Pietia(lania) Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Panowie jest taki problem : Uploaded with ImageShack.us jak widac zle jest rozpoznawana partycja systemowa teraz jak doszlo do tego cudu ; 1) jest w miare swiezy system na partycji 5 giga 2) stwierdzam ... cholera troche malo 3) zgrywam cala zawartosc dysku za pomoga CLONEZILLA na inny dysk 4) usuwam partycje 5) tworze nowe odpowiednio wieksze ( jak widac na obrazku 10 giga ) 6) Znowu za pomoca CLONEZILLA zgrywam spowrotem partycje ( systemowa ktora mysli ze jestwielkosci 5 GIGA na partycje 10 giga ) 7) windows "nie wie " ze ma wieksza partycje i dalej upiera sie ze jest na 5 GIGA 8) CHKDSK nie widzi problemu teraz pytanie jak temu zaradzic bez formata ktorego szczerze nie chce mi sie robic ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 (edytowane) Dziwna sprawa, robilem podobna operacje ghostem i problemu nie bylo. Edit albo robilem tez tak ze przywracalem partycje C ghostem(zeby byl boot manager, rozruch) a doc & sett, program files i windows najzwyczajniej kopiowalem tam i spowrotem. Edytowane 12 Lipca 2010 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 no ja chcialem zrobic mega fajnie i wyszlo bleee dziwne jest to ze 2 partycje winda rozpoznaje jako mniejsza o te 5 giga ;/ wiec jestem startny ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Ja by to zrobił tak że te dane co przywróciłeś na partycję systemową zgrał bym (bez żadnych programów kompresujących) na jakiś dysk zewnętrzny/ pamięć flash -> może być potrzebny jakiś system operacyjny liveCD z obsługą NTFS, za pomocą takiego programu zrobił bym kopię danych. Następnie spróbował bym komendy fixboot, fixmbr (znajdziesz w googlu gdzie to wpisać). Jeżeli nie pomoże to format i gdy pojawią się pasek ładowania systemu a później instalator przejdzie do instalacji w trybie graficznym wyłączasz komputer. Następnie uruchamiasz system z płyty z systemem LiveCD i wgrywasz dane na partycję systemową te których przedtem zrobiłeś kopie. Po ponownym uruchomieniu powinieneś mieć normalną wielkość partycji systemowej z zachowaniem wszystkich danych. Co do systemu LiveCD to w skład programów Hirens BootCD wchodzi mocno ograniczony Windows XP- do zgrywania danych jest idealny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 TestDisk? Ewentualnie: 1. Usuń partycje. 2. Utwórz jeszcze raz (oznaczając pierwszą jako rozruchową). 3. Rozpakuj tam pliki z obrazu ręcznie. 4. Napraw start systemu przez FIXMBR, FIXBOOT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 no ja chcialem zrobic mega fajnie i wyszlo bleee Co się stało? ano proste: przywrócenie idealnej kopii ciągu bloków na większą partycję oznacza, że FS nadal ma zapisaną informację o poprzedniej pojemności partycji (rozmiarze systemu plków). No i nic dziwnego że chkdisk nie widzi błędu - struktura FS jest ok. Gparted parzy? Bo nie widzę innego powodu nie stosowania jedynego chyba dobrze działającego resizera dla NTFS. Nie wiem czy w tej sytuacji Gparted ci pomoże - po prostu nigdy nie odwaliłem czegoś tak... ciekawego... :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Tomazzi nie tak nerwowo , z ghostem robilem wiele razy takie cyrki ;-) i nigdy nei bylo problemu Gparted jeszcze niedawno nie mial opcji resazingu dlatego nawet nie myslalem o tej opcji ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2010 Tomazzi nie tak nerwowo , z ghostem robilem wiele razy takie cyrki ;-) i nigdy nei bylo problemu Gparted jeszcze niedawno nie mial opcji resazingu dlatego nawet nie myslalem o tej opcji ;-) Gparted ma resize już dawna (parę lat - nie pamiętam), a ten emoticon: :rolleyes: nie oznacza (imo) nerwowego nastroju ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 13 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2010 niestety testdisk i gparted polegly przy mozliwosciach Pietii ;-) poczekam do nastepnego firmatu ( co zwazywszy ze jest to komp mojej siory nastapi niebawem ;-) ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...