Skocz do zawartości
West

Co kupic P4 2.0A czy AMD Athlon XP 2000+?

Rekomendowane odpowiedzi

Juz od jakiegos czasu przygladam sie testom sprzetu i mam problem jaki procesor wybrac itp. do niego podzespoly; jedni mowia "bierz P4 wkoncu to najlepsza firma?" inni "bierz AMD bo sa wydajniejsze procesory od INTEL`owskich" wiec poradzcie mi co kupic,podam dwa zestawy ktore mam do wyboru:

--

Procesor AMD Athlon XP 2000+ (FSB 266)

Wentylator Titan Wentylator Athlon 1.8 GHz

Płyta główna EPoX 8K3A+, VIA KT333, muz, Soc.A, ATA/133, RAID

Dysk twardy Seagate Barracuda IV 80 GB, ATA/100, 7200 obr.

Pamięć 2x DDR 256 MB DDR, PC-266

Karta graficzna Prolink GeForce3 Ti200, 128 MB DDR, TV-out

Napęd Samsung FDD 1.44 MB, 3.5"

Napęd LG CED-8240B, CD-RW, 24/10/40, OEM

Klawiatura A4-Tech Klawiatura dla Win'98

Mysz A4-TECH Mysz IRSW-25 / IRW-25, podczerwień

Obudowa MODE COM Midi Tower ATX, 300W, Fine II, USB + audio

Karta dzwiękowa Creative Sound Blaster 128, PCI, OEM

--

lub:

--

Procesor Intel Pentium 4 2.0 GHz soc. 478 Northwood

Wentylator Spire 5E070B1H3G do 2,2GHz miedziany

Płyta główna ABIT BD-7, Intel 845D, muz, PGA-478, DDR

--

Ktory zestaw jest lepszy?:) chodzi mi o stabilnosc systemu Windows XP,gry 3D typu GTA3 czy Warcraft3? no i zebym nacieszyl sie szybkoscia i plynnoscia gier na jakis czas :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie sa ceny obu zestawów ... bo ja bym wybral tanszy :)))

PS. wiem ze to szczegół ale nie wolisz myszy optycznej ... ta na podczerwien to malo ze jak ksiazke polozysz przed nia to nie dziala (tzw bezprzewodowosc na smyczy zasieg 60 cm) to jeszcze grasz ... grasz ... O <span style="color:red;">[ciach!]</span>A BATERIA PADŁA ... (MAMOOO GDZIE JEST PILOT OD WIDEA???) :)))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon XP jest tańszy, wydajniejszy i bardziej... kompatybilny. P4 na przykład nie działa prawidłowo z pierwszymy windowsami 95 - trzeba ściągać specjalny patch ze stron Microsoft (zresztą ten sam który był potrzebny kiedyś do K6). Co do stabilności - to zależy tylko i wyłącznie od płyty głównej i pozostałych komponentów. ( w mniejszym stopniu) Plusem intela jest lepsze zabezpieczenie przed przegrzaniem i lepsze zdolności oc.

Ja bym zdecydowanie wziął Athlona, a za różnicę w cenie dokupił GF4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a obudowę to wybrałeś przypadkowo czy też coś o niej wiesz?

Obudowe mi polecono, w sumie to jak wiemy cena obudowy zalezy od jakosci wykonania (estetyka,wyglad),wyjscia audio z przodu itp. bajerkami. Obudowy MODE COM Midi Tower ATX, 300W, Fine I,II,V sa w sumie najlepszym wyborem na rynku... a czy to bedzie model I i V to zalezy od kieszeni kupujacego i gustu :) - prawde mowiac na pierwszy rzut oka II od V niczym sie nie rozni... no poza cena +/- 100 zl i barwa koloru ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja co dopiero co sobie system zmienilem 2 dni temu. Mialem kupic 2000+ ale zmienilem zdanie i kupilem 1800+. Powodem jest to ze 2000+ jest szybszy od 1800+ mniej niz 5% a prawie drugie tyle kosztuje. 1800+ bardzo latwo mozna zrobic "overclocking" do 2000+. Nie trzeba nawet podnosic votarza!!! Co do twardego dysku to mysle ze jesli chcesz miec Raid to Maxtor jest lepszy bo ma ATA133 ktore jest szczegolnie widoczne dobre przy systemie RAID. Raid na plytach jest do nosa. Cieka wersja. Szkoda kasy na RAID. Lepiej sobie kupic bez Raid i potem dolorzyc pare groszy i sobie przystawke kupic. Bedziesz choc byl w stanie wykorzystywac pelny potencjal ATA133. Mysle ze szkoda inwestowac w nastepny twardy dysk i nie miec pelniej mocy ATA133. Co do karty video to jestem zwolennikiem ATI. Ale mysle ze to co kupujesz tez jest fajne. Tyle tylko ze 128MB pamieci prawie wogole roznicy nie robi w porownaniu z 64MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja osobiscie preferuje P4 [trudniej popsuć]

Ale wierz mi decyzje miedzy AMD a Intelem musisz podjać sam.

Ludzie posiadajacy intela beda polecali intela, a ci co maja AMD polacaja AMD. Kazdy chwali swoje.

Ja ci moge powiedzec tyle

P4 są:

- [te w 0.13] dobre podkrecalne

- stabilne

- słabo sie grzeja i maja naprawde dobry boxowy cooler

ale mają za to słaby współczunnik cena/jakość

AMD są:

- wiele tańsze niź intel

- mozesz w nich zmieniec mroznik

- amd od dłuzszego czsu jedze na tym gnieżdze

ale

bardzo łatwo jest uszkodzić [przegrzać, ukruszyc itp]

i przy AMD warto zainwestowac w WC, co wyraznie wzwieksza koszty

Mam nadzeje ze choć troche rozjasnłem ci to i pomoze ci to w decyzji

wybór i tak nalezy do ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie P4 1.60A (ostatnie serie kreca sie na 2500-2600 MHz bez problemu) a to tego plyte z INTEL 845G. Owa plyta posiada legalnie DDR333, jest mega stabilna i posiada USB2.0

MSI na 845G kupisz za 650 zl

pozdro

nie przesadzaj kupiłem P4 1.6a 3 tygodnie temu i max co wyciagnełem to 2.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz od jakiegos czasu przygladam sie testom sprzetu i mam problem jaki procesor wybrac itp. do niego podzespoly; jedni mowia "bierz P4 wkoncu to najlepsza firma?" inni "bierz AMD bo sa wydajniejsze procesory od INTEL`owskich" wiec poradzcie mi co kupic,podam dwa zestawy ktore mam do wyboru:

--

--

lub:

--

--

Ktory zestaw jest lepszy?:) chodzi mi o stabilnosc systemu Windows XP,gry 3D typu GTA3 czy Warcraft3? no i zebym nacieszyl sie szybkoscia i plynnoscia gier na jakis czas :P

co do pierwszego zestawu:

zmien XP200+ na 1700-1800+ i kasa ktora zaoszczedzisz przeznacz na lepsza grafe...np ATI radeon 8500...tym samym kosztem bedziesz mial wiecej fps-ow a i jak jestes zapalencem to se mozesz te AMD podkrecic jeszcze cosik

co do drugiego zestawu:

zmien PIV 2.0 na 1.6A i krec ile wlezie...zaoszczedzona kase wydaj na radka 8500 :)

w przypadku gdy jush nie chcesz nic zmieniac i kombinowac to jedynie zadtanow sie czy oplaca Ci sie kupowac GF3 z 128 ram-u...miedzy 64 a 128 NIE zobaczysz w grach zadnej roznicy!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pierwszego zestawu:

zmien XP200+ na 1700-1800+ i kasa ktora zaoszczedzisz przeznacz na lepsza grafe...np ATI radeon 8500...tym samym kosztem bedziesz mial wiecej fps-ow a i jak jestes zapalencem to se mozesz te AMD podkrecic jeszcze cosik

co do drugiego zestawu:

zmien PIV 2.0 na 1.6A i krec ile wlezie...zaoszczedzona kase wydaj na radka 8500 :)

w przypadku gdy jush nie chcesz nic zmieniac i kombinowac to jedynie zadtanow sie czy oplaca Ci sie kupowac GF3 z 128 ram-u...miedzy 64 a 128 NIE zobaczysz w grach zadnej roznicy!!!

i wszystko jasne ...

zgadzam sie z przedmówcą tyle ze ATI plasuje sie raczej blizej GF3 niz GF4 ... ja bym (jestem zwolennikiem ATI) jednak polecil GF4 ti4200 ... zdecydowanie lepszy stosunek wydajnosc cena w stosunky do 8500 (przykro mi to mowic) a roznica w jakosci obrazow skonczyla sie w erze GF2 i 7500 :) ... dobre GF3 i GF4 nie ustepuja jakoscia obrazu ATI ...

HOWG !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--

--

lub:

--

--

W zasadzie, to Athlon jest trochę wydajniejszy. Nie obraź się, ale te zestawy przypominają mi oferty sklepów komputerowych, czy marketów (ale nie jest aż tak źle).

Jeżeli zależy ci tylko i wyłącznie na szybkości, to bierz zestaw z AMD, ale jeśli chcesz mieć również dobra jakość obrazu, stabilność i dobry dźwięk, to musisz trochę zmienić parametry zestawów.

A co zmienić:

- płyta główna (Epox jest OK, ale do ABITów nie mam zaufania, chociaż ostatecznie może być) W obu przypadkach polecam raczej ASUSy.

- karta graficzna (odradzam Prolinka, lepiej weź Ati Radeona 8500, lub jakiegoś ASUSa, albo Gainwarda)

- karta dźwiękowa (Live 5.1 lub Audigy, 128 jest przestarzała i ma znacznie gorszą jakość dźwięku)

- pamięci RAM kup markowe (KIngston, Nanya)

- CDROM (nie bierz LG, raczej TEACa lub ASUSa, ew LiteOna)

- Klawiatura i mysz (mysz radzę optyczną - ja mam optyczną bezprzewodową, ale przy takiej trzeba mieć akumulatory z ładowarką - klawiaturę i mysz najlepiej Logitecha albo Microsoftu)

Jeżeli kupujesz całego kompa od nowa, to najlepiej postawić na początku na te części, które rzadko się wymienia (Obudowa, CD, mysz, klawiatura, karta dźwiękowa, płyta główna, Ramy, HDD), a procesor i grafę (zwłaszcza procesor) kupić w miarę możliwości, a później zmienić na lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał P4 1.6A i GF4 Ti4200 Gainwarda, procka bys podkrecil na okolo 2400-2600, mial bys cisze w pokoju a co do wydajnosci to zalezy ci aby miec 67 FPS na AMD zamiast 63 na Intelu ? Bo mi nie, wole miec cisze i spokój :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

West... moje zdanie znasz... po prostu zmien sklep w ktorym chcesz toto kupic... i bedziesz mial to co chcesz, a nie ustawial sie pod to co oni maja i na podstawie tego wybieral zestaw... to chore kiedy sprzedawca dyktuje warunki 8).

Poza tym... p4 1.6a i ti4200 :P bo imho xp2000+ kapke za mocno sie grzeje i to skresla ten procesor w przedbiegach ;) (tylko niech ludzie z AMD na mnie nie krzycza :D - nie mam nic przeciwko tej firmie - robi swietne procesory, tylko te z najwyzszymi zegarami strasznie sie grzeja... a nie kazdy chce miec wanne przy kompie :P).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P4 podobno są stabilniejsze niż Athlony(wiem to tylko ze slyszenia gdyż nigdy nie miałem Athlona). Na swój P4 nie mogę narzekać. Na razie sprawuje się dobrze.

Stabilnosc zalezy od wielu komponentow (oraz oczywiscie chlodzenia) ale napewno nie od procesora. Najlepiej takich zaslyszanych rzeczy nie rozpowiadac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak mowili tu nieliczni wez xp 1800+ i gf4ti4200 i masz wydajnosc maxymalna. p4 1.6a widze ze juz kolejna kicha nie chce sie juz krecic:D chyba intel znowu robi w [censored] swoich klientow ale mnie to wali bo juz nigdy nie kupie nic od tej firmy.

ale jesli ci zalezy na stabilnosci i na graniu w gry to tylko athlon power:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu mam zarówno XP1800+@2000+ jak i P4 1,6@2.2Ghz . Znacznie wydajniejszy jest Xp od P4, a także mam z nim mniej kłopotów (na P4 kilka aplikacji graficznych mi nie działa stabilnie), także Maya 4.0 działa znacznie szybciej na XP nawet nie kręconym. Mysle nie że ma sensu kupować XP 2000+ bo różnica w wydajności (szczególnie w grach) to zaledwie kilka FPS. Jeśli na tym kompie miała by działąć jakaś poważna aplikacja typu Maya, 3dstudiomax czy softimage, to nie należy iśćna żaden kompromis bo te kilka Mhz więcej daje naprawde dużo. Jednak z zestawów jakie tu widze, pewnie będziesz raczej grał na nim niż zajmował sięna poważnie grafiką. Dlatego myśle weź tak jak tu wielu już radziło, XP 1800+ i lepszą grafe. Co do grafy, to ten GF3 TI200 spokojnie idzie na 500, czyli wydajność i tak ma bardzo fajną, ale jak byś wziol 1800+ zamiast 2000+ to za zaoszczedzona kase bierz GF4 :twisted

Co do stabilności to oba zestawy sa tak samo stabilne (poza tymi aplkacjami które u mnie na P4 nie chcąchodzić stabilnie :( ).

Jeśli chodzi o wytrzymałość na uszkodzenia, to tak samo łatwo można uszkodzić P4 jak i XP, więc ludzie skończcie te mity że amd odrazu sie kruszą itp. Jak umiesz zalożyć radiator to nie ma mowy o kruszeniu czegokolwiek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Athlona XP 2000+ i jestem zadowolony.

Pytasz między innymi jak chodzi Warcraft 3, cóż powiem krótko - zasuwa bardzo szybko i płynnie w wysokich rozdzielczościach w kolorze 32-bit, tak samo jak i inne wymagające gry.

Radziłbym ci jednak kupić lepszą kartę graficzną, np. GF3 Ti 500 (ja mam taką). Jak ceny spadną to wymienię swoją grafę na GF4 4600, a może poczekać na ATI Radeona 1000 (jak będzie dostępny).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu mam zarówno XP1800+@2000+  jak i P4 1,6@2.2Ghz . Znacznie wydajniejszy jest Xp od P4, a także mam z nim mniej kłopotów (na P4 kilka aplikacji graficznych mi nie działa stabilnie), także Maya 4.0 działa znacznie szybciej na XP nawet nie kręconym. Mysle nie że ma sensu kupować XP 2000+ bo różnica w wydajności (szczególnie w grach) to zaledwie kilka FPS. Jeśli na tym kompie miała by działąć jakaś poważna aplikacja typu Maya, 3dstudiomax czy softimage, to nie należy iśćna żaden kompromis bo te kilka Mhz więcej daje naprawde dużo. Jednak z zestawów jakie tu widze, pewnie będziesz raczej grał na nim niż zajmował sięna poważnie grafiką. Dlatego myśle weź tak jak tu wielu już radziło, XP 1800+ i lepszą grafe. Co do grafy, to ten GF3 TI200 spokojnie idzie na 500, czyli wydajność i tak ma bardzo fajną, ale jak byś wziol 1800+ zamiast 2000+ to za zaoszczedzona kase bierz GF4 :twisted

Co do stabilności to oba zestawy sa tak samo stabilne (poza tymi aplkacjami które u mnie na P4 nie chcąchodzić stabilnie :( ).

Jeśli chodzi o wytrzymałość na uszkodzenia, to tak samo łatwo można uszkodzić P4 jak i XP, więc ludzie skończcie te mity że amd odrazu sie kruszą itp. Jak umiesz zalożyć radiator to nie ma mowy o kruszeniu czegokolwiek.

no i wlasnie jeden czlowiek co napisal jakies konkrety!

ma oba procki i ocenil ich wydajnosc wiec wynika z tego ze nawet krecony p4 jest gowno wart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...