kaczy1217 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Witam! Otóż, posiadam zestaw PC (poniżej), który ostatnio modernizowałem, wymieniłem PSU i grafikę na takie jak widać. Troszkę już na to wydałem ale mam teraz możliwość by wymienić resztę za dopłatą ok 300zł na: - CPU: Phenom II X4 955 - RAM: 2GB DDR3 1333MHz OCZ - MOBO: ASUS M4A77TD PRO Komputer używany głównie do gier (GTA IV, Crysis, Mafia II więc sama śmietanka podgrzewaczy dla CPU i GPU :) )Już troszkę włożyłem w swój zestaw i tu pytanie, czy jest sens dokładać kolejne pieniążki? Czy skok wydajności będzie widoczny (bo głównie zależy mi na płynnej grze w dość wysokich detalach) Mój obecny zestaw: - Core 2 Duo E7400 @ 3,33 GHz - MSI P43T-C51 - 2 x 1 GB RAM 800 MHz CL5 GoodRAM - XFX Radeon HD 4890 1GB GDDR 5 - Chieftec GPS 550W Liczę na waszą pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Patrząc po wynikach, studio 2K Czech przesadziło delikatnie z rekomendowanymi wymaganiami nowej Mafii. Może dlatego, że brali pod uwagę 9. wersję PhysX’a? Oprogramowanie to w wersji 10 instalowane wraz z tą grą znacznie podnosi wydajność względem wersji 9. Tak czy inaczej należałoby zwrócić uwagę, że przede wszystkim procesor nie odgrywa tu już takiej roli jak w innej, podobnej pod pewnymi względami do Mafii grze: GTA 4 - w związku z czym nie ma potrzeby zaopatrywać się w Core i7 do gry w Mafię II. Mocny dwurdzeniowiec poradzi sobie w większości przypadków zadowalająco. Ewentualnie użytkownikom Radeonów czasem przyda się czterordzeniowiec do pomocy przy PhysX’ie.from nvision.pl Możliwe, że w GTA4 zauważysz jakąś różnice, chociaż na q6600@3ghz i 4870 1GB na maksymalnych w fullHD grać się nie dało(radeon radeonem -,- ). Co do mafii, wątpię aby ten 4 jajowy phenom dał dużą różnicę, jak chcesz się bawić to zainwestuj w 4 rdzeniowego core i5/i7... A może najpierw podkręć porządnie tego c2d i zobacz jak to się będzie spisywać, tak samo z grafą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczy1217 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 No właśnie też wolałbym i5 750 ale aż tyle nie chcę już inwestować a myślę, że platforma AM3 może się okazać bardziej przyszłościowa niż 1156. Ogólnie ponawiam pytanie czy warto? W testach między moim starym prockiem a Phenomem w każdej z ww. gier było kilka lub kilkanaście klatek więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Myślę że warto, 4 rdzenie to w gruncie fajna sprawa, trochę softu już potrafi zrobić z tego jako taki użytek i jak widać niektóre gry również, więc jakiś wzrost powinieneś odczuć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Jedyne chyba co by bylo warto w Twoim przypadku to kupno chlodzenia i jeszcze troche podkrecic procka. Masz dość dobry komp , ja na Twoim miejscu albo bym dozbieral do i5 albo czekal do buldozera od AMD do przyszlego roku. Am3 moze juz nie miec przyszlosci , chodza pogloski ze buldozer ma byc tylko na am3+. Ewentualnie mozesz dokupic 1gb ramu albo 2gb. Mi mafia II chodzi na maxa w 1680 bez AA i physx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 No właśnie też wolałbym i5 750 ale aż tyle nie chcę już inwestować a myślę, że platforma AM3 może się okazać bardziej przyszłościowa niż 1156. Ogólnie ponawiam pytanie czy warto? W testach między moim starym prockiem a Phenomem w każdej z ww. gier było kilka lub kilkanaście klatek więcej. Doniesienia czy Bulldozer bedzie chodzil na plytach am3 sa sprzeczne, nie ma tez jakiejkolwiek pewnosci ze bedzie on szybszy od i5/i7 ntela dostepnych obecnie, wiec przyszlosciowosc masz taka sama. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 Była już oficjalna wypowiedź AMD, gdzie powiadomiono, że będzie nowa podstawka AM3+ i procesory Bulldozer nie będą kompatybilne z AM3. Plus taki, że obecne Phenomy będą działały na AM3+. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 Czyli przejscie plynne i tak bedzie mozliwe kupujac mobo AM3+ i wkladajac w nie obecny procesor, a dopiero potem bulldozera? Niezle :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2010 Dokładnie tak. Bardzo dobrze, bo pozwala na inne skonstruowanie chipu bez ograniczeń starej podstawki bez zapominania o użytkownikach mających aktualne Athlony II i Phenomy II. Na pewno jest to bardziej uczciwe niż to, co zrobił Intel... Tutaj źródło do tych moich informacji - LINK. "When we initially set out on the path to Bulldozer we were hoping for AM3 compatibility, but further along the process we realized that we had a choice to make based on some of the features that we wanted to bring with Bulldozer. We could either provide AM3 support and lose some of the capabilities of the new Bulldozer architecture or, we could choose the AM3+ socket which would allow the Bulldozer-base Zambezi to have greater performance and capability," the official said. The compatibility with older microprocessors allows AMD to simplify transition to the new micro-architecture and process design since the new AM3+ platform will support inexpensive chips from day one. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczy1217 Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2010 Hehe no więc widzicie, że przyszłość jakaś jest dla tej platformy ale co radzicie? ;) Wymieniać?! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2010 Ja moje zdanie wyrazilem wczesniej juz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2010 (edytowane) Jesli chodzi o gry to zysk z tych 4 jajek zobaczysz w kilku tytulach, wg mnie to zostaw co masz i kręć wyżej, a jak juz koniecznie chcesz 4 jaja (grasz w BC2 czy GTA4) to poluj na jakiegoś C2Q w rozsądnej cenie na allegro i jezeli twoj OS to coś innego niż XP to przydałaby się chociaż jedna kostka 1GB ramu. Ja mialem podobny dylemat - chcialem zrobic upgrade(potrzebowalem cepa z virtualizacja - mialem e5200@3.7 reszta to samo co w sigu) i i jak sobie przekalkulowałem ile musiałbym dołożyć do am3 (i to z x2 + liczenie na szczęście), a ile wyniesie mnie q6600 to kupilem q6600(130 vs 420zl). W Mafii mam tyle samo fps (cache robi swoje bo gra w zasadzie nie korzysta z dodatkowych rdzeni), co innego w GTA4 - tu jest spora różnica, crysis zachowuje się podobnie jak mafia, a tak ogólnie to fps mam teraz taki równiejszy - mniej spadków (pewnie znowu cache). Btw z proca jestem zadowolony, a i jeszcze taki LOL związany z przewodzeniem ciepła między czapką, a rdzeniami i/lub czujnikiem temp tzn : freezer 7 pro chodzi mi wolniej/ciszej przy c2q z takiego powodu ze wg czujnika temperatury quada są niższe niz e5200(podczas gry czy nawet prime95), oczywiscie organoleptycznie stwierdzam co innego. Na e5200 podczas prime95 czy gta4 czujnik pokazywal 60-65C, freezer wył - 2.5K rpm, finy byly zimne jak lud, a podstawka coolera ledwo letnia - rozne pasty, chlodzenie z 10x zakladalem i to samo, a na c2q finy sa letnie, a podstawka ciepła - nie parzy, cooler kreci się podczas gta ~1500, a podczas prime95 1800rpm - nawet dałem szybszy profil dla coolera w biosie żeby coś na tą biedną sekcje dmuchał. Edytowane 5 Września 2010 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1est Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2010 wg. mnie pakować w stary sprzęt który pewnie jest już po gwarancji to zdecydowanie nieopłacalne. jeżeli wymienisz proca na jakiegoś Q i dokupisz RAM to wydasz tyle samo co przy wymianie na AM3. IMHO jeżeli masz możliwość takiej wymiany jak napisałeś, to nie czekaj za długo tylko bierz... utarguj coś na flaszkę ;) i masz nowy, na pewno dużo wydajniejszy sprzęt i na jakiś czas święty spokój :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...