Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie ja juz zglupialem nich mi ktos madry powie dlaczego mikrofon mi nie dziala jest dobrze podpiety na karcie muzycznej ale w ogole mi nie dziala kwestia sterownikow ? na ten temat sie w ogole nie wypowiadam bo to jest kpina i meksyk co ta pseudo firma z nimi robi juz mnie biala goraczka bierze gdy patrze na ta karte muzyczna prosilbym o pomoc w zalatwieniu tego problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz pewnosc ze sam mikrofon dziala? ze sprzet jest sprawny? probowales podpiac mikrofon pod inna karte (np zintegrowana na plycie) albo do jakiegokolwiek uzadzenia pozwalajacego podlaczyc mikrofon? albo masz moze jeszcze jeden mikrofon ktory moznaby podlaczyc pod Twoja plyte? Niestety troszke za duzo niewiadomych zeby jednoznacznie stwierdzic co i jak..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mikron+sluchawki nowe mionix keid 20 (kupione ,iesiac temu) mam jeszcze jedne z mic tez nie dziala na plycie nie ma zintegrowanej karty asus rampage 2 jest jeszcze dolaczona karta dzwiekowa do plyty X-FI ale niechce mi sie jej podlanczac jakies 2 miesiace temu gdy nudzilo mi sie sprawdzalem mikrofon i dzialal abawiam sie,ze cos w systemie jest wylaczone albo nei wlaczone tylko nei wiem w ogole co to mogloby by byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo czerwone/różowe zawsze było mikrofonowym, natomiast niebieskie to line-in. Wyjątkiem (obecnie powoli stającym się regułą) jest cięcie kosztów przez producenta i rezygnacja z oddzielnego wejścia mikrofonowego i linowego. Wtedy niebieskie pełni rolę mikrofonowego lub linowego (w zależności od wyboru w sterownikach) a czerwonego/różowego nie ma na karcie. Czasami do tego jednego gniazda producenci dorzucają również funkcję wyjścia cyfrowego (bardzo "mądre" bo ciekawe gdzie wtedy podłączyć mikrofon).

@AquaSplash posprawdzaj w sterownikach czy wszystko jest ok. Czy jest ustawione prawidłowe urządzanie nagrywające, czy mikrofon nie jest wyciszony, czy nie masz aktywnej dla tego gniazda jakiejś innej funkcji niż funkcja mikrofonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy włączone jest podbicie jeśli nie korzystasz z miksera lub przedwzmacniacza ;)

Generalnie karty muzyczne są dla cierpliwych osób ;) nie wiem z czego to wynika, ale tak już jakoś jest.

Kupujesz kartę grafiki, podłączasz monitor, instalujesz sterowniki lub nawet nie i działa zazwyczaj.

Natomiast kupujesz kartę muzyczną, okazuje się, że:

1. Nie zapamiętuje ustawionej głośności (sb 5.1 x-fi usb).

2. Nie instaluje się w ogóle ze względu na konflikt z innym urządzeniem na PCI (x-fi gamer, msi neo2-fir).

3. Wiesza aplikacje korzystające z ASIO (Prodigy HD2 w wersji firmware od VIA).

4. Nie działa ASIO (poza systemem WinXP 32 bity - Prodigy HD2 firmware "europejski").

5. Nie działa mikrofon (dopóki nie zajrzysz do instrukcji, która jest zakręcona jak słoiki na zimę, msi neo2-fir zintegrowana albo Gigabyte DSL.. P35)

6. Mimo wybrania urządzenia domyślnego SPDIF dźwięk nadal działa na wyjściu analogowym (Prodigy HD2).

7. Auto Updater od Creative nie widzi urządzeń zainstalowanych w systemie (już wyszła na to łatka).

8. Vista zamyka się / zamykała się około 7 minut (x-fi gamer)

9. Na wszystkich kartach dźwiękowych nagrywasz sobie wokal a potem się dziwisz, że jest przesunięty względem tego do czego "śpiewałeś" (sam musisz się człowieku dowiedzieć co to jest to ASIO, jak z tego skorzystać itd.)

10. Chodzisz w Win7 między folderami (x-fi gamer, sb 5.1 usb x-fi, prodigy hd2) i nie słyszysz charakterystycznego dźwięku dla otwierających się folderów (przynajmniej nie zawsze i nie w całości)

11. nie chce mi się dłużej nudzić, ale generalnie AUDIO leży po całości w porównaniu do innych dziedzin... jeszcze mogę dodać, że w jakimś tam media playerze można ustawić pass through po SPDIF i faktycznie amplituner wykrywa np. dolby digital i można fajnie film obejrzeć, jednak w żadnej grze, w którą grałem nie zdarzyło mi się, żebym mógł z takiej opcji skorzystać, a granie z dobrymi kolumnami w 5.1 na pewno by było ciekawym przeżyciem.

Co z tego wynika dla autora tematu?

Tylko tyle: więcej cierpliwości i wszystko według tego jak radzi producent.

Sterowniki oryginalne, najnowsze, odpowiednie dla posiadanego systemu operacyjnego -> Restart -> Kończenie instalacji

oraz oczywiście pobranie instrukcji i dokładne jej przeczytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi