Skocz do zawartości
MaciekCi

Zestaw na wrzesień 2010 z możliwym jak najcichszym AC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niestety zajęcia przez najbliższy czas nie pozwalają mi zwodować nowego komputera, który już właściwie muszę kupić, dlatego poszukuję jak najcichszych części. Z czasem na pewno i tak to zwoduję. ;) Zestaw oczywiście opieram na zestawach przygotowanych na wrzesień, czyli : 

Intel Core i7 930

Zalman CNPS 10X Flex + 2x SilentiumPC Zephyr 120  -> Tutaj obojętnie jakim kosztem za AC, ale dopłacę, oby było jak najciszej a zarazem w miarę wydajnie. Fandery nie są lepszym pomysłem ? 

Asus P6X58D Premium -> Płyta w 100% pasywna co mi się podoba.

GoodRam 3x2GB 1600MHZ Play 

nVidia GeForce GTX 480 -> Tutaj się obawiam, że mogę mieć problem z odkurzaczem, czy są jakieś alternatywne chłodziwa aby uciszyć tego demona ? Ostatecznie mogę pójść na 470'tkę w imię ciszy. ;) 

BeQuiet StraightPower E7 680W -> Tutaj mam dylemat, chciałbym cichutki zasilaczyk , obojętnie czy to będzie 1000W czy 700W, nie za bardzo wiem, który jest najcichszy : Antec ? BeQuiet ? OCZ ? Corsair ? 

2x Seagate 1 TB Barracuda 7200.12

Do tego rozważam dysk SSD na system, warto pakować 800zł w taki interes ? Do tego oczywiście nagrywarka BD, ale to już bez znaczenia, najważniejsze jest jak najcichsze AC. Pomoże ktoś? Będę bardzo wdzięczny za uwagi. ;)

I jeszcze kwestia obudowy, nad jakim medium towerem warto się zastanowić? Nie lubię ciasnoty. Obecnie Cheftec Dragon jest trochę problematyczny, nie ma wysuwanych dysków z boku no i wagowo mnie zabija, jest coś godne polecenia aluminiowego  ? ;) Pzdr. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak wyżej Seasonic X series.Pół pasywny(wentylator załącza się dopiero pod większym obciążeniem) w pełni modularny(nawet wiązka 24 pin),sprawność 90%.Nie znajdziesz nic lepszego.

Dyski Samsungi.

Zefirki mają nie najlepsze łożysko a i wydajność na 5 czy 7v nie powala.Jest cała gama lepszych wentylatorów choćby Noiseblocker z serii XL.Chłodzenie procka to już balans pomiędzy wydajnością a ceną.Wspomniany Zalman to dobry wybór ,ale jeśli masz większy budżet można zerknąć na produkty typu Prolimatech czy Thermalright.

SSD jak najbardziej.Standardowo Intel G2 80 gb albo jeśli nie potrzebujesz tyle miejsca i liczy się dla Ciebie również wysoki zapis ,Vertex 2 60gb na kontrolerze Sandforce.

EDIT

No tak.Zapomniałem o obudowie.Pytanie jaka kwota na budę.Do AC wystarczy w zupełności to http://www.proline.pl/?p=LIL+PC-60FN Natomiast jeśli będziesz wodował na 100% to kwestia budy powinna być dużo staranniej przemyślana.

Edytowane przez demczog
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nVidia GeForce GTX 480 -> Tutaj się obawiam, że mogę mieć problem z odkurzaczem, czy są jakieś alternatywne chłodziwa aby uciszyć tego demona ? Ostatecznie mogę pójść na 470'tkę w imię ciszy. ;) 

Heh, no raczej o GTXach 4xx zapomnij, jeśli chcesz ciszy. Trzeba by inwestować w WC...

Jedyne wyjście to kupno HD5870, np. Vapor-X od Sapphire.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma cichego GTX'a 480 niestety. Jedyna inna wersja od suszarki to ta z blokiem wodnym za 2800 zł :P Nonsens. A jesli mialoby byc to fermi to Seasonic jak najbardziej wskazany, moze swoja sprawnoscia obnizyl by miesieczne rachunki chociaz o kilka groszy :P

Proponuje 5870 - wydajnie, oszczednie i cicho; i ew cos do PhysX'a ale ciezko cos taniego znalezc z dobrym chlodzeniem ;/ no i podniesie koszty. Ale np 88GT Twintecha lub gts250 Np. do Mafii taka konfiduracja bylaby swietna.

Gigabyte Radeon HD5870 1GB DDR5/256b D/H/ PCI-E UD - ATI - ram.net.pl

Sapphire Radeon HD5870 1GB DDR5/256b PCI-E Vapor F - ATI - ram.net.pl

WC na zewnatrz or wewnatrz? Tutaj trzeba jednak myslec sporo o tym zeby potem nie bylo problemu. Nie wiem tez jakie fundusze masz. Proponowalbym Define R3 niedlugo. Nawet tego GTX'a troche by uciszyl :P Ale jego przystosowanie do WC to raptem dwa czy trzy otwory na weze.

Hmm okazuje sie ze po wycieciu koszykow jest sporo miejsca.

Dołączona grafika

Edytowane przez Prolog
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za rady. :) Dobrze wiedzieć, że coś w zestawach wrześniowych kuleje ;) (tj. Zephyr). 

Co do obudowy, to musi ona być kupiona z myślą o WC, oczywiście wszystko wewnątrz, dlatego myślę o medium towerze. Przez życie nauczyłem się jak ważna jest obudowa i jak można ułatwić sobie pracę przy kompie dzięki niej, także tak jak mówiłem, musi być lekka, medium , no i udźwignąć wizję WC na przyszłość. ;) Cenowo chciałbym w budzie zamknąć się powiedzmy w 1k pln.

Na GTX'a oczywiście w przyszłości pójdzie WC, takie w ogóle były pierwotne założenia, bo obecnie mam WC i wszystko gra, niestety nie mam za zbytnio czasu a chciałbym to nowe WC złożyć idealnie, więc najwyżej przemęczę się z hałasem grafiki przez jakiś czas.

Prolog proponowałeś 88GT bądź 250gts ? Aktualnie siedzę na 9800 GTX , więc przeskok nie byłby tak gigantyczny jak w przypadku 480. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie, z tego co wiem, to ATI nie obsługuje CUDY, right ? ;) Akurat to w Photoshopie jest mi dosyć potrzebne... niestety, bo myśl o eyefinity również kusi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8800GT jest mniej wydajny od 9800GTX. Chodziło o kartę do fizyki jeżeli kopiłbyś Radeona.

Doskonale wiem, że 88GT < 98, odnosiłem się do GTS 250. ;) No i łącząc ATI i nV musiałbym się pakować w Hydrę... MSI only ? 

CUDA nie mają najmniejszego znaczenia przy Photoshopie! PS korzysta z bibliotek OpenGL i karty ATI spisują się w nim świetnie, więc jak najbardziej możesz brać HD5870. No i będziesz miał eyefinity ;)

Oj to się chyba mocno zdziwisz. ;) Photoshop był jednym z pierwszych programów wykorzystujących CUDĘ. Od wersji CS4. :) Pzdr. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj widać moje zacofanie. Czyli, że śmiało można wpiąć ATI i nV na Intelu X58 i pozwolić aby GF obliczał fizykę + CUDA a ATI resztę? Jeśli tak to może zostawię sobie 9800GTX i do tego dopnę jakieś ATI. :)

Co do obudowy - wybrałem : Lian Li A70FB , jakieś spostrzeżenia na temat tej budy ? Jedynym minusem jest, że muszę czekać do 9 września na nią. 8kg w porównaniu do 16kg obecnego Chiefteca ... Robi mi mega różnicę przy podróżowaniu z kompem. ;)  

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dobre wyjście, nawet bardzo o ile masz gotówkę na Radeona i nie musisz do tego sprzedawać GTX'a ;) Będziesz miał technologie ATI i lepsze odwzorowanie kolorów :P i technologie NVIDII do gier ;) Jedyny minus to dwie karty więc więcej ciepła i hałasu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie skoro ati + nv będzie działać to jak u siebie dopiąłbym jakiego 9800gt/8800gt/gts250 tylko do physix'a to będzie to działać ? zastanawiałem się dość mocno nad takim połączeniem, a że sprzęt mam pod mafię 2 to byłoby to idealne rozwiązanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie ;) i też moż być warto jeśli zlapiesz okazje na karte jakas. Z ATI trzeba miec starsze sterowniki lub modowane bo nvidia w nowych wprowadza blokade ;] jesli na pc sa zainstalowane stery ATI to ich juz nie zadzialaja ;] W Mafii 2 i innych nowszych to o tyle problem ze nowe sterowniki zwykle bardzo poprawiaja dzialanie, ale z drugiej strony nvidka i tak tylko do physxa wiec bez roznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi