Skocz do zawartości
Watcher

PROLINK G 4 TI4200 CO ZROBIC Z TYM CHLODZENIEM???

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie wszystkich zainteresowanych !!! od jakis 2 miesięcy jestem posiadaczem karty graficznej j/w 64 mb x8agp. Od pewnego czasu zaczalem sie zastanawiac jak ona wogole jeszcze dziala. Jej chlodzenie wyglada dosc fajnie jednak jest mierne - blachy powyginane, nie przylegające i utrudniające wymianę ciepła. Zdjąlem "to cos" z karty i co zobaczylem bardzo mnie zaciekawilo, a raczej zmartwilo. Otoz pasta silikonowa umieszczona na chipie skostniala, a na okolo ramów pojawiły sie ciekawych kolorów smugi. Dziwne ze firma prolink daje na swój produkt 2 lata gwarancji, a jeszcze dziwniejsze jest to ze na stronie "oficjalnej" (prolink.com.tw) w/w karta ma zupelnie inne (i bardzo solidne) chłodzenie. Czyżby na Polskę została puszczona "specjalna" wersja tej karty? Ale wracając do tematu czy można kupić jakieś alternatywne chłodzenie na tą kartę? Jeśli tak to gdzie, ewentualnie jak poprawić tą zmarnowaną chorą wizje tajwańskiego projektanta? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chcesz cos gotowego to moze byc np: GeForce 4 Booster (jest w promocji razem z radiatorkami na pamiec), Crystal Orb, Blue Orb. Wszystko do kupienia w www.4max.com.pl

Natomiast jesli chcesz pokabinowac to zaluz na GPU jakis radiatorek od starego Celerona i skieruj na niego nawiew z wentyla 80x80 puszczonego na 7 lub 5 V, bedzie cicho i skutecznie :D Na pamieci mozesz zalozyc pociete kawalki rowniez z jakiegos starego radiatorka.

No i ostatnia opcja to wc, wiecej na ten temat znajdziesz w dziale chlodzenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieee, nie przesadzajmy, prolink robi całkiem fajne w swojej cenie, tyle że problemy z wykończeniem mają chyba wszystkie modele tej firmy :evil:

A co do tej konkretnej, to chyba TI4200 były w conajmniej dwóch wersjach chłodzenia, i różniły się czymś jeszcze, ale nie pamiętam czym :)

PS. Był już podobny temat, kliknij sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieee, nie przesadzajmy, prolink robi całkiem fajne w swojej cenie, tyle że problemy z wykończeniem mają chyba wszystkie modele tej firmy :evil:

A co do tej konkretnej, to chyba TI4200 były w conajmniej dwóch wersjach chłodzenia, i różniły się czymś jeszcze, ale nie pamiętam czym :)

PS. Był już podobny temat, kliknij sobie

wlasnie chodzi o wykonczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tego prolinka z "niebieską" osłaoną ;)

Poradziłem sobie z nim w prosty i dość dobry sposób. Zdemontowałem wszystko nałożyłem pastę silikonową na ramy, chip i od spodu katy. U mnie blaszki były proste (ale co za problem odprostować ;-) ). potem załozyłem to wszystko, a na brzegach kary załozyłem metalowe zaciski więc docisk do ramu jest naprawde dobry teraz (i mam heat-pipe :D ). Kosz roboty to 15 min i 2 stalowe obejmy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA U SIEBIE TERAZ POSMAROWALEM CHIP PASTA SILIKONOWA, ALE TE RAMY POLOZONE OBOK NIEGO MAJA CO NAJMNIEJ 2 MM DO TEJ BLASZKI I MIE MA SPOSOBU ZEBY JEJ DOTKNELY!!! CO DO TEJ Z DRUGIEJ STRONY TO NIE BARDZO DA SIE JA DOGIĄC !! DLATEGO ZASTANAWIAM SIE NAD GEFORCE 4 BOOSTER. BYLEM NA STRONCE WWW.4MAX.COM.PL W DZIALE 3D JEST TO CHLODZENIE - WYGLADA CALKIEM FAJNIE. CZY KTOS UZYWAL TEGO ROZWIAANIA? KOSZTUJE TYLKO 66PLN I JEST Z PRAWDZIWEJ MIEDZI!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam gainwarda i chlodzenie tez gowno warte... a silikonu pod radiator tyle posmarowali, ze zapas na 100 lat moznabylo zrobic... przesmarowalem to badziewie srebrna pasta, ale dalej gownainie chlodzi...

ps. czy sieka na ekranie moze byc wynikiem przegrzania???

czy tez raczej to zasilka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam gainwarda i chlodzenie tez gowno warte... a silikonu pod radiator tyle posmarowali, ze zapas na 100 lat moznabylo zrobic... przesmarowalem to badziewie srebrna pasta, ale dalej gownainie chlodzi...

ps. czy sieka na ekranie moze byc wynikiem przegrzania???

czy tez raczej to zasilka?

widac gainward tez skopal gf4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prolinki to w sumie badziew - kiepska jakosc obrazu w porownaniu z innymi firmami i kiepskie wykonczenie (chlodzenie).... ale tanie

to ciekawe, prwie rowno rok temu kiedy czytalem i pytalem na forum to polecano mi wlasnie gf4ti4200 prolinka z uwagi na niezle oc (u mniej jak w podpisie, pewnie mozna troche jeszcze podciagnac), niezla jakosc obrazu i korzystna cena... moze to tylko te pierwsze serie byly takie ok?

To moj 2 prolink i z obu jestem zadowolony....

tak na marginesie... na ile wg was wystarczy "mocy" w gf4 64 mb z rok da sie jeszcze pouzywac? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prolinki to w sumie badziew - kiepska jakosc obrazu w porownaniu z innymi firmami i kiepskie wykonczenie (chlodzenie).... ale tanie

to ciekawe, prwie rowno rok temu kiedy czytalem i pytalem na forum to polecano mi wlasnie gf4ti4200 prolinka z uwagi na niezle oc (u mniej jak w podpisie, pewnie mozna troche jeszcze podciagnac), niezla jakosc obrazu i korzystna cena... moze to tylko te pierwsze serie byly takie ok?

To moj 2 prolink i z obu jestem zadowolony....

tak na marginesie... na ile wg was wystarczy "mocy" w gf4 64 mb z rok da sie jeszcze pouzywac? :)

to ciekawe co za desperat - zdracja ci to polecam

ad 2 - mocy starczy na dlugo - podkrec karte na 350/650 i bedziesz zadowolony z powalajacej wyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad 2 - mocy starczy na dlugo - podkrec karte na 350/650 i bedziesz zadowolony z powalajacej wyd

no nie.... 4 ns hynixy raczej nie pojda tak wysoko ale rdzen moze zmusze do wspolpracy jak sie zaczne bawic w wc :)

a co do desperatow ... wielu strasznie jaralo sie tym prolinkiem rok temu, najbardziej w pamiec mi zapadl !Egrooby czy jakos tak :), wydaje mi sie ze te 1 serie byly lepsze, prolink ma podobna taktyke sprzedazy jak ecs.. najpierw ok serie, potem jakis badziew i pod koniec produkcji wypuszczaja cos ulepszonego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie.... 4 ns hynixy raczej nie pojda tak wysoko ale rdzen moze zmusze do wspolpracy jak sie zaczne bawic w wc :)

a co do desperatow ... wielu strasznie jaralo sie tym prolinkiem rok temu, najbardziej w pamiec mi zapadl !Egrooby czy jakos tak :), wydaje mi sie ze te 1 serie byly lepsze, prolink ma podobna taktyke sprzedazy jak ecs.. najpierw ok serie, potem jakis badziew i pod koniec produkcji wypuszczaja cos ulepszonego :D

a myslisz ze ja jakie mam ramy na grafie - tez hynixy 4ns - i narazie ida na 640 z artefaktami - na WC bedzie mozliwe 650 bez artefaktow - to dobre ramy w brew pozorom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na moim ex-ti4200-4x prolinka jechalem hynixy na 590mhz max i bylo ok (stock), a i chlodzenie na nim bylo o niebo lepsze w porownaniu z tym ti4200-8x chyba w ogole nie da sie go podkrecic z powodu tego chlodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie lepiej GeForce 4 Booster CoolMod http://www.4max.com.pl/sklep/dzial3d.htm i bedziesz miał problem z głowy no i karte bedziesz mógł nieźle podkręcić. Najlepiej brać karty Leadtek-a ,maja najlepsze chłodzenie i dzieki temu można je nieźle kręcić ,zresztą sam taką mam 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie lepiej GeForce 4 Booster CoolMod http://www.4max.com.pl/sklep/dzial3d.htm i bedziesz miał problem z głowy no i karte bedziesz mógł nieźle podkręcić. Najlepiej brać karty Leadtek-a ,maja najlepsze chłodzenie i dzieki temu można je nieźle kręcić ,zresztą sam taką mam 8)

ten buster wcale nie bedzie jakis super wydajny no i cena 66zl + wysylka - to nie lepiej isc do sklepu poprosic o stare rafiatory - wywiercic dziury przykrecic ladnie na karte i mamy porzadne o niebo lepsze od bustera chlodzenie za max 50zl (radiatory na 2 strony karty (gpu+ramy) i 2x 100x100 wentyle)

??? :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem że wogóle wersja 8x ti4200 (NV28) ma podniesione zasilanko chipa w porównaniu do 4x ti4200 (NV25) co ma ułatwiać jej o/c. U mnie rdzen jest w rewizji A2 (02-52) czy są jakieś inne rewizje i czy (jezeli są) jest jakaś różnica w o/c poszczególnych rewizji???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem że wogóle wersja 8x ti4200 (NV28) ma podniesione zasilanko chipa w porównaniu do 4x ti4200 (NV25) co ma ułatwiać jej o/c. U mnie rdzen jest w rewizji A2 (02-52) czy są jakieś inne rewizje i czy (jezeli są) jest jakaś różnica w o/c poszczególnych rewizji???

sa od A0 do A3 - ja mam A3 i kreci sie super!!!! - tylko ze wc jeszcze nie mam to nie moge powiedziec na ile na max poleci :roll: :?: :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam rev A1, musze przetestowac rdzen :> mam agpx8 8) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw jak mialem 8rda+ (A3) to gdy podkrecilem proca na 166x11 to w 3dmarku01 na defaulcie mialem prawie 12000pts, bez o/c karty, natomiast w marku03 prawie 1500. Dalsze podnoszenie fsb jednak nic nie dawalo. Grafa bez modów-stock bez kręcenia.

Wniosek: podniesienie fsb na 166 daje relatywny wzrost wydajności karty o jakieś 2000pts w 3dmarku 2001, ale nie wiem czy mozna to traktowac powaznie przeciez mark to nie gra!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw jak mialem 8rda+ (A3) to gdy podkrecilem proca na 166x11 to w 3dmarku01 na defaulcie mialem prawie 12000pts, bez o/c karty, natomiast w marku03 prawie 1500. Dalsze podnoszenie fsb jednak nic nie dawalo. Grafa bez modów-stock bez kręcenia. 

Wniosek: podniesienie fsb na 166 daje relatywny wzrost wydajności karty o jakieś 2000pts w 3dmarku 2001, ale nie wiem czy mozna to traktowac powaznie przeciez mark to nie gra!!!

hmmm 80 - od kiedy to fsb przyspiesza karte - chyba wzrost wyd jest w 3dmarku ze wzgledu na wyzsze fsb a przez to ze pamieci szybciej chodza 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do wydajnosci.. zauwazylem ze juz nie wsedzie da sie odpalic anizo i aa razem ;)

da sie tylko zalezy jaki masz prog do krecenia i ustawien grafy??

jak zaden nie pomoze to w regedit sie pobawic chwile i juz:P

zle mnie zroumiales, nie chodzi o niemozliwosc wlaczenia aa ianizo tylko o zbyt duzy spadek wydajnosci gdy "upiekszacze" sa wlaczone, gpu z nimi sobie tak dobrze nie radzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...