Skocz do zawartości
Vizor

Oplaca sie wymieniać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad wymianą platformy z AM2 Athlon x2@2,7 (brisbane 1MB L2), wyciągnąć więcej nie mogę ze względu na słabiutkie mobo. Do tego mocno ograniczony przez cpu radeon 4850. Moje pytanie czy opłaca się kupić i5 750 (pod 4 ghz) do tej grafiki (monitor 22" 1680x1050)? Czy ten radek będzie do tego proca za slaby? Czy karty graficzne następnej serii od ati i nv będą spowalniane przez ten procesor czy powinien im spokojnie wystarczyć? W grę wchodzi kupienie mobo, i5 750 + 4gb ramu. Zostaje zasilacz (pentagram cav 500) grafika i monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opłaca się, a procesor za mocny dla karty być nie może? No jak niby? procesor na pewno przez kartę ograniczany nie będzie ;) Jak go podgonisz do 4GHz to nowszych kart też nie ograniczy, zasilacz możesz spokojnie zostawić, znam ten model bo sam go intensywnie polecałem tu na forum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z NeoMagNeTem :P i5 750 @4GHz + 4GB ddr3 starczy na 2-3 lata w zupełności

W międzyczasie jak wymienisz kartę graficzną na coś nowszego to nawet na dłużej oczywiście przy założeniu że chcesz grać na full detalach i w natywnej rozdzielczości :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie chodzi mi o późniejszą wymianę grafy na coś z następnych serii, a chcę się upewnić czy ten procesor nie będzie ich ograniczał. Już raz się zawiodłem na takim kupnie słaby proc + dobra grafa (karta kupiona później), drugi raz nie mam zamiaru.

Edytowane przez Vizor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie i5 750 @ 4GHz spokojnie wystarczy do okiełznania kart graficznych przez najbliższe 2-3 lata :P (jedynie jakaś wielka rewolucja na rynku kart graficznych mogłaby Cie zaskoczyć aczkolwiek nie zanosi się na takową :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuje teraz względnie taniego mobo, które pozwoli mi na wyciśniecie tego 4.0... W CF nie mam zamiaru się bawić wiec wystarczy płyta z jednym slotem pcie x16. Gigabyte p55-usb3 da rade? Testował ktoś tą płytę? Jest w ogóle sens bawić się w usb 3.0?

Edytowane przez Vizor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze gigabyte wyciegnie 4 GHz( i lepiej przy odrobinie szczescia ) ale pamietaj ze plyta to jedno zawsze mozesz trafić na procka padake ale raczej male sa na to szanse wiec spokojnie możesz kupować :) a co do usb 3,0 to zawsze lepiej miec niz nie kto wie moze sie przyda w najbliższym czasie a tak trzeba by kupować kontroler usb 3,0 za 120 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też właśnie skłaniałbym się do tego usb 3.0, chociaż pewnie przynajmniej rok minie aż się spopularyzuje...

ga-p55a-ud3

ga-p55-usb3

Jakieś różnice oprócz tego, że p55-usb3 nie ma sata3? Podobne ceny. Która lepsza? Na zdjęciach sekcje zasilania identyczne.

Asus p7p55d-e, pewnie lepsza? Jakiś posiadasz jednej z tych płyt się wypowie? :)

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5 750 przy 4GHz to już dość ciężko schłodzić. Kumpel ma właśnie takiego procka i na 3,7 i w stresie (pełne obciążenie) to do 74 stopni dochodzi...

Edit: (a jeśli się nie mylę to ma Scythe Mugena 2)

Edytowane przez aImLeSS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeszperaniu neta zostały mi 2 płyty asusa z których muszę wybrać:

p7p55d-e

p7p55d-e lx - słabsza sekcja ale idzie na niech chyba także wyciągnąć dobre bclk. Na zagranicznych forach niema za wiele ale znalazłem kilka tematów z osiągniętym 200 bclk a nawet 233 - http://bbs.ocqq.com/redirect.php?tid=33327&goto=lastpost Wystarczy taka sekcja? Z wyglądu podobna do tych na płytach gb o których wspominałem powyżej. Jakieś podpowiedzi?

Poza tym, może mi ktoś powiedzieć jak ludzie osiągają na screenach z cpuz wyniki typu 190x21 (i5 750)? Ten mnożnik zwiększony przez turbo boost?

Edytowane przez Vizor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi