Atais Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Witam, ostatnio przymierzam się do taniej modernizacji PCta ;) Głównie jego trzech elementów: CPU, RAM, GPU. Dwie części już wymieniłem po kosztach C2D 2160@2.7GHz -> C2D Q8200 Corsair 2x1024 @ 667 + (dokupilem) 2x1024 @800 Została karta graficzna: Obecnie GeForce 7900GTO @ GTX 512MB No i cóż. Mozna niby po prostu celowac w rankingi, ale mam problem. Gdyż mój zasilacz Tagan 430W ma już swoje lata, ale nie chcę go wymieniać. W dodatku mam obudowę Thermaltake Aguila i nie ma w niej zbyt dużo miejsca na grafę. Mój 7900 ledwo wszedł. Dlatego karta nie może być zbyt duża ani zbyt prądożerna. Następną modernizację pewnie przeprowadzę całościowo, ale na razie chodziło mi o ogólne przyspieszenie. Najwazniejsze jest to, ze mi sie nie spieszy :) Dlugo szukalem dobrej aukcji na allegro na proca i ram i kupilem je łącznie za 450zł wiec jak sprzedam teraz 2160 za jakies ... 50zł to uważam, że do 400zł lepiej się nie dało (a i zalezalo mi na 4 jadrach bo nie tylko gram). Zważywszy że nie chciałem prądożernego Q6600, moja płyta główna to Foxconn P35A-S więc zasilanie... takie sobie. I jakoś tak.. wszystko byłoby wporzo, ale mam sentyment do Nvidii tym bardziej teraz gdy mają PhysiX a AMD nie... No ale, tak generalnie (UZYWANA!) tak powiedzmy w tym przedziale 400-500zł lub czekać jeszcze (nie spieszy mi sie :P!) co byście poradzili? Dzieki. Edytowane 25 Września 2010 przez Atais Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Asus Ati Radeon HD5770 1024MB GDDR5 SUPER!!! (1240235089) - Aukcje internetowe Allegro nv nie jest zbyt oszczedna ;-) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) No wlasnie fajna opcja zdaje sie byc GTS 450 jako oszczedna karta. A co o AMD, jak z PhysiXem wtedy? http://pclab.pl/art43219-12.html w tym tescie GTS 450 gorzej, ale martwi mnie najbardziej uwaga, ze 1920x1080 to dla tej grafy za duzo... a to moja natywna. Czy przy wyzszym budzecie bylaby jakas karta ktora jest mala i energooszczedna a lepsza od 5770? a ten test mowi odwrotnie ;s http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Just_Cause_2-3259/strona/11105.html Edytowane 25 Września 2010 przez Atais Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Weź pod uwagę że na benchmarku testowali dość mocno podkręcone GTSy 450 i standardowo taktowanego HD5770. To oznacza że HD5770 bez OC jest wydajniejszy od podkręconego GTSa 450, przy czym pobiera mniej energii. Że ma potencjał OC to chyba nie muszę wspominać ;)? Jak dla mnie wybór jest prosty. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 No dobra ;) chyba wiec przeboleje i padnie znowu na AMD :P mam nadzieje ze stery mnie nie zawioda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 powiem Ci szczerze ze obecnie ATI ma lepsze stery od NV ( lzejsze i lepsze ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adamuss1394 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 <fanboymode ON> Ale AMD (nie ma już ATi) nie ma Fizyksa !!!!!!one!!!11!one1!!! <fanboymode OFF> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Tego co to jest w kilku grach na krzyż i i tak działa na CPU gdy GPU nie ma fizyksa? A po co on komu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 no dobra juz dobra:P jakos tak... kiedys bylo tak, ze nvidia mimo czasem slabszego sprzetu nadrabiala sterami. Szukam teraz okazji na 5770 :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Jak chcesz czytac testy to nigdy tego nie rob na benchmark.pl bo to nie jest strona o tematyce komputerowej , tylko atrapa takiej strony. Jezeli by wszedl Ci do obudowy GTX460 768MB to wez go , zasilka da se rade ;)No i oczywiscie o ile jestes wstanie wydac ok 600pln na nia , zdecydowanie lepiej sie nadaje do 1920x... . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) a GTX 460 1GB nie warto? bo z tego o czym mowisz to jedynie widze: MSI GTX 460 Cyclone 768MB GDDR5 192bit DX11 ZABRZE (1230229081) - Aukcje internetowe Allegro ale ciezko o uzywke i to prawie 700zł kontra 400-450 dla 5770 ;P no ale widzac po testach to nawet wole poczekac do stycznia jak stanieje i przynajmiej juz potem moc grac w natywnej przynajmniej "na chwile ;P" Edytowane 25 Września 2010 przez Atais Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 W styczniu GTX 460 może już być dawno nieopłacalny. Niedługo AMD wypuszcza kolejną serie kart i z pewnością pojawi się bezpośredni konkurent dla GTXa. Jeżeli mas kasę to bierz już teraz i ewentualnie zbieraj na następną wymianę, bo tak to nie pograsz za bardzo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 Za mniej masz GIGABYTE GeForce GTX 460 768MB DDR5/192bit DVI/HDMI PCI-E (715/3600) (wer. OC - OverClock) . Jezeli w gre wchodza uzywki to nie masz co sie zastanawiac i bierz GTX260 o ile Ci sie zmieści do obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atais Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2010 (edytowane) GTX260 nie mam szans wcisnac, na pewno. ten GTX 460 jest ciekawy ale za drogi, a co do W styczniu GTX 460 może już być dawno nieopłacalny. to co do tego sie nie zgodze, tzn o ile nie wypuszcza nic co w tamtym czasie bedzie rowniez kosztowac 500zł i będzie bardziej wydajne, w co watpie bo raczej glownie sie skupiaja na kartach za 800+ niz middle-end ;P to dalej bedzie oplacalna Po prostu nie bedzie najnowsza i nie pociagnie moze kolejnych produkcji ale to jest zamkniete kolo, a ze nie jestem zapalonym graczem to moge poczekac ;) co do tego Gigabyte, no faktycznie fajne ;) ale jak mowie, pewnie poczekam po prostu az ktos bedzie odsprzedawal i zaopatrze sie w nia za 3/4 ceny :) chyba ze sie zaopatrze w 5770 do tego czasu ale jakos wole Nvidie. Edytowane 25 Września 2010 przez Atais Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Kurde, ale zrzeda jestes :lol2: "Bylo, nie bylo, kapral kuryło" :lol2: Za pare miesiecy, bedzie snieg i zatesknisz za czyms na czym mozna pograc, wiec nie wybrzydzaj tylko wybecaluj kapuche i kup w koncu dobra karte grafiki :gitarzysta: Gtx 460 jest jak na razie najlepsza alternatywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2010 Chodziło mi o to, że AMD niedługo wypuszcza kolejną serię kart, a nie wierzę żeby nie wypuścili żadnego konkurenta dla GTXa 460. Jeżeli chodzi o NV to nie ma co liczyć na jakieś nowości w tym roku, ewentualnie kolejne modele serii 400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...