Skocz do zawartości
Knypek

Zestaw za 7.000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje zakup następującego komputera:

( Założenie jest takie ,że komp nie będzie się zacinał przy najbardziej wymagających grach, jego praca będzie stabilna i cicha a chłodzenie idealne :) )

Płyta główna - Asus Rampage III Gene s.1366 X58

Procesor - i7 950 3,06Ghz 8MB cache

Pamięć RAM - Kingstone HyperX 3x2GB 1600 ( Dwa takie zestawy czyli 12GB - czy to nie przesada ?? )

Grafika - Radeon HD5970 2GB 512.

Dysk Twardy - Western Digital 1TB Stata III 64MB

Obudowa - i tu mam problem bo nie wiem jaka będzie dobra chodzi o wielkość pod kartę graficzną i odpowiednie chłodzenie ?? ( chciałbym również mieć wyjście na przednim panelu pod USB 3.0 ) Zwróciłem uwagę na CM HAF X

Zasilacz - też prosiłbym o radę myśle o Enermax Modu87+ 700W

Co ogólnie sądzicie o tym zestawie ? CO można by ulepszyć ?

Jaki LCD proponujecie do tego sprzętu ? ( oczywiscie nie wchodzi on w cene zestawu )

Czy może kupić dwa dyski 500GB i połączyć je w RAID 0 ?

Z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez Knypek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę kręcił (co prawda pierwszy raz w życiu - na takim sprzęcie) kiedyś bawiłem się tym w zamierzchłych pierwszych PC ;) ) Mysle o OC do poziomu 4,2GHz na procku kartę też chce troszkę podkręcić ale to juz przez dołączone stery.

Dokładnie w tej samej chwili co mi napiałeś pomyślałem o dyskach SSD - ale mam do wyboru niestety tylko firm Corsair , Kingston , Patriot , Seagate - które z tych SSD polecasz ? I jaki rozmiar miałbym wybrać pod Windowsa 7 64 Bit. ? Trochę o tym poczytałem czy Twoim zdaniem na prawdę widać taką róznice w pracy pod Windowsem na tych dyskach ?

Komputer jest pod Gry , Filmy HD , i grafikę ale nie komputerową tylko inżynierską programy typu CATIA (mało wymagające więc spokojnie) - czyli ram 3x2GB 1600 starczy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że z ramem przesadziłeś, 6GB wystarczy. SSD na system, gry i aplikacje 80-120GB powinno ci wystarczyć. Najlepiej spisze się Corsair F100 albo F120 (różnią sie pojemnością i ceną tylko) z tych marek co podałeś to jedyny producent który ma jedne z najwydajniejszych dysków. Przejrzyj TEN wątek o dyskach.

Zasilacz bardzo dobry wybór (chociaż pewnie kierowałeś się tym by był jak najdroższy ;)).

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie przeczytałem Twój post i zwróciłem uwagę na taki dysk Corsair SSD Force Series 80GB SATA II MLC CSSD-F80GBP2-BR Myśle ,że 80GB wystarczy na System + gry. Jest to Twoim zdaniem dobry wybór ?

Co do zasilacza trochę poczytałem i taki mi polecono - myślicie ,że tarczy on do podkrecenia karty jaki i procka ? ( Sama karta przy Stresie pobiera max 360W + procek ponad 250 W - bez OC )

Możecie określić jaki będzie hałas tych podzespołów tzn czy da się w tym segmencie coś "uciszyć" ale bez użycia instalacji wodnej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki LCD proponujecie do tego sprzętu ? ( oczywiscie nie wchodzi on w cene zestawu )

A jaką kwotę chcesz na niego przeznaczyć?

Chociaż sugerując się ceną zestawu to zapewne gustujesz w sprzęcie z najwyższej półki, więc produkty z firmy EIZO powinny cię zadowolić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chętnie przeczytałem Twój post i zwróciłem uwagę na taki dysk Corsair SSD Force Series 80GB SATA II MLC CSSD-F80GBP2-BR Myśle ,że 80GB wystarczy na System + gry. Jest to Twoim zdaniem dobry wybór ?

Co do zasilacza trochę poczytałem i taki mi polecono - myślicie ,że tarczy on do podkrecenia karty jaki i procka ? ( Sama karta przy Stresie pobiera max 360W + procek ponad 250 W - bez OC )

...

Seria Force Corsair jest nową, udaną serią na kontrolerze SandForce. Bardzo dobry wybór, zresztą sam Ci ten poleciłem :)

Zasilacz wystarczy z palcem w nosie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką kwotę chcesz na niego przeznaczyć?

Chociaż sugerując się ceną zestawu to zapewne gustujesz w sprzęcie z najwyższej półki, więc produkty z firmy EIZO powinny cię zadowolić.

Myślałem o kwocie do 1.500 zł monitor 22 - 24" Full HD (Myślałem też o takim rozwiązaniu żeby z pokoju stary TV wywalić i kupić Monitor z tunerem TV i podpiąć kablówkę , czy to dobry pomysł , czy taki monitory są dobrym rozwiązaniem ? )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem już cały sprzęt - mam tylko problem z podłączeniem RAM - mam 3x2GB Kingstone HyperX i nie mogę ich podłączyć prawidłowo tzn na (Ram wolne Ram wolne Ram Wolne ) na płycie głównej bo 3 sloty zajmuje wielki cooler od Noctua na procka - podłączyłem narazie 3 kości w gniazda obok siebie ? Czy tak będzie ok ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi