D

@kucyk nieźle jedziesz, 1,52V huhuhu, chyba u siebie też go podvoltuję :D pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Płycie Gigabyte GA-P67A-UD4 opcja z offset jest przy Vcore jak ustawiamy z Auto na Normal i wtedy voltujemy. Tak btw u siebie procek w ogóle nie chciał się kręcić jak opcja Load-Line Calibration była ustawiona na Auto, po włączeniu jej procek odzyskał siły witalne :D

@kucyk nieźle jedziesz, 1,52V huhuhu, chyba u siebie też go podvoltuję :D pzdr

1.52 to nawet nie wchodzi nawet jak gram w bad company 2 :) tylko w programach typu OCCT etc

@Kucyk, mogłbys zapodac foty swojego biosa dla ustawien 24/7 i dla 5.0 ? Chodzi mi tez o ustawienie offsetu.

Dzięki.

nie opanowalem na offset on 5GHz, za duzo chcialby papu w stresie (1.55v), zeby byc stabilnym. Za to na stalym vcore 1.5 idzie bez problemu :)

tylko CPU PLL mam zmienione na 1.8250 a reszta napiec default, offset + 0.115 llc, phase control i duty control wszystko extreme

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kucyk

Jest jakas szansa zeby twoj proc policzyl jakies 20minut w Linx przy owych 5GHz

czy to tylko do gier tak pieknie smiga ?

Nie probowalem Linxa, ale przeszedl prawie godzine w OCCT, sprobuje Linxa pozniej jak znajde chwile.

Nie wiem jak sie ma jedno do drugiego, ale czytalem na wielu forach, ze jak jest cos nie tak z procem to OCCT sie wysypie w ciagu 20 minut. I w sumie to sie pokrywalo z moim doswiadczeniem, bo nigdy mi sie proc nie wysypal w grach etc jak przeszedl mi godzine w OCCT

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ustawilem wszystko na default, bo nie mam sily z tym gow*****m beta biosem asusa. Kiedy daje np uruchom ponownie to sie wylacza. Po wlaczeniu czesto robi jakies dual boty, do tego losowo wywala oc failed na calkowicie stabilnych opcjach. Smaczku dodaje fakt, ze pamieci w ogole nie moge tknac, najlepiej je zostawic na 1333 mhz (default 1866).

@kucyk czyli zamiast napiecia w offset wpisujesz +0.115? Wylaczasz do tego jakies opcje poza c6 w ustawieniach procesora?

btw u mnie godzine w occt przeszedl, a pozniej sie wysypal w idle :D

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ustawilem wszystko na default, bo nie mam sily z tym gow*****m beta biosem asusa. Kiedy daje np uruchom ponownie to sie wylacza. Po wlaczeniu czesto robi jakies dual boty, do tego losowo wywala oc failed na calkowicie stabilnych opcjach. Smaczku dodaje fakt, ze pamieci w ogole nie moge tknac, najlepiej je zostawic na 1333 mhz (default 1866).

@kucyk czyli zamiast napiecia w offset wpisujesz +0.115? Wylaczasz do tego jakies opcje poza c6 w ustawieniach procesora?

To nie jest wymagane, ale jade z wylaczonym HT, bo tylko mi grzeje proca i spowalania BC2 i FSXa :)

zrob clear cmos, nawet kilka razy jak trzeba

mialem to samo, dual booty, wylaczanie zamiast restartow, po oc failed plyta podnosila sie 4 razy w tym 2 razy musialem ja wylaczac, po clear cmos jak reka odjal, nie mialem dual boota i innych jazd od 3 dni, a ustawiam w biosie co popadnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem wczesniej, ze u Ciebie pomoglo takze tez zrobilem clear cmos. U mnie nie pomoglo ;) pozniej moze jeszcze sprobuje powtorzyc to kilka razy, ale jakos srednio chetny jestem do takich zabaw :D niech pajace zrobia ten bios jak nalezy

na forum asusa jest o tym spory watek jakby ktos chcial poczytac:

http://vip.asus.com/forum/view.aspx?SLanguage=en-us&id=20110109013000847&board_id=1&model=P8P67%20PRO&page=7&count=69

btw wczoraj odkrylem, ze ta plyta jest wyraznie slyszalna... nawet kiedy komputer jest wylaczony :D

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W emarket.pl pojawił się Asrock P67 Extreme4 i P67 Professional. Patrząc na możliwości Extreme4 zastanawiam czy zamiast GD65 nie kupić właśnie tego Asrocka - lepiej wyposażony i zawsze te ~100zł zostanie w kieszeni.

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to co Ci da te 5GHz? Na co dzień zysk jest b. mały(ktoś napisał nawet, że niezauważalny), a ryzyko duże. No chyba, że je lubisz i chcesz pomóc w zdementowaniu plotek nt degradacji procka/jego żywotności to wszyscy będą wdzięczni :D

5GHz do sygnatury i syntetyków jak najbardziej :P

Za 2 tygodnie będę namiętnie kręcił 2500k na najtańszym mobo na P67 (Asrock Pro3) i zdam relacje czy warto kupować coś droższego ;)

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxforce

5GHz przy VCore 1.44 , Bogactwo

Pod obciążeniem :) ,w na nie obciążonym 1.5V ,chociaż jak ma opcje w idle że ma 0.9V to dobrze :)

ja stwierdziłem ze powyżej 1.4V nie puszczam procka do 24/7 ,pozostawiłem stabilne 4.7 GHz + na pamięci dałem 1.6V ,wszystko ładnie śmiga i chłodno jest :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxforce

5GHz przy VCore 1.44 , Bogactwo

U mnie nieco gorzej, bo przy 1,5V z oszczędzaniem energii czyli w Biosie: vcore normal plus 0,150V i z oszczędzania tylko to C3/C6 włączone:

I tak LinX po 20 min. (wedle życzenia):

post-20691-0-80249700-1295194486_thumb.jpg

Zużycie ze ściany:

post-20691-0-38206700-1295194519_thumb.jpg

Idle

post-20691-0-69217300-1295194547_thumb.jpg

Zużycie ze ściany:

post-20691-0-97359100-1295194575_thumb.jpg

Ustawienia jak najbardziej 24/7, bo jak widać w idle (oglądanie filmów, net, muzyka itd. itp.) vcore w okolicach 1,1V. Przy dwóch rdzeniach obciążonych na maksa vcore idzie na 1,43V:

post-20691-0-70486000-1295194887_thumb.jpg

Jedynie problem to temperatura, bo ta idzie niebezpiecznie to powyżej 90* (tylko przy 4 rdzeniach na maks), ale czego można oczekiwać od hr-02 z 12cm fanderem :wink: pzdr

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie problem to temperatura, bo ta idzie niebezpiecznie to powyżej 90* (tylko przy 4 rdzeniach na maks), ale czego można oczekiwać od hr-02 z 12cm fanderem :wink: pzdr

Wylacz HT zarobisz 7 stopni :) No chyba, ze ci potrzebne B-)

Ja jak zobaczylem utylizacje 8 watkow w FSX to mi rece opadly i pierwsze co zrobilem to wylaczylem HT w bios :)

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Startuje ka 100 ale pojawia sie napis overcl. failed :(.

to samo mam jak zapisze 100.1 tez wyskakuje ustawie 100.2 i wyżej już nie tak tylko jak pamiątki ustawione na 1600 przy 1333 nie Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moikomp wogóle nie wstaje po restarcie tylko się wylącza. Ustawiałem od 100.0 do 100.5 i to samo nawet 90.0 zapodalem zawsze mam overc. failed. Zeby wejsc do windy musze wejsc do biosu i wlaczyc botowanie z dysku systemowego i wtedy wchodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod obciążeniem :) ,w na nie obciążonym 1.5V ,chociaż jak ma opcje w idle że ma 0.9V to dobrze :)

ja stwierdziłem ze powyżej 1.4V nie puszczam procka do 24/7 ,pozostawiłem stabilne 4.7 GHz + na pamięci dałem 1.6V ,wszystko ładnie śmiga i chłodno jest :D

5ghz na sztywno było to jest 24/7 z offset zasilania

Dołączona grafika

Idle

Dołączona grafika

z HT myśle że dobry wynik przy zachowaniu ciszy,maksymalne zasilanie 1.423 przy offset

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka prośba możecie wrzucać fotki jako załączniki, a nie ładować na tego beznadziejnego imageshack'a :wink: pzdr

nie ma problemu ale forum powinno pomniejszać do twojej rozdzielczości

Lepiej teraz :lol:

Edytowane przez Maxforce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi