Skocz do zawartości
luk1999

ASRock AMD 7xx/8xx - Wszystkie modele AM2+/AM3

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zupełnie przypadkiem udało mi się odblokować mnożnik na Phenomie II X3 710 - proc przedstawił się jako Phenom II TWKR ze wszystkimi mnożnikami ustawionymi na 8x i napięciem 1,55 V (~1,6 V wg miernika). Użyłem do tego M3A780GXH/128M - jedyne, co zmieniłem, to ACC na Auto i Overclock Mode na Optimized. Regulacja mnożnika faktycznie działała, ale tylko do momentu wyłączenia kompa wyłącznikiem na zasilaczu (nie przeszkadzało mu restartowanie). Później miałem problem z ponownym odblokowaniem.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=672120

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - fotki i screeny
Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NB ustawione na 2000, napięcie 1.25 (w standardzie też jest tyle na napięciu 1.175, więc to chyba raczej odpada), HT link ustawione na 1750 (mnożnik o 1 niższy od NB), HT 250- 3.5GHz, pamięci mogą być ustawione na sztywno lub w trybie Flexibility. Odpalam teraz wbudowany test na amd overdrive, zobaczymy, czy przejdzie.

NIewiem co się dzieje u CIebie ja mogę maksymalnie ustawić 1,665V

Wczoraj zupełnie przypadkiem udało mi się odblokować mnożnik na Phenomie II X3 710 - proc przedstawił się jako Phenom II TWKR ze wszystkimi mnożnikami ustawionymi na 8x i napięciem 1,55 V (~1,6 V wg miernika). Użyłem do tego M3A780GXH/128M - jedyne, co zmieniłem, to ACC na Auto i Overclock Mode na Optimized. Regulacja mnożnika faktycznie działała, ale tylko do momentu wyłączenia kompa wyłącznikiem na zasilaczu (nie przeszkadzało mu restartowanie). Później miałem problem z ponownym odblokowaniem.

To możesz go teraz sprzedać za grubą kasę :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się, że to po prostu koniec procka :( Napięcia mogę zwiększać normalnie, ale stabilne zegary to 3.3-3.4Ghz powyżej tego potrzebuje sporo V i też nie mam pojęcia, czy jest do końca stabilny :(

A nie używasz przypadkiem 64-bitowej windy? Spróbuj jeszcze ustawić ACC na jakiś wysoki poziom (+6% i więcej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżetówka, pewnie zostało im trochę tych chipsetów to musieli coś z nimi zrobić. Z tego co pamiętam to miały zagwarantowane, że będą mogły pracować z HT 1500MHz, więc nie powinny znacząco obniżać wydajności nowszych procków, na pewno będą lepsze niż wytwory na nV, które dobiją co najwyżej do 1100mhz.

Ostatnio widziałem M3A770DE, ale cicho o niej, zero testów na necie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mam pytanko.Posiadam AOD790gx i hd4850, i po zamontowaniu w green slocie wyświetla mi pci x 8,czy to w ccc ,czy w gpuz.Dodam ,że w biosie ustawione mam na pci express więc teoretycznie powinno być ok.Na poprzedniej płycie M3a78 Asusa było wyświetlane x16.Nie wiem ,być może tak powinno być na tej...Czy ktoś wie o co tu chodzi?Zgóry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu składałem kompa na A780GXH i mam z nią jeden mały problem. Mianowicie po wyłączeniu kompa wszystkie urządzenia pod USB są nadal 'aktywne', co w praktyce okazuje się bardzo denerwujące ( podświetlana myszka i pajączek do usb ) <_< Da się to jakoś wyłączyć?

Edytowane przez SinRock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

phenom II 545 na 3,8 X2 troche lepiej sie kreci bo stabilnie w prime przy 1,43V

Prime lecial 3godziny.

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja? profilaktycznie dalem na 1,25V ale co ma V NB do OC proca jesli nie bedzie sie przekraczało HT i NB Freq 2000Mhz i przy dosc niskim HTT?

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja próbowałem wiele ustawień aby mój x2 250 poszedł stabilnie powyżej 3720MHz ale to maź dla tego proca na konfigu z podpisu, na 3,8, 3,9 PC sie uruchamia, bootuje ale jak dostaje jakies obciążenie to sie wysypuje, AMD to nie Intel i nie ma jakiś tam extremalnych wyników w O/C co by jeszcze stabilnie pracował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się trzy nowe modele - ogólnie raczej szału nie ma ;).

A785GXH/128M - 785G+SB710 (ACC, TDP 140W)

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - Specyfikacja
A785GMH/128M - 785G+SB710 (ACC)

A780LM-S - 760G+SB710

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz wysłać maila do producenta. Napisz w nim, że masz zamiar kupić tego proca i czy nie mogliby ci wysłać zaktualizowanego BIOS-u ;).

-----------------------------------

EDYCJA 22.09.2009

Na stronie ASRocka pojawił się BIOS P1.40 z adnotacją Modify code for ACC function. Czy ktoś, kto ma problemy z coldbootami po odblokowaniu rdzenia, może go przetestować i napisać, czy zostało to poprawione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi