Martinii Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Witam, Ojciec chce kupic sobie samochod i cos tam sobie znalazl. Auto jest podejrzanie tanie i ma podejrzanie maly przebieg (46000) jak na swoj rocznik (2003). W ogloszeniu jest zdjecie ksiazki serwisowej i wg tego zdjecia rzeczywiscie stan licznika sie zgadza (wlasciciel robil okolo 7000 km/rok). Wszystkie przeglady byly robione u dealera w Katowicach. Majac numer rejestracyjny auta postanowilismy zadzwonic i sprawdzic podstawowe informacje o samochodzie. W pierwszej rozmowie zapytano czy Tata jest wlascicielem (idiotyczne pytanie), a jak sie okazalo, ze nie to mimo iz mieli to auto w bazie to powiedziano, ze nie udzielaja informacji, bo sa one chronione.... Nie wiem co ma byc chronione i dlaczego - stan licznika serwisowanego auta?? Kazalem Tacie jeszcze raz zadzwonic i poprosic tylko o potwierdzenie sowami TAK lub NIE prawdziwosc stanu licznika z ogloszenia! Nie! Nie udzielaja takiej informacji, bo nie. Obaj z Tata bylismy w szoku, bo myslalem, ze o to wlasnie chodzi w trzymaniu informacji o autach, aby mozna bylo z nich kozystac i zeby handlarze nie robili przekretow. Co proponujecie zrobic? Ja mysle sobie tak, ze jak Tata pojedzie ogladac auto, to spisze numer nadwozia i zadzwoni jeszcze raz do tego dealera i powie, ze jest wlascicielem auta od 5 minut.... Ma numer rejestracyjny, numer nadwozia itd. A moze dealer powinien udzielic takiej informacji tylko ten jeden jest jakis dziwny?? Edytowane 3 Stycznia 2011 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o udzielenie informacji dotyczących samochodu po samym tylko numerze rejestracyjnym to rzeczywiście mogą robić problemy. Niech sprzedający poda VIN i wtedy dzwońcie do dealera. Jak się orientowałem przed kupnem samochodu to właśnie VIN jest wymagany żeby się dowiedzieć o historii serwisowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 (edytowane) Po VIN też Ci nie udzielą takich informacji, VIN to sobie można spisać z co 2giego samochodu z ulicy bo za szybą jest... z właścicielem samochodu lub z dokumentami trzeba się do serwisu udać innej opcji nie ma, chyba, że masz jakiegoś znajomego w serwisie ale wnoszę, że nie skoro jest taki problem. Więc nawet po tym VINie przez telefon nie próbujcie bo i tak to nic nie da. Jak by tak do ASO można by było sobie dzwonić i pytać to by musieli chyba jakąś infolinie otworzyć by wszystkich "pytaczy" obsłużyć. Edytowane 3 Stycznia 2011 przez slavOK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawienny Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2011 Potwierdzam slowa slavOK'a - sam bylem w podobnej sytuacji i jeden z pracownikow stacji wyjasnil mi ze wszystkie informacje o samochodzie sa chronione i jedynie wlasciciel z dowodem rejestracyjnym osobiscie moze otrzymac te dane. Mozna to obejsc jedynie "po znajomosci" lub dzieki Wladyslawowi II Jagielle serwisant odwroci monitor komputera :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 Praktycznie każda marka ma dedykowane forum w internecie, poszukaj tam. Zamiast dzwonić po wszystkich salonach w PL, to właśnie w ten sposób znalazłem znalazłem nr do serwisu Audi, który podawał historię po VIN przez telefon (przynajmniej w 2007). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) Osobiscie to mi troche nie po drodze, bo auto jest w komisie w Poznaniu gdzie takze mieszkam, a dealer i serwis, o ktorym pisalem jest w Katowicach... :/ Edytowane 4 Stycznia 2011 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 A co to ma za znaczenie, że diler jest w Katowicach, przecież baza danych jest ogólnoeuropejska... wystarczy podjechać do dilera w Poznaniu i tam zapytać, no chyba, że to jakaś marka co ją sprzedają tylko w Katowicach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) Marka to Fiat. Ten dealer ma odzialy w 4 miastach na slasku m.in. w Katowicach i Pszczynie. Tata najpierw dodzwonil sie do Pszczyny i tam powiedziano mu, ze nie ma problemu zeby podali mu informacje, ale nie mieli tego auta w bazie danych i kazali zadzwonic do Katowic. Tam powiedzieli, ze owszem, auto w bazie maja, ale informacji nie udziela. Zapytali jednak najpierw, czy Tata jest wlascicielem auta, bo w takiej sytuacji dane by podali. Dlatego majac nr nadwozia, nr rejestracyjny i ewentualnie inne dane z dowodu rejestracyjnego moznaby zadzwonic do tego dealera i powiedziec, ze tak, jestem wlascicielem auta - kupilem je 5 minut temu... Edytowane 4 Stycznia 2011 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) to kuleje ten fiat :D audi, vw, skoda, reno, nissan, ford, suzuki, merc i wiele innych marek jakie sprawdzałem po VIN mają ogólnoeuropejską baze danych, nawet jak samochód był serwisowany w mediolanie to w kompie w PL dane z przeglądów były. Edytowane 4 Stycznia 2011 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 to kuleje ten fiat :D audi, vw, skoda, ford, reno, nissan, suzuki, merc i wiele innych marek jakie sprawdzałem po VIN mają ogólnoeuropejską baze danych, nawet jak samochód był serwisowany w mediolanie to w kompie w PL dane z przeglądów były. A to od kiedy ford ma taką bazę? :) audi to wiem bo wynalazłem wszystko o pewnym aucie, ford znalazłem tylko gdzie, kiedy i z jakim wyposażeniem opuścił fabrykę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 4 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2011 (edytowane) No z fordem się chyba rozpędziłem ;) albo mi sie z carfaxem pomieszało. http://www.auto-swiat.pl/1-co-ujawni-vin-rocznik-silnik-przebieg-serwisy-moze-wypadek o :) tak w ogole jeżeli samochód ma kś serwisową z pieczątką dilera to przecież wystarczy zadzwonić i zapytać czy to jest ich pieczątka (powinien tam być jakiś numer dilera czy nazwisko pracownika) nie wydaje mi się by ktoś podrabiał pieczęć istniejącego dilera. Edytowane 4 Stycznia 2011 przez slavOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2011 to dziwne, ostatnio kupujac Fiata GP sprawdzilem pelna historie serwisowa, sprawdzane bylo w Rzeszowie, a czesc napraw byla wykonana w Katowicach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...