Kwazor Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2010 (edytowane) Własnie słuchajcie kupiłem Canona 450D z armatą 55-250... I potrzebne jest mi makro.... Widze Pierscienie pośrednie do makro ale wszyscy pisza ze z obiektywami 18-55 najlepiej.. Ma ktoś z was doświadczenie z takimi pierscieniami ale dłuższymi obiektywwami ? Zaletą pierscienia jest to że nie ingeruje w zdjecie ( brak soczewek etc ) Widze też soczewki nakręcane na przód obiektywu ... jak z jakoscią zdjęć ? Czy tez kupić stałke M42 z przejsciówka i pierscieniami ? zdjecia heliosem 44mm ładne widziałem. Edytowane 30 Września 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwscore Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 lepszy rozwiązaniem jest Mieszek MIESZEK MACRO CANON EOS 450D 500D 50D 5DMkII 1000D (1259019791) - Aukcje internetowe Allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Kumpel sobie kupil soczewki na przod obiektywu za 50zl i jest bardzo zadowolony. Postaram sie jakies sample od niego wyciagnac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Kwscore- ten mieszek nie przenosi elektroniki. Costi- soczewki są fajne, ale po przekroczeniu pewnej ilości dioptrii jakość obrazu drastycznie spada. Ale do bodajże +4dioptrie jest znośnie. Kwazor- Mam doświadcznie z 70-300mm od sigmy. Jest tam funkcja macro 1:2. Co powiem na ten temat? To taka namiastka makro- obiektyw jest zdecydowanie za ciemny. Ale jeżeli chcesz- próbuj z soczewkami- pierścienie bez przenoszenia funkcji będą przeszkadzać- stracisz możliwość domknięcia przysłony z poziomu aparatu (ale jest na to metoda- ustawiasz jaką chcesz, przytrzymujesz przycisk podglądu głębi ostrości i odkręcasz szkło- przysłona pozostaje w swoim położeniu- minusem jest utrudnione kadrowanie...), ale zaletą jest to, że w sumie- te pierścienie są- jak napisałeś- najmniej ingerujące w budowę optyczną- i tworzy coś na kształt prawdziwego macro- aczkolwiek po podłączeniu pierścieni stracisz możliwość ostrzenia na nieskończoność, i nie wiem, czy na szerokim końcu nie da winiety. Jeżeli byś podłączył pierścienie do tego obiektywu- rzuć okiem na wykres MTF znajdujący się TU i popatrz w jakim zakresie ogniskowych dobrze się sprawuje (z tego co na szybko spojrzałem to do 135mm @ f8 jest fajnie, przy bardziej otwartej przesłonie tj. f5.6 do 100mm powinno być dobrze). Pierścienie same w sobie nie są drogie- od 40zł, bez automatyki. Soczewki- do 60zł pewnie. Mieszek- 170 bez automatyki. A nowe pierścienie z przenoszeniem elektroniki znalazłem za 158zł- Allegro. A co do robienia zdjęć m42 z pierścieniami- bawiłem się m42, zenitarem 50/2 i mieszkiem- tworzy to całkiem zgrabny zestaw odzwierciedlający w naprawde dużej skali. PS. Nie zapominajmy, że używając mieszka/pierścieni- tracimy część światła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 To taka namiastka makro- obiektyw jest zdecydowanie za ciemny.A co to ma za znaczenie, skoro przy makro i tak przymyka sie mocno obiektyw, zeby cokolwiek zmiescilo sie w GO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 AF się mniej przydaje, ale możliwość widzenia kadru i ustawienia ostrości na okolice przedmiotu fotografowanego jest dosyć przydatna. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 450d ma przecież live view, dzięki czemu kadrowanie jest znacznie ułatwione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Albo pozostaje mi jak widze kupienie 18-55 z kompletem pierscieni ( automatyka bedzie działać ) hehe robiłem testy czyli odczepiłem obiektyw od body i w pewnej odległosci złapałem makro ( ofc przeswietlone itd ) ale wiem ze to tez zadziała... W soczewki nie wiem czy sie pchac...zawsze to pogorszenie jakosci... KWs89: Akurat ten obiektyw ma małe winietowanie.... a ostrzenie na nieskonczonosc ? Po co mi to .... Costi dawaj sample .... obejrzymy zobaczymy... 450d ma przecież live view, dzięki czemu kadrowanie jest znacznie ułatwione. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Panu juz podziękujemy...... ( najpierw poczytaj jak 450D robi pomiar przy LV ) Edytowane 14 Października 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 Jak w obiektywie jest ciemno niczym w bezksiezycowa noc, to LV niewiele pomoze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) Nie wiem, Kwazor, jak wygląda pomiar (światła? ostrości?) w LV w 450d, stwierdzam jedynie fakt jego istnienia... Do makro najlepiej stosować adapter odwrotnego mocowania (chociaż ryzykujemy uszkodzeniem obiektywu i nie mamy przeniesionej elektroniki [choć to da się ]). Pierścienie pośrednie (działająca automatyka, ale słaba mobilność [konieczność wachlowania różnymi kombinacjami]), bądź mieszek (płynna regulacja powiększenia, w droższych wariantach elektronika jest przenoszona, choć sam mieszek jest dość delikatny). Edytowane 14 Października 2010 przez zzizzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...