Knypek Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Witam, Planuje zakup następującego komputera: ( Założenie jest takie ,że komp nie będzie się zacinał przy najbardziej wymagających grach, jego praca będzie stabilna i cicha a chłodzenie idealne :) ) Płyta główna - Asus Rampage III Gene s.1366 X58 Procesor - i7 950 3,06Ghz 8MB cache Pamięć RAM - Kingstone HyperX 3x2GB 1600 ( Dwa takie zestawy czyli 12GB - czy to nie przesada ?? ) Grafika - Radeon HD5970 2GB 512. Dysk Twardy - Western Digital 1TB Stata III 64MB Obudowa - i tu mam problem bo nie wiem jaka będzie dobra chodzi o wielkość pod kartę graficzną i odpowiednie chłodzenie ?? ( chciałbym również mieć wyjście na przednim panelu pod USB 3.0 ) Zwróciłem uwagę na CM HAF X Zasilacz - też prosiłbym o radę myśle o Enermax Modu87+ 700W Co ogólnie sądzicie o tym zestawie ? CO można by ulepszyć ? Jaki LCD proponujecie do tego sprzętu ? ( oczywiscie nie wchodzi on w cene zestawu ) Czy może kupić dwa dyski 500GB i połączyć je w RAID 0 ? Z góry dziękuje za pomoc Edytowane 2 Października 2010 przez Knypek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Jeżeli będziesz używał komputera tylko do gier to 12GB ramu jest Ci zbędne. Zamiast bawić się w Raid kup SSD na system + HDD na magazyn. Będziesz kręcił? I zastanów się nad Eyefinity. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knypek Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Będę kręcił (co prawda pierwszy raz w życiu - na takim sprzęcie) kiedyś bawiłem się tym w zamierzchłych pierwszych PC ;) ) Mysle o OC do poziomu 4,2GHz na procku kartę też chce troszkę podkręcić ale to juz przez dołączone stery. Dokładnie w tej samej chwili co mi napiałeś pomyślałem o dyskach SSD - ale mam do wyboru niestety tylko firm Corsair , Kingston , Patriot , Seagate - które z tych SSD polecasz ? I jaki rozmiar miałbym wybrać pod Windowsa 7 64 Bit. ? Trochę o tym poczytałem czy Twoim zdaniem na prawdę widać taką róznice w pracy pod Windowsem na tych dyskach ? Komputer jest pod Gry , Filmy HD , i grafikę ale nie komputerową tylko inżynierską programy typu CATIA (mało wymagające więc spokojnie) - czyli ram 3x2GB 1600 starczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) Pewnie że z ramem przesadziłeś, 6GB wystarczy. SSD na system, gry i aplikacje 80-120GB powinno ci wystarczyć. Najlepiej spisze się Corsair F100 albo F120 (różnią sie pojemnością i ceną tylko) z tych marek co podałeś to jedyny producent który ma jedne z najwydajniejszych dysków. Przejrzyj TEN wątek o dyskach. Zasilacz bardzo dobry wybór (chociaż pewnie kierowałeś się tym by był jak najdroższy ;)). Edytowane 2 Października 2010 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knypek Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Chętnie przeczytałem Twój post i zwróciłem uwagę na taki dysk Corsair SSD Force Series 80GB SATA II MLC CSSD-F80GBP2-BR Myśle ,że 80GB wystarczy na System + gry. Jest to Twoim zdaniem dobry wybór ? Co do zasilacza trochę poczytałem i taki mi polecono - myślicie ,że tarczy on do podkrecenia karty jaki i procka ? ( Sama karta przy Stresie pobiera max 360W + procek ponad 250 W - bez OC ) Możecie określić jaki będzie hałas tych podzespołów tzn czy da się w tym segmencie coś "uciszyć" ale bez użycia instalacji wodnej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Jaki LCD proponujecie do tego sprzętu ? ( oczywiscie nie wchodzi on w cene zestawu ) A jaką kwotę chcesz na niego przeznaczyć? Chociaż sugerując się ceną zestawu to zapewne gustujesz w sprzęcie z najwyższej półki, więc produkty z firmy EIZO powinny cię zadowolić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Chętnie przeczytałem Twój post i zwróciłem uwagę na taki dysk Corsair SSD Force Series 80GB SATA II MLC CSSD-F80GBP2-BR Myśle ,że 80GB wystarczy na System + gry. Jest to Twoim zdaniem dobry wybór ? Co do zasilacza trochę poczytałem i taki mi polecono - myślicie ,że tarczy on do podkrecenia karty jaki i procka ? ( Sama karta przy Stresie pobiera max 360W + procek ponad 250 W - bez OC ) ... Seria Force Corsair jest nową, udaną serią na kontrolerze SandForce. Bardzo dobry wybór, zresztą sam Ci ten poleciłem :) Zasilacz wystarczy z palcem w nosie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2010 Zasilacz zmien na Seasonic X-650 lub X-750 , jest tanszy od tego enermaxa a poziom wykonania i wydzielanego halasu niemal identyczny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knypek Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 A jaką kwotę chcesz na niego przeznaczyć? Chociaż sugerując się ceną zestawu to zapewne gustujesz w sprzęcie z najwyższej półki, więc produkty z firmy EIZO powinny cię zadowolić. Myślałem o kwocie do 1.500 zł monitor 22 - 24" Full HD (Myślałem też o takim rozwiązaniu żeby z pokoju stary TV wywalić i kupić Monitor z tunerem TV i podpiąć kablówkę , czy to dobry pomysł , czy taki monitory są dobrym rozwiązaniem ? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2010 Raczej lepszym pomyslem jest kupno karty telewizyjnej do kompa i pozadnego monitora na pva lub ips. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knypek Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2010 A co myślisice o SLI z 2 x GTX 460 1GB ?? ( Jak z komfortem pracy i wydajnością w grach ? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Knypek Opublikowano 20 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2010 Zakupiłem już cały sprzęt - mam tylko problem z podłączeniem RAM - mam 3x2GB Kingstone HyperX i nie mogę ich podłączyć prawidłowo tzn na (Ram wolne Ram wolne Ram Wolne ) na płycie głównej bo 3 sloty zajmuje wielki cooler od Noctua na procka - podłączyłem narazie 3 kości w gniazda obok siebie ? Czy tak będzie ok ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...