Skocz do zawartości
Megabyte

Jak Athlon z Athlonem

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam czy nie byłoby fajnie złożyć sobie komputer na dwóch Athlonach. Jaka jest dobra w miare tania dwuprocesorowa płyta, która byłaby w stanie wytrzymać z dwoma Athlonami XP 2.4GHz. Sprzydałby mi się taki wymiatajacy sprzet ale nie wiem czy koszt mnie nie przerośnie. Zapewne płyta pod dwa Athlony bedzie dużo droższa od zwykłej. W dodatku płyty dwuprocesorowe są mniej popularnie i trudniej je dostać a artukułów w sieci jest bardzo mało. Pozostaje mi tylko prosić was o pomoc w doborze płyty lub w odradzeniu mi kupna platformy dwuprocesorowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procki podkrecalem na razie tylko przez FSB i chodzi wszystko stabilnie :idea: na 144Mhz :!:, postuje tez przy 146, ale wywala winda, nie postuje wcale na 150. Przy timingach pamieci na max (16-16-4-2-2-2-2, te kingstonki sa cl 2.5, wiec i tak fajnie ze w ogole smigaja na cl2) winda wywala na wszystkim powyzej 133mhz.

Jednak najprawdopodobniej jak w przyszlosci bedzie RAID0, to tak wysokie fsb bedzie zabojcze dla kontrolera, wiec od razu trzeba przyznac ze krecenie fsb raczej odpada na jakichkolwiek plytach dwuprocesorowych.

Czekam na zasilacz Anteca TP550, na razie sie boje cokolwiek robic, bo moj qtec wymieka, jak juz o tym pisalem, ale jak juz Antec bedzie to bede robil drut moda najprawdopodobniej zeby mnoznikiem i napieciem dobic stabilnie do 2400+ (a moze wiecej?), jak sie nie powiedzie to bede sie dobieral do mostkow, ale chyba nie bedzie to konieczne.

co do cen to orientacyjnie powiem ile co mnie na razie kosztowalo:

ga-7dpxdw z wystawki sklepowej - 500zl

2xaxp 1700+ - 2x255zl

1gb ram - ca. 850zl (310zl za 256mb w adaxie zdzierstwo w sumie to bylo na rozruch kompa + 3x180zl za 3x256mb po wyczajeniu dobrego zrodla, pamieci oczywiscie ramy to Kingstonki ECC Registered 266mhz cl2.5, 2.5v)

Antec TP 550W - 659zl z Siriusa (jeszcze do mnie nie dotarl)

Do tego dolicz sobie jeszcze np. dwa szybkie dyski zeby odpalic sobie RAID0 i jakas fajna obudowe Chiefteca. :), o cdrw, stacji dyskow czy grafie, muzie itd. juz nie wspominam...

szum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

659 zł za zasilacz? wolałbym pokombinować z połączeniem 2 zasilaczy 300W, np fortonów. połączyć masy i odpowiadające sobie kable (jedna wtyczka atx) i wyszłoby prawie to samo, nie spisywało by się to gorzej.

kręcenie to tylko przez zmianę mnożnika (mostkami lub z biosu po odblokowaniu). płyty serwerowe nie mają opcji podkręcania, mają być stabilne jak skała. na 2400+ spokojnie będą chodziły ale jak ktoś się boi o chłodzenie to na 2000+ powinno być spoko.

nie wiem tylko czy gry będą chodziły szybciej niż na 1 athlonie ponieważ nie są pisane pod środowisko wieloprocsorowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest jakaś płyta pod dwa procesory, kóra obsługuje FSB przynajmniej 166MHz?

nie ma

760MPX jest na fsb 133 ,ale te 150 mozna wycisnac

trzeba tylko wziac plyte obslugujaca pamieci non-ECC ,bo na pamieci mozna sie splukac ,te ECC sa dwa razy drozsze lub lepiej teraz moze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest jakaś płyta pod dwa procesory, kóra obsługuje FSB przynajmniej 166MHz?

nie ma

760MPX jest na fsb 133 ,ale te 150 mozna wycisnac

trzeba tylko wziac plyte obslugujaca pamieci non-ECC ,bo na pamieci mozna sie splukac ,te ECC sa dwa razy drozsze lub lepiej teraz moze

Czym się różnią pamięci non-ECC i ECC? Dziwi mnie że nie ma płyty na 166MHz FSB. Pod Athlona XP pow 2600 wszyscy biora płyte przynajmniej 166Mhz FSB zeby wykorzystac moce Athlona. W płycie dwuprocesorowej chyba jeszcze wazniejsza jest przepustowosć szyny a tutaj max 150MHz. W gry gram bardzo żadko i sprzydałaby się konfiguracja dwuprocesorowa, ale czy wzrost wydajnosci bedzie duży? Narazie będe głównie używał kompa do pisania programów, a nie lubie jak programy długo mi sie kompiluja. Zamierzam takze nauczyć się obsługi 3DStudioMAxa. Ale czy wzrost bedzie dużo wiekszy? niby dwa procki ale za to szyna wolniejsza o 66MHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

760MPX to juz stara konstrukcja ,jedno z pierwszych rozwiazan na ddr

nie zrobili jeszcze nowszego i dlatego ograniczenie fsb do 133

i jeszcze trzeba wziac pod uwage ze nie ma jeszcze Athlonow MP na fsb166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, Czyli normalne pamięci, które się stosuje w zwykłych tzn jednoprocesorowych kompach to non-ECC. W wieloproserowych można stosować te i te. Czy tak? Jakie korzyści płyną ze stosowania pamięci ECC i poczym poznać(z wyglądu) że dana kość jest ECC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ECC mają dodatkowe buforowanie przed błędami jak nakładanie sie danych z obu procków.

ECC to kotrola bledw a nie buforowanie! to dwie inne rzeczy

ECC (either "error correction [or correcting] code" or "error checking and correcting") allows data that is being read or transmitted to be checked for errors and, when necessary, corrected on the fly. It differs from parity-checking in that errors are not only detected but also corrected. ECC is increasingly being designed into data storage and transmission hardware as data rates (and therefore error rates) increase.

A term used to describe a memory module that contains buffers. The buffers re-drive the signals through the memory chips and allow the module to be built with a greater number of memory chips. Buffered and unbuffered RAM cannot be mixed. The design of the computer's memory controller dictates which type of RAM must be used.

ECC jest pomocne w zastosowaniach serwerowych lub innych "produkcyjnych" gdzie STABILNOSC systemu jest priorytetem.

Placenie za to do zastosowan domowych niekoniecznie jest potzrebne.

Jesli mamy kase i ochote na ECC prosze bardzo. ale niby czemy w domu gdzie sprawdzaje sie przecie "zwykle ramy" doplacac za cos czego i tak nie poczujemy?

A jesli ktos mowi ze sie jakies potoki danych w pamieci nakladaja to albo niech to poprze linkami albo niech zmieni system na taki ktory SMP potrafi obsluzyc! Imo rownie dobrze mozna stwierdzic ze 2 aplikacje moga zapisac cos w tym samym czasie i co? krzyzuje sie tam cos?

no bo chyba nawet antyczne windy potrafia z tym walczyc - nie wspomne juz o NT - a zdaje sie ze tylko takie wchodza pzreciez w gre przy SMP - ktore pamiecia zarzadzaja bardzo sprawnie. Kwestii linuxa nie poruszam bo nie ma to sensu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...