jeycam Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 (edytowane) Witam Panów, Po przygodzie z produktami Jobsa, nadszedł czas na powrót na jasną stronę mocy. Pora też na HTPC, ale nie do multimediów, tylko na uniwersalny sprzęt do wszystkiego - ma to być najmocniejszy komputer w domu, którego uzupełnienie stanowić będzie tylko 13" notebook. Poza formatem obudowy, nie mam jakichś specjalnych wymogów co do jej wielkości. Co do specyfikacji już prędzej - koniecznie 4 rdzenie, koniecznie w miarę mocna karta graficzna, nie mówię tu o broń Boże GTX480, ale mój obecny sprzęt ma 9400M ;) (konsolom mówimy nie), koniecznie dodatkowe miejsce na kartę dźwiękową pod PCI-E, koniecznie porządny zasilacz i koniecznie musi być cicho. Dodatkowo miejsce na co najmniej 3 HDD (5 byłoby optymalne), napęd BD (może nie nagrywarka, ale combo) i tuner TV. Fajnie byłoby też jeśli sama platforma byłaby przyszłościowa i posiadała USB 3.0, ale powiedzmy że przeżyję wymianę procesora i płyty głównej za 2 lata. :) Więc, zdaję się na Was, budżet to 4000-5000zł wyłączając dyski twarde. Oczywiście, im taniej tym lepiej, jednak do cichego chłodzenia, czy porządnego zasilacza jestem w stanie to i owo dorzucić. Więc - jakieś propozycje? Edytowane 15 Lipca 2010 przez jeycam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 15 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2010 Procesor : AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3 - 659 zł Chłodzenie Procesora : Scythe Ninja Mini Rev. B - 159 zł Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł Płyta Główna : AsRock 870 Extreme3 - 355 zł RAM : G.Skill 4GB (2x2GB) 1600MHz CL7 ECO - 499 zł Karta Graficzna : Sapphire Radeon HD5850 1GB - 1159 zł Napęd : LG BH08LS20 - 599 zł Tuner TV : AverMedia AVerTV Hybrid Speedy - 199 zł Zasilacz: Fractal Design 650W Newton R2 - 430 zł Obudowa : Fractal Design Define R2 - 379 zł Razem : 4562 zł Ale HTPC to raczej nie jest :P choc przemysl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeycam Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) Niestety, wyjątkowo zależy mi na tym, żeby nie był to tower. Znalazłem taką obudowę, wygląda ciekawie: Obudowa Lian Li HTPC PC-C33B - czarna :: Yooki.pl . Jak mają się Phenomy X4 do nowych wynalazków Intela pod względem zarówno wydajności jak i temperatury? Czy do zastosowań ogólnych nie lepiej byłoby dołożyć do i5/i7/Xeona? Do tego, jak wygląda sprawa z głośnością i temperaturą HD5850? Która wersja jest najlepiej chłodzona? Czy może lepiej zainwestować w coś ogólnie cichszego (HD5830/HD5770/GTX460?)? @Edit: Po szybkim rozeznaniu kart graficznych, pt. cena/wydajność/hałas najbardziej logicznym rozwiązaniem wydaje się GTX460 MSI CYCLONE 768MB, co o tym sądzicie? Edytowane 16 Lipca 2010 przez jeycam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) Core I3 530 to coś jak Athlon II X4, więc ten Phenom to będzie coś jak i5? Ja mam na Athlonie X4 620 pasywne chłodzenie - sam Zalman CNPS X10, teraz na upały założyłem wentyl na 700rpm. Generalnie uważam, że te athlony się nie grzeją jakoś bardzo. Specem nie jestem, ale chłodzenie Cyclone ciche nie jest. Na pewno HD5770 jest chłodne i ciche, ale w sumie to 460 nigdy w życiu nie widziałem, więc może pomoże ktoś kto widział. W tej obudowie co podałeś, musiałbyś trochę ograniczyć wiatraki napięciem, żeby nie śmigały 1200rpm. Wejdą Ci 4 dyski, ale to akurat na RAID 10. Edytowane 16 Lipca 2010 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) Witam Panów, Po przygodzie z produktami Jobsa, nadszedł czas na powrót na jasną stronę mocy. Pora też na HTPC, ale nie do multimediów, tylko na uniwersalny sprzęt do wszystkiego - ma to być najmocniejszy komputer w domu, którego uzupełnienie stanowić będzie tylko 13" notebook. Poza formatem obudowy, nie mam jakichś specjalnych wymogów co do jej wielkości. Co do specyfikacji już prędzej - koniecznie 4 rdzenie, koniecznie w miarę mocna karta graficzna, nie mówię tu o broń Boże GTX480, ale mój obecny sprzęt ma 9400M ;) (konsolom mówimy nie), koniecznie dodatkowe miejsce na kartę dźwiękową pod PCI-E, koniecznie porządny zasilacz i koniecznie musi być cicho. Dodatkowo miejsce na co najmniej 3 HDD (5 byłoby optymalne), napęd BD (może nie nagrywarka, ale combo) i tuner TV. Fajnie byłoby też jeśli sama platforma byłaby przyszłościowa i posiadała USB 3.0, ale powiedzmy że przeżyję wymianę procesora i płyty głównej za 2 lata. :) Więc, zdaję się na Was, budżet to 4000-5000zł wyłączając dyski twarde. Oczywiście, im taniej tym lepiej, jednak do cichego chłodzenia, czy porządnego zasilacza jestem w stanie to i owo dorzucić. Więc - jakieś propozycje? Zacznij od tego już istniejącego tematu Htpc - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Obudowa bardzo dobry wybór, sam mam low-profile C37. Edytowane 16 Lipca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeycam Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Core I3 530 to coś jak Athlon II X4, więc ten Phenom to będzie coś jak i5? Ja mam na Athlonie X4 620 pasywne chłodzenie - sam Zalman CNPS X10, teraz na upały założyłem wentyl na 700rpm. Generalnie uważam, że te athlony się nie grzeją jakoś bardzo. Specem nie jestem, ale chłodzenie Cyclone ciche nie jest. Na pewno HD5770 jest chłodne i ciche, ale w sumie to 460 nigdy w życiu nie widziałem, więc może pomoże ktoś kto widział. W tej obudowie co podałeś, musiałbyś trochę ograniczyć wiatraki napięciem, żeby nie śmigały 1200rpm. Wejdą Ci 4 dyski, ale to akurat na RAID 10. O GTX460 myślałem po przeczytaniu tego - Pobór mocy, głośność, temperatura :: PCLab.pl . Zarówno pod względem temperatury jak i hałasu wypada raczej nieźle. :) Jak się obniża napięcie wiatrakom? Nie lepiej zastosować jakiś kontroler obrotów (nie wiem, nie znam się)? RAID 10 wygląda OK, prawdę mówiąc myślałem o SSD i 3-4 HDD w RAID 5, ale to jest jeszcze kwestia do przemyślenia. Zacznij od tego już istniejącego tematu Htpc - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne Obudowa bardzo dobry wybór, sam mam low-profile C37. Super, dobrze wiedzieć. Niestety, mój obecny dylemat to wybór platformy, potem pójdzie już z górki. Jaki tandem mobo+procesor+chłodzenie wydaje się najbardziej odpowiedni? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Pwnie zdajesz sobie sprawę, że takie 4 HDD w obudowie tego typu to będzie najtrudniejszy do wyciszenia element. Zastanów się czy nie lepiej zastosować jakiegoś NAS'a postawionego na strychu, w piwnicy czy przedpokoju. W kompie najwyżej jeden dysk + ssd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Zalezy do czego ma sluzyc :P Ja skompleotwalbym cos na AM3 ze wzgledu na cene i to że mobo są naprawde ciekawe, juz za niewielka kase masz USB 3.0 i SATA3. A wiec jakis wypasny asrock z nowej serii extreme z usb3 i sata3, 955, 5850 vapor-x, p180 mini, SSD... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeycam Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 Pwnie zdajesz sobie sprawę, że takie 4 HDD w obudowie tego typu to będzie najtrudniejszy do wyciszenia element. Zastanów się czy nie lepiej zastosować jakiegoś NAS'a postawionego na strychu, w piwnicy czy przedpokoju. W kompie najwyżej jeden dysk + ssd. Pewnie i lepiej, ale koszty. :) Pomyślę. Zalezy do czego ma sluzyc :P Ja skompleotwalbym cos na AM3 ze wzgledu na cene i to że mobo są naprawde ciekawe, juz za niewielka kase masz USB 3.0 i SATA3. A wiec jakis wypasny asrock z nowej serii extreme z usb3 i sata3, 955, 5850 vapor-x, p180 mini, SSD... Ot do gier, multimediów, internetu i pracy. Ewentualnie jakieś zadania typu konwersja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2010 (edytowane) Tylko taka mocna konfiguracja będzie miała nie wiele wspólnego z HTPC poza obudową bo gdzie tu cisza? O energooszczędności nie wspominając... Komputery do gier rzadko są ciche, GTX460 ponad 30dB w idle i ponad 40dB w stresie nie mówiąc o głośniejszych wersjach chłodzenia. 4 HDD to tez spory hałas. Moim zdaniem na cichego kompa trzeba słabszej grafiki bo inaczej niż wodą mocnej grafy nie wyciszysz! Wszystko zależy jak bardzo to ma być maszyna do gier, bo sa też grafy pasywnie chłodzone. Co do platformy może być dobry Phenom II X4 dobry i5 lub lepszy i5-650. Porównaj sobie ceny platformy i wybierz co ci bardziej pasuje. Na pewno wydajnościowo i5-750 wymiata, także pod względem zużycia prądu i temperatur jest tu bardzo dobrze. Edytowane 16 Lipca 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Lipca 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2010 rafa - ja na glosnosc zestawu z podpisu nie narzekam. W idle jest ledwo slyszalny (a siedze tuz obok, metr dalej juz go nie slychac), pod obciazenie juz sie wentylator grafiki rozpedza, ale nadal nie jest to strasznie glosne, odglosy z gry czy filmu na normalnym poziomie (1/3 skali na Creative T20) zupelnie go zagluszaja. Oczywiscie, ja mam GTX260 a nie 460, wiec nie wiem, jak sie ten ostatni zachowuje. A jako HTPC uzywam Acer Aspire Revo 3610, w ktorym problem halasu jest nieistniejacy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...