Skocz do zawartości
wysokocukrowy

RAID-0 z 6 dysków

Rekomendowane odpowiedzi

Czy warto budować macierz RAID-0 z np. 6 dysków?

Przestrzeń zawsze się przyda, więc tą kwestię możemy pominąć.

Pytam pod kątem wyłącznie wydajności. Myślałem o 6x Samsung F3 500GB (jednotalerzówki, więc powinno być w miarę cicho) - za ~750zł mam 2.5TB, więc cenowo do przeżycia (a już w ogóle niebo w porównaniu do SSD).

Płyta główna to AsRock P55 Extreme4 z następującymi kontrolerami:

• Marvell SE9128 (2 porty) - SATA3 i sprzętowa obsługa RAID
  • Marvell SE9120/9123 (2 porty) - SATA3 i programowa obsługa RAID
  • wbudowany w Intel P55 (6 portów) - SATA2 i Intel Rapid Storage

Aktualny plan to 6 dysków na kontrolerze Intela. Jeśli jednak nie ma zasadniczego wzrostu wydajności przy >2 dyskach, to będę 2 na Marvellu SE9128 (teoretycznie powinno to trochę odciążyć procka).

Edytowane przez wysokocukrowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kontrolerach "softowych" taki jak wbudowany w płytę Intel z rodziny ICHxR zazwyczaj nie ma sensu dawać powyżej 3 dysków a co dopiero 6, do takich rozwiązań nadają się tylko w pełni sprzętowe kontrolery które kosztują w granicach 1500-2000zł.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW.

Udało mi się znaleźć porównanie wydajności - Marvell SATA3 vs. Intel SATA2.

I troszki się zdziwiłem - na dyskach SATA2 Intel jest dużo szybszy.

Przy HDD różnica nie jest ogromna, ale już przy SSD - nawet bez testów syntetycznych - widać rażącą różnicę.

Benchmark Reviews - Marvell SATA 6G SSD Performance vs Intel ICH10

Edytowane przez wysokocukrowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dodam od siebie, że miałem dość długi czas 6 dysków w R0 na ich9r i o dziwo kontroler bardzo dobrze sobie z nimi radził, w niektórych testach w atto nawet lepiej od sprzętowego Della na którym teraz stoi macierz. Dodam jeszcze że przy ich9r chwilowe obciążenie quada z podpisu potrafiło skoczyć do 60% podczas kopiowania plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi